Till sidans huvudinnehåll

RFSU:s yttrande över En mer samlad myndighetsstruktur inom folkhälsoområdet Ds 2012:49

Inledning

RFSU har inbjudits att lämna synpunkter över rubricerad promemoria.
RFSU är en partipolitiskt och religiöst obunden folkrörelse med uppgift att sprida en positiv, bejakande och öppen syn på samlevnads- och sexualfrågor. Vi arbetar med utgångspunkt i sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) för ett jämlikt och jämställt samhälle där sexualitet är en källa till glädje och njutning i människors liv.

Hälsa är en grundläggande mänsklig rättighet som är nödvändig för utövandet av alla mänskliga rättigheter. Sexuell och reproduktiv hälsa är viktiga och nödvändiga delar i rätten till fysisk och mental hälsa. Sexuell och reproduktiv hälsa kan varken uppnås eller skyddas utan sexuella eller reproduktiva rättigheter.

Reproduktiva rättigheter innebär rätten att fritt bestämma om en vill bli förälder och därmed antalet barn och tidrymden mellan havandeskapen samt att få tillgång till upplysning och utbildning, liksom till de medel som behövs för att kunna utöva denna rätt.
Sexuella rättigheter omfattar mer än bara hälsofrågor. Sexuella rättigheter garanterar var och ens åtnjutande och uttryck för sin sexualitet fritt från tvång, diskriminering och våld. De sexuella rättigheterna bidrar till att förverkliga principer om frihet, jämlikhet, jämställdhet, självbestämmande och värdighet.

Sammanfattning

RFSU är positiv till bildandet av en ny folkhälsomyndighet vilket vi påpekade i vårt remissyttrande över slutbetänkandet av Statens vård- och omsorgsutredning SOU 2012:33. RFSU har en längre tid pekat på behovet av en helhetssyn och ett samarbete på nationell nivå, för en god sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter på lika villkor för hela befolkningen.

Större delen av SRHR-arbetet sker på lokal och regional nivå. Med en samlad myndighet finns förutsättningar för en utvecklad kunskapsstyrning, kunskapsstöd, implementering och praktiskt genomförande samt uppföljning, utvärdering och analys. Vi delar också uppfattningen i promemorian att Sveriges samarbete inom området sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter SRHR, både inom EU och globalt kommer att kunna förbättras med bildandet av en ny folkhälsomyndighet som samlar en bredare kompetens.

Ohälsa inom det sexuella och reproduktiva fältet går till största del att förebygga genom ett väl fungerande hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete. Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete inom sexuellt överförbara infektioner och oönskade graviditeter blir ett viktigt uppdrag för Institutet för folkhälsa.

RFSU vill än en gång peka på att sexuell hälsa och välbefinnande inte enbart handlar om frånvaron av STI och oönskade graviditeter. Sexualitet är en naturlig del i att vara människa och sexuell välbefinnande en viktig och integrerad del av hälsa, något det hälsofrämjande arbete måste ta fasta på. Detta innebär att beteendevetenskaplig och sociologisk kunskap måste finnas i den nya myndigheten.

RFSU har i många år drivit behovet av en samlad SRHR- plattform för ett strategiskt förbättrande och stärkande av den sexuella och reproduktiva hälsan och rättigheter hos hela befolkningen. Regeringen har nu gett Socialstyrelsen i uppdrag att tillsammans med Folkhälsoinstitutet och Smittskyddsinstitutet ta fram en nationell SRHR-strategi. Det nyligen påbörjade arbetet är ett bra exempel på hur behovet av samlad kunskap från olika myndigheterna behövs för att nå resultat. Oavsett vilken organisation myndigheterna har 2014 när uppdraget ska vara slutfört, är RFSU mycket angelägna att SRHR-strategin kommer att beslutas och ligga till grund för ett fortsatt prioriterat och förstärkt folkhälsoarbete med inriktning mot sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Genomförande

Promemorian föreslår att en särskild utredare behöver tillkallas för att skapa bra förutsättningar för övergången till en ny myndighet. Bedömningen är att det finns en mängd olika aspekter att beakta. RFSU delar den uppfattningen och vill gärna bidra med vår expertkunskap kring sexuella rättigheter, sexuell hälsa, reproduktiva rättigheter och reproduktiv hälsa i det arbetet som pågår under 2013. Den kunskapen kommer också till nytta i fortsatta arbetet med utvecklingen av myndighetsstrukturen kring hälso- och sjukvården och socialtjänsten. RFSU ser att vi även kan tillföra viktiga perspektiv i fortsatt utredning av myndighetsstruktur och kunskapsstöd för socialtjänsten.

Kristina Ljungros
Förbundsordförande RFSU