RFSU:s valanalys: Fyra spaningar inför Trumps tillträde i Vita huset
Det amerikanska presidentvalet är över och spalterna och kommentarsfälten fylls av analyser. Vad vet vi egentligen om hur det amerikanska valet påverkar sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR?
– Valet av Donald Trump kommer att påverka människor i USA och i många andra länder. RFSU:s partners och kollegor, inte minst vår amerikanska syskonorganisation Planned Parenthood Federation of America, kommer att drabbas. Liksom i princip alla organisationer som tar emot amerikanskt bistånd runt om i världen. Trumps politik kommer också att få konsekvenser för Sveriges och EU:s utrikespolitik, säger Ingela Holmertz, generalsekreterare för RFSU.
Här är fyra spaningar om hur valresultatet påverkar SRHR
1. Ojämlik tillgång till abort ett faktum i USA
Rätten till säkra aborter var en viktig fråga i valdebatten. I tio delstater fick medborgarna rösta om nya abortlagar i samband med att de valde president. I staterna Colorado, Missouri, Arizona, Maryland och New York valde man att skydda aborträtten i delstatens egen grundlag, enligt TT.
– Det faktum att flera republikanska delstater röstade för abort är en positiv signal för aborträtten och det väcker hopp hos många i USA, säger Kristina Castell, politiskt sakkunnig på RFSU.
I Florida röstade medborgarna däremot för att behålla den strikta abortgränsen vid sex veckor – en gräns som är så tidigt satt att de flesta inte ens känner till att de är gravida då. Detta trots att undersökningar utförda nyligen har visat att 56 procent av väljarna är för abort.
Tillgången till säkra aborter kommer med andra ord fortsätta bero på bostadsort och plånbok.
– Det här visar på den djupa och ökande klyftan mellan olika regioner och samhällsgrupper i USA. Aborträtten har blivit en symbol för motsättningarna mellan den mer konservativa och religiösa delen och den mer progressiva och urbana. Men tyvärr är konsekvenserna mer än symboliska, eftersom abortförbud både påverkar enskilda människor och vården i stort. Vi ser till exempel redan nu en “brain drain” i flera delstater, där exempelvis förlossningsavdelningar måste stänga på grund av läkarbrist. Läkare och vårdpersonal vill helt enkelt inte arbeta där abortförbuden är strikta, säger Kristina Castell på RFSU.
2. En fattigare och farligare värld med Trumps utrikespolitik
I eftervalsdebatten har många har uttryckt oro över Donald Trumps säkerhetspolitik. Vad ska hända med de pågående krigen i Gaza och Ukraina? Det finns dock fler saker som står på spel globalt när den tillträdande presidenten får makten över utrikespolitiken.
Bland det första Donald Trump kommer att göra i Vita huset är att återinföra Global Gag Rule – den policy som förbjuder icke-amerikanska organisationer som tar emot amerikanskt bistånd för global hälsa att informera om eller eller tillhandahålla abortrelaterad hälsoservice – oavsett hur den specifika verksamheten finansieras. Troligtvis kommer Global Gag Rule den här gången utvidgas och omfatta allt amerikanskt bistånd. Redan nu har flera av International Planned Parenthood Federations, IPPF:s, medlemsorganisationer larmat om att en ny Gag Rule skulle strypa tillgången till preventivmedel och stoppa arbetet för sexuell hälsa för flera miljoner människor.
RFSU varnade i september för vad som kan hända om Donald Trump sätter Project 2025 i verket. Projektet innehåller långtgående planer på att slakta det amerikanska biståndet och försvaga hela FN-systemet och världshälsoorganisationen WHO. Konsekvenser i världen är ofattbara i en tid av kriser och konflikt.
– Trump kommer att stoppa amerikanskt bistånd till FN:s organ för SRHR (UNFPA) och driva en politik i FN som är fientlig mot kvinnors rättigheter, SRHR och hbtqi-rättigheter. Vi förutspår ökad mödradödlighet, nya hiv-infektioner och ökat förtryck av hbtqi-personer i hela världen, säger Ingela Holmertz.
3. EU:s betydelse för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är viktigare än någonsin
– Det kommer att uppstå ett stort tomrum när USA slaktar biståndet och drar sig ur FN-systemet. Därför behöver EU nu växla upp och ta ett större ansvar, både vad gäller finansiering till mänskliga rättigheter, jämställdhet och SRHR och när det kommer till att försvara FN och det globala samarbetet. Den svenska regeringen måste driva på för att detta ska ske, säger Sara Österlund, politiskt sakkunnig i biståndspolitik på RFSU.
Politikerna i Bryssel måste också samordna arbetet för forskning, information och andra konkreta åtgärder för att motverka konsekvenserna av idéerna i Project 2025. Men framför allt behöver de satsa pengar.
– EU och dess medlemsstater måste vara beredda på att fylla stora finansieringsluckor, även för humanitära insatser. De måste helt enkelt ta initiativ till en krisfond, säger Sara Österlund.
4. RFSU – en stark medlemsrörelse som kraftsamlar
Det må kännas mörkt just nu – men det är inte kört. RFSU kämpar just nu för att påverka Sveriges och europeiska regeringar att agera som försvarare av sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det pågår också intensivt arbete för att säkra finansiering för samarbete med våra partners ute i världen och att vi samverkar inom vår federation, IPPF, för att motverka konsekvenserna av Trumps politik, berättar Ingela Holmertz.
“Ottars RFSU började i stark motvind. Med kreativitet, uthållighet och mod skapade RFSU stora förändringar. När det nu återigen blåser starka vindar, kommer vi kämpa ännu mer och finna vägar för att vända utvecklingen till det bättre, säger hon.”
I Sverige fortsätter RFSU att mobilisera och sprida budskapen. Vi är tusentals medlemmar som försvarar demokrati, mänskliga rättigheter och står upp för att alla ska vara fria att bestämma över sin kropp och sexualitet. Och vi blir bara fler och fler, påminner Ingela Holmertz.
– Ottars RFSU började i stark motvind. Med kreativitet, uthållighet och mod skapade RFSU stora förändringar. När det nu återigen blåser starka vindar, kommer vi kämpa ännu mer och finna vägar för att vända utvecklingen till det bättre, säger hon.