Till sidans huvudinnehåll
Två män sitter och prata. Den ena ser ledsen ut, den andra stöttar honom.

Hur är läget?

Samtal kan rädda liv. I projektet Hur är läget? utbildar RFSU skyddsombud inom flera LO-förbund och andra som möter män i sitt arbete. Det handlar om att främja samtal som kan spela stor roll för den psykiska hälsan.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Ensamhet ett folkhälsoproblem

Att uppleva ensamhet och isolering hänger ihop med en sämre psykisk hälsa och högre risk för suicid. För de som jobbar i mansdominerade miljöer kan arbetsplatsen vara en del av problemet – eller bli en del av lösningen. När det finns ett rum för att prata om känslor och svåra saker i livet kan ensamheten lättas.

“När det känns tungt behöver man gråta, man måste få ut det. Men jag tänker "jag är en man, jag får inte gråta". Jag skäms över att gråta.”
Intervjudeltagare

Hur hänger det ihop med sexualiteten?

Att leva i ofrivillig ensamhet, att separera eller förlora en partner, att känna sig oduglig som partner, eller att sakna någon att dela sina innersta tankar och känslor med – allt detta kan förstärka upplevelsen av isolering som i sin tur bidrar till en sämre psykisk hälsa.

“Jag vågar inte prata om mina känslor. Jag kan inte prata med nära vänner heller om att jag till exempel vill dejta eller ha en relation.”
Intervjudeltagare

Motverka machonormen för bättre psykisk hälsa

Projektet Hur är läget? går ut på att motverka de destruktiva maskulinitetsnormer som stänger dörren för meningsfulla samtal om känslor och relationer på jobbet. 

Under 2024 utvecklar RFSU en utbildning för skyddsombud och arbetsmiljöombud som ger konkreta verktyg för att skapa förändring på sin arbetsplats. Målet med utbildningen är att det ska kännas enklare att stötta och stärka andra, så att färre behöver uppleva ensamhet och isolering.

“Om någon håller på och separerar, och är helt förstörd, då är det mitt ansvar att se till att han inte kör en tung truck.”
Utbildningsdeltagare

Ta del av projektet Hur är läget? kostnadsfritt

Det här kan vi erbjuda dig som är skyddsombud eller på annat sätt möter män i ditt arbete:

  • En utbildning anpassad till din arbetsplats och era behov. Det kan vara allt från en timme till en heldag. Utbildningen ger dig kunskap om mäns psykiska ohälsa, men fokus ligger på reflektionsövningar och verktyg för att skapa förändring.
  • Ett färdigt utbildningskoncept i sex delar som du kan använda för att hålla egna utbildningar, med presentation, filmer, diskussionsunderlag och manus. 
  • Affischer, flygblad och andra trycksaker som ni kan sätta upp på arbetsplatsen.

Ditt deltagande i projektet är alltid kostnadsfritt.

“Vad jag tar med mig från utbildningen är många enkla verktyg som faktiskt kan rädda liv.”
Utbildningsdeltagare

Kontakta oss

Vill du veta mer om projektet Hur är läget? Är du intresserad av att gå utbildningen med dina kollegor? Eller har du gått utbildningen och vill ta del av presentationer och annat material? Kontakta Annika Åsäter, annika.asater@rfsu.se, för mer information om projektet.

Sex tips för att motverka destruktiv ensamhet på din arbetsplats

På vår utbildning lär du dig hur du kan vara en aktiv åskådare när du misstänker att någon mår dåligt. Här är sex handfasta tips.

6 tips för att rädda liv

1. Tänk efter före

Vi kommer alla att möta någon som upplever ensamhet eller nedstämdhet. Tänk efter hur du kan agera och stötta, så ökar chansen att du gör det på ett bra sätt.

2. Se helheten

Bakom problematiskt beteende döljer sig ofta dåligt mående. Acceptera inte kränkningar, men fundera också på vad som kan ligga bakom beteendet.

3. En stöttande person behöver stöd

Vilka fler kan hjälpa till? Finns det andra med ansvar och erfarenhet av liknande situationer? För att kunna stärka andra behöver du ibland stärka dig själv. 

4. Våga vara den som sätter ord på situationen

Den som mår dåligt klarar inte alltid av att formulera sig själv. Du har däremot möjlighet att våga fråga och stötta.

5. Förändra – på ditt sätt

Bryta in mot jargong, ta ett allvarligt snack eller skapa gemenskap för alla? Alla typer av stöd behövs – hur startar du förändringen?

6. Det är aldrig för sent

Många gånger dröjer hjälpen. Du kan också ha sett tecken men inte tagit tag i det. Det är inte för sent att bryta det mönstret – gör om gör rätt.