Jag hittade nakenbilder i mitt barns telefon. Vad ska jag göra?
Jag råkade se att min son har bilder på en naken tjej i sin mobiltelefon. Vad ska jag göra nu?
Först och främst – att unga är nyfikna på nakenhet, sin egen och andra kroppar är naturligt. Att ditt barn tittat på en bild på en naken tjej är därmed i sig inte särskilt överraskande. Utan att veta mer om vem bilderna föreställer eller hur de hamnat i din sons telefon är det svårt att ge specifika råd. Däremot finns det vissa saker unga kan behöva veta och tänka på när det kommer till att dela avklädda eller sexuella bilder med varandra.
Många unga skickar nakenbilder
Nakenbilder, eller nudes, är ett inslag i många ungas sexualitet. Att under ömsesidiga former skicka bilder till varandra kan kännas sexigt, intimt och exklusivt.
Bland svenska gymnasieungdomar har ungefär en tredjedel någon gång skickat en avklädd bild på sig själv. De allra flesta har inte negativa erfarenheter kopplat till det. Många unga har utvecklat ett slags säkerhetstänk och tänker noga på vad de visar och hur de delar bilderna med andra.
Ta snacket om samtycke
Två personer som är över 15 år och som båda vill göra det, får skicka sexuella bilder till varandra. Om en eller båda är under 15 år är det inte tillåtet, även om båda har sagt ja, men vi vet att unga gör det ändå. Precis som i alla andra situationer är samtycke utgångspunkten. Att skicka en bild till någon som inte vill ha den är aldrig okej, och kan vara ett brott. Man får heller inte sprida vidare bilder som någon annan skickat till en. Det gäller även om man inte vet vem bilden föreställer.
Hjälp och stöd om någon blivit exposad
Det kan vara väldigt jobbigt att bli "exposad", alltså att nakenbilder sprids på nätet. Unga som fått bilder eller filmer spridda behöver stöd från vuxna att hantera situationen och om möjligt få hjälp att ta ned materialet. Det är tungt för barnet att bära på oro och ångest själv. Stötta barnet att göra en polisanmälan.
Kom ihåg att det aldrig är personen på bilden som har gjort fel, utan den eller de som sprider bilden.
Ni kan också vända er till organisationen ECPAT. De kan hjälpa till att plocka bort bilder som fått spridning från internet. Barnet kan också chatta med ECPAT anonymt, prata om det som har hänt och få stöd. ECPAT kan även hjälpa till att polisanmäla händelsen.
Din roll är att bidra med din kunskap och trygghet
Som vuxen kan du förmedla att du förstår att det är spännande att både dela egna och ta emot andras bilder. Du kan informera om vad som är tillåtet och inte, och betona att ingen får pressa någon annan att ta eller skicka bilder. Du behöver också vara tydlig med att du finns där så att barnet känner att den har någon att prata med om något känns svårt eller fel.