Till sidans huvudinnehåll
Två personer som kramas

RFSU:s nya siffror: Så ofta har svenskarna sex

Hälften är nöjda med sitt sexliv – kvinnor är något nöjdare än män. Det visar RFSU:s senaste undersökning från Verian.
– Vi vet att många grubblar på om de har sex för sällan, men det som faktiskt spelar någon roll är hur sexet är när vi väl har det, säger Pelle Ullholm, sakkunnig i sexualupplysning på RFSU.

En av tre (32 procent) har haft sex med en partner mellan en och fem gånger under den senaste månaden. Men nästan en fjärdedel (24 procent) har inte haft sex alls. De som haft sex över tio gånger senaste månaden är relativt få, bara sex procent.

– Flera undersökningar pekar åt samma håll: vi tycks ha lite mindre sex med partners än tidigare. Det kan bero på olika saker. Det kan vara att vi lever mer stressade liv, men också att vi prioriterar annat numera. En tredje faktor kan handla om att vi lyssnar bättre och tillåter varandra att tacka nej till sex när vi inte har lust, säger Pelle Ullholm.

Pelle Ullholm, sakkunnig i sexualupplysning på RFSU, foto.
RFSU:s sexualupplysare Pelle Ullholm.

Ungefär en av tre har också haft sex med sig själva under samma period – och här är männen något fler. 25 procent av kvinnorna och 15 procent av männen har inte onanerat alls.

Både hur ofta vi har sex med en partner och hur ofta vi onanerar är dock något vi gärna vill hålla för oss själva. En femtedel vill inte alls svara på frågan om hur ofta de onanerat senaste månaden.

Sex ger närhet, är hett och roligt

Över hälften, 58 procent, svarar att sex fyller ett behov av närhet. 45 procent säger att det är roligt och hett, medan 43 procent anser att sex stärker deras relation.

Drygt en av tio, 13 procent svarar att sex inte fyller något behov i deras liv. Kvinnor (17 procent) uppger det lite oftare än vad män gör (9 procent).

Att vara nöjd med sitt sexliv behöver inte handla om hur ofta man har sex. Hälften av alla som svarat på undersökningen säger sig vara nöjda med sitt sexliv. Kvinnorna (54 procent) är något nöjdare än männen (48).

– I stället för att grubbla på frekvensen kan det vara bra att fundera på hur sexet var. Hur kändes det och vad betydde det för dig? Kom ni varandra nära, var det en het och härlig stund? Det är viktigare än hur ofta det händer, säger Pelle Ullholm.

Så har snacket om samtycke påverkat svenskarna

Efter metoo och införandet av den så kallade samtyckeslagen har det offentliga samtalet om samtycke förändrats. RFSU ville undersöka om det märks i svenskarnas sexliv.

En klar majoritet, 59 procent, svarar att de redan hade en bra kommunikation om de här frågorna. Ungefär en av tio uppger att det offentliga samtalet om sexualitet har fått dem att agera annorlunda.

Så även om det kanske inte märks i sängen tycks det offentliga samtalet om samtycke ha påverkat oss. En av tre (33 procent) uppger att diskussionen om samtycke har påverkat hur man pratar med sina vänner och/eller kollegor. Nästan lika många (32 procent) pratar med unga i sin närhet om dessa frågor.

Om undersökningen Samtycke, sex och relationer

Undersökningen är gjord av Verian på uppdrag av RFSU. Den är genomförd under perioden 21 februari till 1 mars 2024 och omfattar 1 000 personer. Ladda ner presentationen av undersökningen Samtycke, sex och relationer (pdf)

Har du frågor om undersökningen? Kontakta gärna RFSU:s presstjänst på press@rfsu.se eller på 076-160 33 07.