Replik: Arbetet mot våldet, inklusive hedersrelaterat våld, bör hållas ihop
Låt oss nu lägga fokus på knäckfrågan. Hur bekämpar samhället hedersrelaterat våld och förtryck på mest effektiva vis och utan att individer och grupper utsätts eller ställs mot varandra ännu mer? Det skriver företrädare för fem organisationer, däribland RFSU, i Sydsvenskan.
Den statliga utredningen om ett nytt jämställdhetspolitiskt delmål är full av goda argument för varför arbetet mot våldet, i alla dess olika, komplexa och specifika former inklusive hedersrelaterat våld och förtryck, bör hållas ihop. Vi upprepar därför vår uppmaning till regeringen (Aktuella frågor 15 okt) att följa utredningens förslag att låta hedersvåldet även fortsatt ingå i det jämställdhetspolitiska delmålet om våld. Några forskare och företrädare för organisationer motsätter sig det i en replik på vår artikel (Aktuella frågor 23 okt).
Vi menar att det nu är dags att se att alla vi samhällsaktörer som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck är eniga om att detta är ett stort samhällsproblem. Och att ansvaret vilar tungt på samhällets institutioner för att få bukt med det.
Så låt oss nu lägga fokus på knäckfrågan. Hur bekämpar samhället hedersrelaterat våld och förtryck på mest effektiva vis och utan att individer och grupper utsätts eller ställs mot varandra ännu mer?
Vi presenterade i vår artikel flera anledningar till varför det är centralt att arbetet mot våldet hålls ihop. Flera av våra organisationer arbetar med att möta människor som lever i en hederskontext. Vi ser vikten av att de utsattas behov står i centrum för alla insatser. De personer som söker sig till oss är ofta utsatta på flera sätt och lever med olika sorters våld och begränsningar i vardagen; de vill och förtjänar att få stöd precis där de är.
Utifrån vår erfarenhet har de utsatta ingenting att vinna på att betraktas som en egen kategori människor, klippta ur resten av den svenska verkligheten. De lever ofta redan med stigma som gör det svårt för dem att berätta om sin verklighet. Många gånger möter de rasism. Det finns stor risk att det blir ännu svårare för dem att söka samhällets stöd om de får signalen att förtrycket de lever med är specifikt för just deras kultur eller religion – och därmed väsensskilt andra former av patriarkalt våld.
Vi upprepar därför vår övertygelse om att arbetet mot våldet, inklusive hedersrelaterat våld, bör hållas ihop.
Lina Fridén, förbundsordförande för RFSU
Shahab Ahmadian, ordförande för MÄN
Zenobia Rizvi, verksamhetschef för Somaya stödjour
Jenny Berg Nilsson, chef för Fryshuset Malmö
Bernardita Núñez, generalsekreterare för Terrafem