Aborträtten i Sverige och i världen
När missfall blev mord
- 0.5x
- 1x
- 1.25x
- 1.5x
- 2x
Om metoden
Denna uppgift handlar om att eleverna ska få ökad kunskap om rätten till abort. De ska också få reflektera över vilka konsekvenser ett abortförbud kan leda till.
Metoden har två delar. De kan antingen göras tillsammans, eller så kan du som lärare välja att bara låta eleverna göra den ena delen.
Så här gör du
Första delen: Sveriges abortlagstiftning
Låt eleverna ta reda på hur Sveriges abortlagstiftning ser ut. De kan till exempel använda RFSU:s hemsida, 1177.se eller riksdagens hemsida.
Låt dem diskutera frågorna:
- Varför har Sverige denna lagstiftning?
- Vad skulle kunna hända i Sverige om rätten till abort såg annorlunda ut? Till exempel om det fanns ett förbud mot abort i Sverige?
Andra delen: Abortlagar i andra länder
Låt eleverna lyssna på poddavsnittet RFSU Dokumentär: När missfall blev mord, enskilt eller i grupp. De kan lyssna genom poddspelaren ovan, genom länken eller där de brukar lyssna på poddar.
Om poddavsnittet
RFSU Dokumentär: När missfall blev mord
När Maria Teresa Rivera vaknar upp i en sjuksäng efter ett missfall är hon fastlåst i handfängsel. Vid hennes sida står polisen som säger att Maria Teresa är arresterad och misstänkt för att ha mördat sitt barn. Hon döms till 40 års fängelse för mord och hamnar i ett ökänt kvinnofängelse med fruktansvärda förhållanden.
– I El Salvador har kvinnor en uppgift: att föda barn. Staten tar våra sexuella och reproduktiva rättigheter – vilket leder till att vi blir bestulna på våra mänskliga rättigheter, berättar Maria Teresa Rivera. Hör henne berätta om hur det är att leva i ett land med världens strängaste abortlagar.
Låt eleverna koppla upp sig i mindre grupper och diskutera frågorna:
- Hur ser lagstiftningen ut kring abort i El Salvador?
- Vilka konsekvenser får lagstiftningen i El Salvador för kvinnor?
- Varför tror ni att abort är en så känslig fråga i många delar av världen?
Låt elever undersöka och jämföra abortlagstiftningen i olika länder i världen. De kan till exempel använda Sidas hemsida.
Eleverna kan redovisa uppgiften skriftligt eller muntligt.