RFSU: Dumsnålt beslut att inte vaccinera mot kondylom (Newsmill)
Publicerad på Newsmill den 22/4 2010.
Ett av RFSU:s viktigaste verksamhetsområden är att verka för sexuell hälsa genom att arbeta mot spridningen av sexuellt överförda infektioner (så kallade STI:er). Vi har i det arbetet kämpat hårt för att Sverige ska ta kampen mot livmoderhalscancer på allvar genom att införa så kallat HPV-vaccin (som skyddar mot livmoderhalscancer) i det allmänna vaccinationsprogrammet.
Till vår stora glädje fattade Socialstyrelsen för drygt ett år sedan beslut att från och med i höst erbjuda sådant vaccin till samtliga fickor som går i årskurs fem och sex, något som kommer att rädda tusentals kvinnors liv i framtiden.
Livmoderhalscancer orsakas av humant papillomvirus (HPV). HPV orsakar också kondylom som är en av de vanligaste sexuellt överförda infektionerna i Sverige. Det finns två vaccin mot HPV. Båda vaccinen ger samma skydd mot livmoderhalscancer. Det ena vaccinet, som är dyrare, skyddar även mot kondylom.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har efter en upphandling nu bestämt sig för att köpa det billigare vaccinet som inte ger skydd mot kondylom. Prisskillnaden mellan vaccinen är 16 miljoner kronor/år.
Vi som varje dag jobbar med dessa frågor, och möter patienterna, ställer oss frågande till den prioriteringen. Visst, kondylom betraktas som en lindrig sjukdom som i de flesta fall läker ut av sig själv. Men det är också en sjukdom som skapar en betydande sexuell ohälsa och stor oro som många gånger har stor inverkan på patienternas liv och välbefinnande, där samlagssmärtor och klåda bara är några av problemen. Här några exempel från RFSU-kliniken och RFSU:s telefonrådgivning för att illustrera problemen:
Patient, 29 år:
"För drygt två år sedan fick jag kondylom. Jag hade det i sex månader och var sedan symtomfri i ett år innan vårtorna kom tillbaks. Nu har jag haft dem i elva månader. I perioder kliar de så man blir vansinnig. Jag mår psykiskt dåligt, det känns som att jag är en smitthärd och har i stort sett isolerat mig från allt vad samliv heter. Det känns som ett straff för att jag haft oskyddat sex. Att det är något jag får dras med i perioder resten av livet. Vid båda tillfällena då jag fått symtomen så har jag precis varit i det stadiet att inleda ett förhållande. Men det har slutat med att jag dragit mig undan. Jag känner mig så smutsig!"
Patient, 25 år:
"Jag blev smittad av kondylom sommaren 2003. På våren 2004 fick jag min första vårta. Sen blev det fler. Jag har regelbundet fått behandling på sjukhuset där dom har fryst dem. Jag har genom åren blivit värsta stammisen då jag kämpat för att bli av med vårtorna. Jag har också fått starka vårtbehandlingar vilka förstörde mitt underliv för lång tid då jag fick en infektion i såren. I snart tre år har jag lidit av vårtorna. Det har gjort att mitt sexliv är stendött. Jag känner mig så otroligt osexig."
Patient, 44 år:
"Hade några kondylomvårtor för fem år sedan som försvann efter behandling. I samband med detta träffade jag min nuvarande sambo, För ett halvår sedan konstaterades att min sambo (kvinna) fått cellförändringar och tester visade att det är från papillomvirus. Hon har också genomgått en konisering. Vi är nu rädda att cellförändringarna ska komma tillbaka."
Kondylom är anledningen till ett otal besök inom hälso- och sjukvården. Det är också en sjukdom som det är förhållandevis svårt att skydda sig mot då inte ens kondom ger ett helt säkert skydd eftersom det i värsta fall räcker med hudkontakt i underlivsområdet för att viruset ska överföras.
Att sätta ett pris på människors välbefinnande är omöjligt. Det finns dock två oberoende beräkningar om hur mycket pengar sjukdomen kostar svenska samhället. Den ena beräkningen är gjord av Socialstyrelsen, den andra av en grupp läkare på Karolinska universitetssjukhuset. Båda grupperna kommer till slutsatsen att kondylom kostar samhället cirka 50 miljoner kronor om året (för läkemedel, behandlingar, besök hos läkare och annan vårdpersonal).
När Sveriges Kommuner och Landsting inledde sin upphandling hade staten bestämt sig för att finansiera vaccinationsprogrammet mot livmoderhalscancer med 93 miljoner kronor - en summa man trodde skulle täcka kostnaderna på ett ungefär. SKL beslutade att även väga in fördelarna med ett vaccin som också ger skydd mot kondylom. Enligt lagen om offentlig upphandling måste en sådan faktor prissättas i villkoren för upphandlingen. SKL gjorde då uppskattningen att landets landsting var beredda att betala tio miljoner kronor extra för ett vaccin som också skyddar mot kondylom.
När upphandlingen nyligen blev klar visade det sig att det billigare vaccinet (som inte skyddar mot kondylom) skulle gå att upphandla för 31 miljoner kronor medan det dyrare (som skyddar mot kondylom) skulle kosta 16 miljoner kronor mer, alltså 47 miljoner kronor. Och eftersom 16 miljoner kronor är mer än de tio miljoner som SKL bedömde att landstingen var beredda att betala extra för kondylomskyddet vanns upphandlingen av det billigare vaccinet.
Detta måste ses i skenet av att läkemedelsbolagen i båda fallen lämnade sensationellt låga anbud. Även i till exempel Storbritannien vanns upphandlingen av vaccinet som inte skyddar mot kondylom - men till ett pris som var betydligt högre än i Sverige.
SKL:s beslut överklagades av tillverkaren av det dyrare vaccinet. Det är också det företag som nu beställt och betalat för att Newsmill ska dra igång den här debatten. Det är såklart komplicerat för RFSU att delta i en debatt som sannolikt initierats i hopp om att kunna påverka vaccinupphandlingen. RFSU har dock inte några bindningar till något av de aktuella läkemedelsbolagen, vi utför heller inte några vaccinationer av det aktuella slaget.
Därför väljer vi att här framföra våra farhågor kring SKL:s beslut och ställer frågan om inte snålheten har fått bedra visheten när Sverige valt ett vaccin som inte har någon som helst verkan på kondylomspridningen.
SKL har nu gått ut med en uppmaning till landstingen att använda pengarna som blir över (av de 93 miljoner kronor som staten skjutit till) till att vaccinera ytterligare årskullar flickor som annars inte skulle ha fått något vaccin.
RFSU anser trots detta att mycket talar för att Sverige borde ha valt det andra vaccinet. Samhällsekonomiskt verkar det i det närmaste självklart (att på sikt spara 50 miljoner kronor per år till priset av 16), men vårt huvudskäl är den sexuella ohälsa som kondylom orsakar.
Vi anser också att det allra bästa vore att även pojkarna får vaccinet eftersom viruset även kan orsaka cancer på penis, i ändtarmen och svalget. Att också vaccinera pojkarna skulle dessutom innebära att förekomsten av kondylom minskade avsevärt snabbare. Dessutom skulle det innebära att män som har sex med män skyddas från cellförändringar orsakade av HPV.
Susanne Gullack Flyrén, barnmorska och chef för RFSU-kliniken.
Lena Lennerhed, förbundsordförande i RFSU.
Christina Rogala, barnmorska och seniorrådgivare RFSU.