Till sidans huvudinnehåll

Stockholm Pride 2024

Under veckan håller RFSU och RFSU Stockholm i en rad olika panelsamtal, filmvisningar och samtalsgrupper. Och på lördag avslutar vi med den stora paraden!

Läs mer om vårt ekipage i prideparaden

Programmet i Pride House

Pride House är beläget på Clarion Hotel Sign vid T-centralen (Östra Järnvägsgatan 35). Här finns ramper, hissar och tillgängliga toaletter. Portabel hörslinga finns att tillgå i begränsad mängd. Meddela seminarievärdarna i lokalen i god tid om sådan önskas. 

Totalt väskförbud råder i hela Pride House. Läs mer om väskförbudet här. 

Tisdag 30 juli

Kan vi prata? En föreläsning för föräldrar och viktiga vuxna om hur man kan stötta ungas sexuella hälsa.
Vad ska man säga och när ska man börja? Vad är den viktigaste kunskapen? Kom och lyssna på RFSU Stockholms föräldrainformatörer Filippa Hed-Jonsson och Rebecca Wahren som håller en föreläsning för dig som är en viktig vuxen i en ung människas liv.
Tid: 15:00–15:45
Plats: C3 (Plan 2)

Onsdag 31 juli

Relatera mera
Normer och narrativ - vad formar dig och dina relationer? Med Martina Hallin sexualpolitisk opinionsbildare, relationsstrateg och existentiell coach med fokus på relationer i alla former. Hon är även styrelseledamot i RFSU Stockholm, och som en av de som driver Fria Relationsgruppen.
Tid: 11-11:45
Plats: C3 (plan 2)

Ny könstillhörighetslag - nu då?
Den nya könstillhörighetslagen är på plats efter en lång kamp. Vad är nästa steg för att stödja transpersoners rättigheter i Sverige?
Deltagare: Petra Douhane (vice ordförande RFSL), Karin Rågsjö (riksdagsledamot för Vänsterpartiet), Frank Berglund (sexualpolitisk sakkunnig, RFSU).
Tid: 12-12:45
Plats: B2+3

Är demokratin hotad?
Sedan valet 2022 har vi sett en utveckling där en rad förslag som har potential att inskränka demokratin har lagts fram eller är under utredning. Visitationszoner och angiverilagen är några av de mer uppmärksammade. Samtidigt har vi en situation där det största partiet i regeringsunderlaget driver trollfabriker och hetsar mot politiska motståndare. Hur påverkar detta hbtqi-personers mänskliga rättigheter? Och hur hänger det ihop med situationen i andra länder?
Deltagare: Amanda Lind (språkrör Miljöpartiet), Ulrica Schenström (VD Fores), Morgan Finnsiö (journalist och researcher Expo) och Lina Fridén (förbundsordförande RFSU). Moderator: Ulrika Westerlund, riksdagsledamot Miljöpartiet.
Tid: 13-13:45
Plats: B2+3 (plan 1)

Vad händer med den könsbekräftande vården?
Stora förändringar sker just nu inom den könsbekräftande vården, vilken delvis numera bedrivs som nationell högspecialiserad vård (NHV). RFSL, RFSU, Transammans och FPES reder ut förändringarna som är på gång.
Frank Berglund, sexualpolitisk sakkunnig på RFSU, är en av deltagarna.
Tid: 13-13:45
Plats: C1+2

Omvändelseförsök av hbtq-personer - Hur ser utsattheten ut och vilket stöd finns att få?
Vi belyser hur utsattheten ser ut och vilken typ av stöd som finns att få som utsatt. Vi frågar oss också: var ligger frågan om kriminalisering av omvändelseförsök av hbtq-personer politiskt? Mucf presenterar sin rapport om omvändelseförsök och Jämställdhetsmyndigheten belyser frågan utifrån hedersrelaterat våld och förtryck. Därefter presenterar Polisen vilket stöd som finns inom ramen för polisutredning. Riksdagens hbtqi-nätverk via Ulrika Westerlund berättar om det politiska arbetet för förbud mot omvändelseförsök.
Presentatörer: Sara Platten Bäckström (Jämställdhetsmyndigheten) Vanessa Sevedag (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) representant från Polisen.
Paneldeltagare: Elias Fjellander (RFSL Ungdom), Robin Paulonen (EKHO) och Hans Olsson (RFSU).
Tid: 14-14:45
Plats: C4 (plan 2)

Dramatenpjäsen Arv - filmvisning och panelsamtal 
Carl Eneroth, dokumentärfilmare - kommer introducerar filmen "Alla Känslor Välkomna" (förkortad version). Ett nyfiket, kärleksfullt och humoristiskt porträtt av personerna bakom succépjäsen Arv vid Dramaten från inhoppsrep, publikinsläpp till applåder. En föreställning som gick för fulla hus under vintern 2023. Följt av ett panelsamtal där vi får träffa Carl-Johan Karlsson, regissör av pjäsen Arv, Thomas Hanzon, skådespelare i pjäsen Arv, Razmus Nyström, skådespelare i pjäsen Arv. Moderator för panelsamtalet är Martina Hallin, styrelseledamot i RFSU Stockholm.
Tid: 15-15:45
Plats: C3 (plan 2)

RFSU Stockholm <3 Neuroqueer: Behovet av att sätta ord på det
En neuroqueer sexverktygslåda! Med Hanna Bertilsdotter-Rosqvist som är professor i socialt arbete och fokuserar i sin forskning på neurodiversitet, samt Morgan Klippel, AuDHdare och socionomstudent med sexualitet som specialintresse.
Tid: 16:00–16:45
Plats: B2+3

Torsdag 1 augusti

Neuroqueer: Sensorisk skattjakt & stimmglitter
Samtal med Clara Törnvall, författare och journalist och aktuell med NT-guideboken ”Vanliga människor”, och Hanna Bertilsdotter Rosqvist, professor i socialt arbete och fokuserar i sin forskning på neurodiversitet.
Tid: 12–12:45
Plats: B2

Ung och “smygis” - tips på att komma ut
Hamed, Danilo, Naomi och Deon snackar om hur det är att vara smygis, att komma ut och att leva öppet med sin HBTQI+identitet. Hur kan man prata med sin familj och vänner? Vad finns det för safe spaces, hur finner man frid i sig själv och sin omgivning?
Tid: 14-14:45
Plats: C3 (plan 2)

Den långa vägen till klitoris (föreläsning på arabiska) (البظر والمهبل وما حولهما) ا)
Nasreen Aljanabi Larsson, sexualupplysare RFSU Stockholm, berättar om sin upptäcktsresa, att hitta klitoris och allt på vägen dit, från Damaskus till Sverige.
Tid: 15–15:45
Plats: C1+2

Existensiella samtalsgruppen - the Pride edition
Ett tryggt rum där du får vara med dig själv, och ta kontakt med vad som rör sig i dig, precis just nu. En frågeställning väljs ut av gruppen, och någon (du?) blir coachad i en personlig fråga som rör relationer i någon form, och sen följer vi upp med ett reflekterande gruppsamtal. Martina Hallin coachar och modererar samtalet, och lyfter fram existentiella teman och relationella aspekter under det. 11 personer, först till kvarn.
Tid: 15-16:30
Plats: C4 (plan 2)

Fredag 2 augusti

RFSU Stockholm <3 Neuroqueer: Sexuell självreflektion
Nyfiket undersöker vi varför och hur vi gör som vi gör i samband med sex. Genom att utforska och sätta ord på våra avsikter, förväntningar och önskningar, samt gränser och vad som inspirerar oss, lär vi oss mer om oss själva och om våra neuroqueera behov. Med Morgan Klippel, AuDHdare och socionomstudent med sexualitet som specialintresse. Helene Delilah, Neuroqueer sexualupplysare och skribent.
Tid: 13-13:45
Plats: B2 (plan 1)

Den falska tryggheten - hiv och informationsplikten
Varför är informationsplikten för personer som lever med hiv problematisk och när kommer den slopas? Ett samtal om den falska trygghet som informationsplikten inger, om hur den kränker mänskliga rättigheter och om att en förändrad lagstiftning behövs.
Deltagare: Peter Sidlund Ponkala (ordförande RFSL), Lina Fridén (ordförande RFSU), Mohammed Jusef Walai (samordnare Posithiva Gruppen och hivaktivist), Ulrika Westerlund, (riksdagsledamot för Miljöpartiet).
Tid: 14-14:45
Plats: C3 (plan 2)

Fler sexuella rum i Stockholm!
Trots bilden av Sverige som ett öppet, inkluderande och sexpositivt land saknar många hbtqi-personer fortfarande platser där man kan vara öppen med och utforska sin sexuella läggning. I detta samtal möts några arrangörer av queera och sexpositiva rum, i ett samtal om hur vi kan göra Stockholm snuskigare, friare och tryggare.
Tid: 14-14:45
Plats: B2

Sexualundervisning med nytt namn och ny läroplan
Sexualitet, samtycke och relationer ska från och med 2022 integreras i alla skolans ämnen och samtliga grund-och ämneslärare, oavsett ämnesriktning och stadie, har nu ämnet sex och samlevnad som examensmål i lärarutbildningen. Toppen, tycker RFSU! Nu återstår frågan: hur gör man? Och vad mer behövs, för att alla barn och unga ska få den kunskap de behöver om sex, lust, samtycke och relationer?
Deltagare: Kalle Norwald (sexolog, psykoterapeut och skribent), Lilian Helgason (Sveriges elevråd),  Lina Fridén (förbundsordförande RFSU).
Tid: 15-15:45
Plats: B2 (plan 1)

RFSU Stockholms ekipage i prideparaden

Kom tillsammans för en bättre morgondag! Vi lever i en tid där vi behöver gå samman och stå upp för sexuell och reproduktiv rättvisa för alla, oavsett vart eller hur man vill leva. Paraplyer med starka budskap delas ut på plats. Paraden går av stapeln kl 13.00 från Stadshuset till Östermalms IP. Vi samlas i vårt ekipage nummer 11 kl 12.00. 
Länk till facebookevent