"När min mamma dog bestämde jag mig för att hjälpa kvinnor"
Prasansha Budha, 27, vände sorg till en kraft. Efter att ha sett sin mamma dö i barnsäng är hon i dag en av de nio första barnmorskorna i Nepal.
När Prasansha var 7 år fick hon en lillebror men förlorade sin mamma. Hon minns sin pappas rop: "Kom, du har fått en lillebror" och det lilla nyfödda ansiktet. Men hon minns också skriken och allt blod.
– Mamma var blek och hennes kläder var blodiga. Pappa sa åt mig att springa efter hjälp, men hälsoklinikenen var stängd. När jag kom hem låg mamma i pappas knä och hon hade alldeles för hög feber, berättar Prasansha.
Födde barnen hemma
Prasanshas mamma födde sina barn hemma. Ingen sjukvårdare fanns på plats och hon dog den dagen, eftersom moderkakan inte ville lossna. Minnet av mammans död har påverkat Prasanshas och är anledningen till att hon idag är en av Nepals nio första barnmorskor.
– När jag förlorade min mamma bestämde jag mig för att hjälpa kvinnor. Just då visste jag inte vad en barnmorska var, men jag visste att jag ville hjälpa till under graviditeten och förlossningen, berättar Prasansha.
När Prasanshas mamma gick bort bestämde hennes pappa sig för att skicka iväg sina döttrar till en skola i Katmandu, för att de skulle få bästa möjliga utbildning. Där började hon sin utbildning till sjuksköterska.
– När jag påbörjat min sjuksköterskeutbildning förstod jag vad en barnmorska är och gör. Då upptäckte jag att barnmorska är ett helt eget yrke och att jag behövde utbilda mig mer mot kvinnor.
En kurs under första året var extra bra. Den hölls av en svensk barnmorska, Maya Vergara.
– Maya är min stora förebild. På hennes kurs gick vi igenom allt vad en barnmorska gör, olika sätt att föda, hur man kommunicerar med mödrarna och olika tekniker. Jag vill gärna vidareutbilda mig någonstans utomlands och vara på plats bland andra barnmorskor. Allra helst skulle jag vilja åka till Sverige, jag har hört att era barnmorskor är otroligt kunniga och att mödradödligheten är nära noll.
En av anledningarna till att mödradödligheten är så hög i Nepal beror just på att landet inte har några barnmorskor. Här dör cirka 1 500 kvinnor per år i samband med en förlossning. Det motsvarar 258 per 100 000 förlossningar. I Sverige är samma siffra 4 av 100 000.
Ingen vet vad en barnmorska gör
Nepal är ett av världens fattigaste länder. Den största delen av befolkningen jobbar med jordbruk och bor i små, isolerade byar som länkas samman av stigar. En gravid kvinna kan få vandra i flera dagar för att komma till en hälsoklinik. Och väl framme saknas ofta till och med den enklaste utrustningen, som plasthandskar eller tillgång till vatten.
– Vi är inte många men vi ska göra det bästa vi kan för att promota vårt yrke så att folk vet vad vi gör och kommer till oss.
"Jag vill också bli mamma"
– Jag är väldigt stolt över att jag har lyckats med min dröm att bli barnmorska. Jag har många mål i livet. Ett av dem är att hjälpa kvinnor som bor i avlägsna områden. Min man är läkare och jag vill öppna en egen barnmorskemottagning tillsammans med honom en dag. Vår stora vision är att ha en större klinik någonstans i västra Nepal för att täcka in de mest avlägsna områdena. Men här och nu ska jag börja med att arbeta på ett större sjukhus i Katmandu under ett par år för att lära mig hur allt fungerar.
Du kan också göra skillnad
Alla kvinnor som fött barn vet hur oron känns – hur ska det gå, är barnet friskt, hur lång tid tar det, hur ont gör det? Tänk dig att också behöva oroa dig för att du eller ditt barn eventuellt kommer att dö i samband med förlossningen. I många delar av världen är rädslan för att du själv ska dö under en förlossning högst verklig. Varannan minut dör en för att hon har blivit gravid.
Därför ska du delta i Barnvagnsmarschen
Barnvagnsmarschen arrangeras av Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, och är en kampanj mot mödradödligheten i världen. Från start har syftet med kampanjen varit att uppmärksamma mödradödligheten i världen och att skapa opinion genom folkets stöd. RFSU samarbetar med organisationer i Asien, Afrika, Latinamerika och Europa. RFSU arbetar också politiskt (inom EU och FN) för att kvinnors hälsa och rättigheter ska prioriteras.
Den 26-30 maj marscherar vi längre än någonsin mot mödradödlighet
Välj en tid och plats för din egen barnvagnsmarsch och surfa sedan in på barnvagnmarschen.se.
Denna text publicerades ursprungligen i Tidningen Mama 10 september 2020. Originalartikeln kan du läsa här: "När min mamma dog bestämde jag mig för att hjälpa kvinnor"