RFSU:s yttrande över Särskild satsning på ungas och äldres hälsa DS 2015:59
Inledning
RFSU har fått rubricerade promemoria på remiss från Socialdepartementet och tackar för möjligheten att lämna synpunkter. Vi tackar även för ett utmärkt kunskapsunderlag.
RFSU är en partipolitiskt och religiöst obunden folkrörelse med uppgift att sprida en kunskapsbaserad och öppen syn på samlevnads- och sexualfrågor. Vi arbetar med utgångspunkt i sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) för ett jämlikt och jämställt samhälle där sexualitet är en källa till glädje och njutning i människors liv.
Hälsa är en grundläggande mänsklig rättighet som är nödvändig för utövandet av alla mänskliga rättigheter. Sexuell och reproduktiv hälsa är viktiga och nödvändiga delar i rätten till fysisk och mental hälsa. Sexuell och reproduktiv hälsa kan varken uppnås eller skyddas utan sexuella eller reproduktiva rättigheter. Reproduktiva rättigheter innebär rätten att fritt bestämma om en vill bli förälder och därmed antalet barn och tidrymden mellan havandeskapen samt att få tillgång till upplysning och utbildning, liksom till de medel som behövs för att kunna utöva denna rätt.
Sexuella rättigheter omfattar mer en bara hälsofrågor. Sexuella
rättigheter garanterar var och ens åtnjutande och uttryck för sin
sexualitet fritt från tvång, diskriminering och våld. De sexuella
rättigheterna bidrar till att förverkliga principer om frihet, jämlikhet, jämställdhet, självbestämmande och värdighet. I enlighet med internationella överenskommelser ska sexuell och
reproduktiv hälsa och rättigheter gälla alla individer och under alla omständigheter. Vid humanitär kris får SRHR:s olika delar en ännu angelägnare tyngd för att säkerställa de mänskliga rättigheterna och särskilda behöv av de mest utsatta individer i de drabbade samhällen, som kvinnor och barn på flykt.
Sammanfattning
RFSU ställer sig positiv till en nationell subvention av preventivmedel. Vi har länge efterfrågat en mer jämlik subvention av preventivmedel för unga över hela landet. RFSU delar utredarens bedömning att tillgång till billiga preventivmedel är bästa sättet att skydda sig mot oönskade graviditeter och att minska antalet aborter.
Forskningen visar att generösa subventioner och hög tillgänglighet till preventivmedel reducerar både antalet oönskade graviditeter och tidigt barnafödande. Nya satsningar och erfarenheter från Sveriges landsting och regioner visar på mycket goda resultat som bekräftar forskningen. I ärendet om avgiftsfri tandvård och avgiftsfri öppenvård för personer 85 år och äldre lämnar RFSU inga synpunkter.
Ytterligare att beakta
RFSU vill särskilt påpeka att för att uppnå bästa möjliga effekt bör en nationell subvention sträcka sig åldersmässigt till och med 25 år, vara gratis och inkludera samtliga tillgängliga metoder och preparat. Antalet aborter ligger statistiskt högst i gruppen 20-24 år och gruppen 25-29 år enligt Socialstyrelsen. Tonårsaborterna sjunker stadigt sedan 2006. I ett nästa steg vill RFSU se även se att den nationella satsningen innefattar unga upp till 25 år och samtliga preparat.
Äldres hälsa
Promemorian föreslå även avgiftsfria öppenvårdsbesök för personer 85 år och äldre. RFSU tar inte ställning i sakfrågan, men vill ta tillfället att uppmärksamma äldres rätt till sexualitet som viktigt för bibehållen hälsa och välbefinnande.
Sexuella funktioner påverkas ofta av sjukdom och av olika medicinska och kirurgiska behandlingar. Sexuella dysfunktioner är en vanligt förekommande orsak till minskad sexuell aktivitet hos äldre. Konsekvenserna av detta kan leda till relations-störningar och försämrad livskvalitet. Sexuella dysfunktioner skiljer sig inte från andra problem inom hälso- och sjukvård utan för adekvat behandling behövs utredning och diagnostik. Sådan vård och behandling bör vara lättillgänglig och erbjudas proaktivt inom öppenvården.
Önskan om bibehållen sexuell aktivitet är stor hos äldre personer oavsett kön och hälsotillstånd. Därför är det viktigt att patientens sexualitet blir en legitim del av behandlingen vilket också underlättar copingprocessen, behandlingsmotivationen ökar och livskvaliteten förbättras. En avgiftsfrihet kan därmed underlätta och motivera till kontinuerlig uppföljning, rådgivning och behandling. Det ställer krav på kunskap hos yrkesutövare inom vård och omsorg, vilket brister till stora delar idag. Här behövs en utveckling av kursplaner, men även
insatser i korta perspektivet för att tillgodose grundläggande
rättigheter för de äldre, en kunskapshöjning som även måste inkludera ett hbtq-perspektiv.
Bakgrund
Det säkraste sättet att skydda sig mot oönskade graviditeter är att det förskrivna preventivmedlet används. För att detta ska ske behöver personen finna en metod, ett preparat som verkligen passar. För flertalet är det inget större problem, men för en del är det mer komplicerat. Att då utesluta vissa preparat ur subventionen innebär att urvalet minskar och möjligen framför allt för de som inte hittar rätt från början. Det inskränker barnmorskans och läkarens möjlighet att förskriva rätt preparat. Risken för ojämlika förutsättningar uppstår om vissa unga personer själva ska bekosta sina preventivmedel. Forskningen visar att upprepade aborter finns i gruppen socioekonomiskt utsatta.
När Norrbotten subventionerade preventivmedel för unga upp till 25 år samtidigt som de satsade på ungdomsmottagningar och utbildning av personalen, halverades antalet aborter på tre år. Norrbottens exempel visar att en satsning på ungas sexuella hälsa och preventivmedel gör skillnad och minskar de oönskade graviditeterna. Glädjande beslutar Region Skåne att införa samma generösa subvention. RFSU vill se en nationell satsning på att minska antalet oönskade graviditeter. Någon sådan satsning har vi inte sett under de senaste decennierna. Även om TLV nu infört allt fler preventivmedel inom läkemedelsförmånen finns en del som kvarstår utanför. RFSU att samtliga preventivmedel ska ingå i subventionen. RFSU har svårt att dela bedömningen att subventionering av samtliga preventivmedel skulle leda till okontrollerad prisökning av företagen. Även personer som passerar åldersstrecket för ungdomssubventionen kommer med största sannolikhet att fortsätta med sina väl inprovade preventivmedel och kommer inte att acceptera att betala skyhöga priser när ungdoms- subventionen upphör.
Vem ska få rätt till de förmåner som promemorian föreslår
Promemorian innehåller en reglering kring vem som har rätt till sjukvård, som går i linje med de persongrupper som återfinns i bl.a. hälso- och sjukvårdslagen. RFSU anser att det finns grupper som finns i Sverige som behöver, som har rätt till vård, t.ex. s.k. EU-migranter. Det är av vikt att även dessa människor har möjlighet att ta del av preventivmedel, mödravård och abortvård. Frågan är större än vad denna promemoria sträcker sig, men RFSU känner sig manad att lyfta denna grupp, som befinner sig i en rättslig limbo avseende rätt till vård.
Då tillgång till preventivmedel är en mänsklig rättighet, är det RFSU:s uppfattning att asylsökande, tillstångslösa utlänningar och EU-migranter ska ha tillgång till subventionerade preventivmedel. RFSU anser att det är en rättighetsfråga och inte en förmånsfråga att få ta del av rättigheter kopplat till SRHR.
e.u RFSU:s förbundsstyrelse
Maria Andersson, generalsekreterare RFSU