Till sidans huvudinnehåll
Bildcollage med porträtt på Lina Fridén, RFSU:s förbundsordförande, och Ingela Holmertz, RFSU:s generalsekreterare

En Trump-vinst skulle hota hbtqi-rättigheter och aborträtten världen över

Project 2025 är en omfattande plan för ett konservativt maktövertagande som skapat hårt tryck på Donald Trump. Innehållet är kontroversiellt och beskrivs som en amerikansk mardröm. Det är en slakt av demokratiska och mänskliga rättigheter med en udd riktad mot rätten till abort. I dag släpper RFSU en rapport som visar att konsekvenserna sträcker sig långt utanför USA med följder som ökad mödradödlighet, nya hiv-infektioner och ökat förtryck av hbtqi-personer. Sverige måste agera, skriver Lina Fridén och Ingela Holmertz i Göteborgsposten.

Det amerikanska valet hårdbevakas av media och just nu riktas fokus på den nya demokratiska presidentkandidaten Kamala Harris. Samtidigt pågår en hårresande mobilisering bland konservativa, kristna nationalistister och högerradikala krafter i USA. Genom tankesmedjan “The Heritage Foundation” har de enats kring en manifest kallad Project 2025, ett 4 000 sidor långt dokument med långtgående planer på att nedmontera den amerikanska statsapparaten.

RFSU:s rapport visar att Project 2025 påverkar långt utanför USA:s gränser med fruktansvärda konsekvenser för människor i utsatthet och fattigdom. Sverige och EU måste omedelbart inse att de centrala idéerna i Project 2025 inte försvinner även om Demokraterna vinner valet. Project 2025 består av väl utarbetade planer, djupt förankrade i det republikanska etablissemanget och något vi kommer att få leva med lång tid framöver.

Projektet innebär i korthet att den amerikanska demokratin avskaffas. Makten ska centraliseras till presidenten, oberoende tjänstemän ska ersättas med politiskt tillsatta personer. Domstolarna ska bli politiskt styrda. Allt arbete ska ta sin utgångspunkt i den “traditionella familjestrukturen” och det “ofödda barnets” rättigheter. I praktiken innebär detta att omöjliggöra säker abort, ta bort hbtqi-personers rättigheter och att utradera pågående jämställdhetsarbete. Inte bara i USA.

USA är i dag världens största biståndsgivare och en tung röst i FN. Att sätta Projekt 2025 i händerna på Donald Trump skulle innebära omfattande nedskärningar i den amerikanska utrikes- och biståndspolitiken. Följande åtgärder kommer USA, i dag världens största bidragsgivare, att införa om Project 2025 implementeras:

  • Kraftigt minska amerikanskt bistånd, även till FN-organ som Världshälsoorganisationen (WHO), Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria och FN:s befolkningsfond (UNFPA) samt humanitärt bistånd.
  • Ta bort orden “gender”, "abort”, “reproduktiv hälsa” och “sexuella och reproduktiva rättigheter” från det amerikanska biståndsorganet USAID:s styrdokument i syfte att ta bort stöd till dessa områden.
  • Verka för ett avskaffande av FN, inklusive systemet för de mänskliga rättigheterna. Ersätta de överenskomna fri- och rättigheter med egna dokument som utesluter hbtqi-rättigheter och sexuella och reproduktiva rättigheter.
  • Avskeda dagens 180 jämställdhetsrådgivare på USAID.
  • Byta namn på jämställdhetsavdelningen (Office for gender equality) till “Avdelningen för kvinnor, barn och familjer”, vilket i praktiken innebär att alla hbtqi-perspektiv exkluderas.
  • Den så kallade “Global Gag Rule” ska utvidgas och gälla allt amerikanskt bistånd.


Global Gag Rule är en policy som innebär att amerikanskt bistånd inte kan gå till aktörer som på något sätt arbetar med tillgång till säker abort. Den nya Global Gag Rule ska gälla nästan allt amerikanskt bistånd, vilket skulle diskvalificera en rad organisationer och FN-organ som arbetar med bredare hälsa- och jämställdhetsfrågor. Vi står alltså inför ett hot om en bred global tillbakagång när det kommer till demokrati, jämställdhet och folkhälsa, inklusive ökad mödradödlighet, nya hiv-infektioner och ökat förtryck av hbtqi-personer.

Men det går att motarbeta Project 2025. RFSU:s rapport listar en rad åtgärder som europeiska regeringar och andra aktörer kan vidta. Vi uppmanar Sveriges regering att omedelbart:

  • ta på sig ledartröjan och koordinera det globala arbetet mot konsekvenserna av Project 2025. En viktig del är att omedelbart göra EU och europeiska regeringar medvetna om projektets potentiella konsekvenser i låg- och medelinkomstländer,
  • inrätta en krisfond och mobilisera likasinnade regeringar kring den,
  • se till att omedelbart öka tempot på stödet till infrastruktur för en progressiv SRHR-rörelse globalt, speciellt i låg- och medelinkomstländer som kommer att drabbas värst av Project 2025.

Det är dags för Sverige och EU att förstå allvaret i detta projekt och agera. Sverige – i sin roll som global förkämpe för jämställdhet och SRHR – måste skyndsamt koordinera åtgärder för att motverka dess konsekvenser. Sveriges regering måste visa att man står upp för demokratiska, sexuella och reproduktiva rättigheter. Alltid.

Lina Fridén, förbundsordförande för RFSU
Ingela Holmertz, generalsekreterare på RFSU