Till sidans huvudinnehåll

Sri Lanka

Sri Lanka är en nation bestående av flera öar i södra Asien. Landet har en av världens mest restriktiva abortlagstiftningar, homosexualitet är förbjudet och hbtq-personer utsätts för våld och diskriminering. Sexualundervisningen lämnar mycket att önska. Här stöttar RFSU ett flertal organisationer som arbetar för förändring.

Sri Lanka är präglat av inbördeskriget som pågick fram till 2009 och som krävde närmare 100 000 människors liv. Konflikten uppstod när de lankesiska tamilerna sökte självständighet för en egen stat på norra Sri Lanka.

Inkomstnivån, graden av läskunnighet, barndödlighet och medellivslängden är bra i jämförelse med andra länder i regionen. Däremot är tillgångarna ojämnt fördelade i befolkningen och ofta kopplad till vilken folkgrupp man tillhör och var man bor i landet. Situationen hos befolkningen har försämrats med den nuvarande politiska och ekonomiska krisen under 2020-talet. Fattigdomen har ökat markant. Det har gjort delar av befolkningen oerhört utsatt, särskilt de som bor i den norra delen av Sri Lanka.

Organisationerna FOSDOO and JSAC jobbar bland annat för SRHR, kvinnors rättigheter och arbetar mot våld. RFSU stöttar deras arbete.

Organisationer 

Behovet av sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) är stort på Sri Lanka. RFSU stöttar organisationer med tydligt feministiskt arbete och organisationer i den norra delen av landet. Eftersom många internationella givare har lämnat landet stöttar RFSU också samverkan med andra svenska organisationer och aktörer i regionen som arbetar för SRHR.

En person med ögonbilden blir ledd av en seende person.
FPASL:s sexualupplysningspass i skolan.

FOSDOO och JSAC

Organisationerna jobbar med hälsofrågor och tillgång till SRHR. De stöttar kvinnors rättigheter, arbetar mot våld och samverkar på lokal nivå med skolor och hälsostationer.

FPASL, Family Planning Association in Sri Lanka

FPSL är en systerorganisation till RFSU. Organisationen har kliniker runt om i Sri Lanka och jobbar för allas rätt till sexuell och reproduktiv hälsa. FPSAL har bland annat gjort studier om attityder och värderingar kring abort och hur stödet till kvinnor som utsätts för våld kan förbättras. FPA analyserar också hur SRHR diskuteras på sociala medier, för att kunna bedriva ett mer effektivt förändringsarbete.

MWRAF, Muslim Women Research and Action Forum

MWRAF har funnits i 40 år och är en organisation för och med muslimska kvinnor. De jobbar mycket med muslimska ledare och lyckas sakta men säkert flytta fram positionerna kring kvinnans rätt till självbestämmande över sin egen kropp. De arbetar för att även muslimska kvinnor ska kunna ta ut skilsmässa. MWRAF har startat produktion av hållbara och ekologiska mensbindor vilket ger en bra ingång att bedriva upplysning om mens i skolor. Att tala om vad som händer med kroppen under tonåren och vad mens innebär är en bra ingång till ett bredare samtal om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

I Sri Lanka är skolan avgiftsfri och obligatorisk i elva år. Landets minoritetsgrupper har sämre tillgång till utbildning.