Lyssna på podden Kan vi prata?
En podd för föräldrar om ungas sexualitet, identitet och relationer. Vi är sex ungdomar som diskuterar utifrån olika teman och ger tips om hur viktiga vuxna i våra liv kan prata med oss.
Du hittar podden överallt där poddar finns, men du kan också lyssna direkt här på sidan.
Se filmen från inspelningen
Lyssna på alla avsnitt av Kan vi prata?
1. Kärleksblind
När unga mår dåligt vill föräldrar ofta prata och fråga om vad som händer. Men finns det andra sätt att bry sig och hjälpa? Dagens berättelse kommer från en tjej som ofta satt hemma och mådde dåligt i väntan på att hennes kille skulle höra av sig. Hennes mamma blev ett viktigt stöd, här berättar hon hur.
2. Viktig vuxen
Är en förälder alltid den bästa personer för en ung person att prata med? Dagens berättelse kommer från en tjej som definierar sig som bisexuell och på grund av det utsattes för hat i skolan. Då blev en god vän till hennes mamma ett bra stöd. Han kunde relatera till att vara en rasifierad hbtq-person.
3. Föräldraansvar
Vad kan hända om det är för mycket öppenhet mellan föräldrar och barn? Dagens berättelse handlar om en skilsmässa och en mamma som använder sin dotter för att prata av sig om allt. Om att känna ansvar för sina föräldrars mående och önska att de gick till en professionell psykolog istället.
4. Presentera sin partner
Är det viktigt att föräldrar är ärliga med vad de tycker om sitt barns nya partner? Dagens berättelse kommer från en kille som är nervös för att presentera sin nya tjej. Kommer föräldrarna att tycka att de kulturella skillnaderna är för stora?
5. Intima samtal på bästa sätt
"Vad gör jag om jag inte börjar blöda när jag tappar oskulden? Och tänk om den jag gifter mig med inte tror på att jag är oskuld?" Dessa frågor vågade en unga tjej ställa till sin mamma när de var på promenad. Och svaret lugnade henne.
6. Fem berättelser från unga
I det här avsnittet har vi samlat alla fem berättelser från unga – och diskussionerna efteråt.
Projektet Kan vi prata? stöttar föräldrar
Kan vi prata? är RFSU Stockholms verksamhet som stöttar föräldrar. I projektet utvecklar vi material och metoder samt skapar sammanhang för föräldrar att lära sig mer och samtala om barn och ungas sexuella hälsa och rättigheter.
Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden. Om du har frågor om projektet kan du höra av dig till projektledare Ellen: ellen.nordlund@rfsu.se