Till sidans huvudinnehåll

Yttrande över delbetänkandet Sverige för nyanlända, SOU 2010:16

Registrator
Integrations- och jämställdhetsdepartementet
103 33 Stockholm

Inledning

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, är en organisation som allt sedan starten 1933 haft en bred sexualpolitisk ansats. Vår utgångspunkt är att varje människa själv bör få välja hur den vill leva sitt liv, och med vem eller vilka. Var och en har rätt att välja om, när, hur och med vem eller vilka man vill ha sexuella relationer, så länge ingen tar skada. Alla människor ska ges förutsättningar att göra sina val i så stor frihet som möjligt.

RFSU har i flera år undervisat på kurser i Svenska för invandrare och har därför erfarenheter som kan vara värdefulla att föra in i regeringens ambitioner med 60 timmars samhällsinformation för nyanlända som beskrivs i delbetänkandet ”Sverige för nyanlända.”

Det är bra att nyanlända personer enligt förslaget ska erbjudas möjligheten att få samhällsorientering när de kommer till Sverige. Det är också glädjande att utredaren tydligt markerar att samhällsinformation av detta slag ska bygga på dialog och diskussion liksom att utbildning av lärare i ämnet ska prioriteras.

Innehåll

I förslaget till innehållet i den samhällsinformation som nyanlända ska få finns nio områden. RFSU tycker att det är angeläget att det finns möjlighet att lyfta frågor om sexualitet på ett generellt plan inom ramen för samhällsinformationen och skulle därför vilja tillföra detta som ett eget ämnesområde. Sexualitet påverkar hur samhället och individer organiserar familjeliv och relationer. Det styr också synen på äktenskap och arv, på relationer mellan könen liksom hur man ser på hetero- och homosexualitet med mera. Därmed utgör förståelsen för olika synsätt på sexualitet ett nödvändigt fundament för att också förstå det samhälle man lever i.

Om detta inte är möjligt skulle vi vilja se en ännu bredare ansats när det kommer till innehållet i samhällsinformationen och rubriken ”Att bilda familj i Sverige”. Inte alla som kommer till Sverige vill, eller kommer att, bilda familj och därför tycker vi att en rubrik som ”Samliv i Sverige” är mer inkluderande och mer öppen. Det är också viktigt att nyanlända personer får information om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i Sverige då många som kommer hit lämnar länder där deras rättigheter kränks. Exempel på frågor som bör tas upp är hbt-personers rättigheter, abortlagstiftningen, möjligheten till preventivmedelsrådgivning, ungas rättigheter kopplat till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter etc.

Utredaren lyfter även fram att samhällsinformationen spänner över ett vitt fält, från abstrakta rättighetsprinciper över statliga institutioner och bostadssegregation till föräldramöten på förskolan. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter bör lyftas fram i diskussioner om rättigheter. Särskild vikt bör då läggas vid att förklara att de sexuella rättigheterna är mänskliga rättigheter.

Med vänliga hälsningar
Åsa Regnér
Generalsekreterare RFSU