Våld i nära relationer
Hemmet är den vanligaste platsen att utsättas för våld i nära relationer. Många blir utsatta av en partner eller familjemedlem.
Innehåll på sidan
Våld i nära relationer kan vara både psykiskt, fysiskt och sexuellt. Psykiskt våld är till exempel elaka kommentarer – kanske får man höra att man är ful och värdelös. Fysiskt våld kan vara att bli tagen i hårt, knuffad, fasthållen, dragen i håret eller slagen. Sexuellt våld kan vara både trakasserier och övergrepp.
Den vanligaste formen av våld är att utsättas för kränkningar regelbundet. Till exempel hårda knuffar, övergrepp eller hot som blir en del av ens vardag och återkommer ofta. Det är också vanligt att ens frihet blir begränsad. Kanske får man inte göra vad man vill på fritiden, bestämma över sin egen ekonomi eller klä sig som man vill. Våld kan finnas i alla slags relationer.
Våldet börjar ofta med svartsjuka och kontroll
Personer som blivit utsatta för våld av en partner brukar berätta samma sak. Det säger att våldet inte fanns där från början. Det smög sig på, lite i taget. För de flesta var relationen bra i början. Den andra var snäll och omtänksam. Det fanns inga tecken på att något var fel.
Den första förändringen kan vara att ens partner blir arg eller svartsjuk och att den plötsligt inför regler som man måste följa. Som att man måste vara hemma en viss tid, eller att man inte får träffa sina vänner. Långsamt börjar man ofta förändra sitt beteende för att göra sin partner nöjdare, eller begränsa sig för att inte riskera att göra hen svartsjuk.
I takt med att man blir illa behandlad och förändrar sitt beteende under en period, sjunker självkänslan. Många får höra att allt är deras eget fel. Den som blir utsatt tror ofta att det stämmer.
Sexuellt våld, med tjat, press och övertalning
Sexuellt våld kan börja med att den andra inte lyssnar. Kanske fortsätter den att smeka ens bröst fast man tar bort personens hand. Kanske blir den arg när man inte vill ha sex. Många blir utsatta för tjat, press och övertalning. Det kan göra att man går med på saker som man egentligen inte vill göra.
Våldet blir en del av vardagen
Efter en tid är det svårt att veta vad som egentligen är okej. Man vänjer sig vid att bli sårad. Det är vanligt att partnern växlar mellan att vara kärleksfull och våldsam. Den säger förlåt och lovar att det inte ska hända igen. Men för de flesta kommer våldet tillbaka.
I många fall blir relationen långsamt sämre, och kontrollen starkare. Hot, kontroll, sexuella övergrepp, misshandel och våldtäkt kan bli en del av vardagen. En våldsam relation blir nästan aldrig bra av sig själv. Den som använder våld måste få professionell hjälp.
Svårt att bryta sig loss
Det är mycket svårt att bryta sig loss från en relation som prägas av någon typ av våld. Kanske är man rädd. Kanske hoppas man att det ska bli bättre. Det är vanligt att förlora kontakten med vänner och familj. Ens partner kan ha bestämt att man inte får träffa dem. Eller så har man själv dragit sig undan för att det känns lättare.
Om någon frågar hur man har det hemma, är det vanligt att ljuga och säga att allt är bra. Man kan känna att man skäms för det som händer. Eller att man inte vill att andra ska tänka negativt om ens partner. Det kan göra att man känner sig mycket ensam.
Det finns hjälp att få!
Ingen ska behöva bli utsatt för våld. Inte i någon form. Det kan kännas svårt att söka stöd. Men att berätta för någon om hur man har det är det första steget mot att må bättre.
Kontakta socialtjänsten, vårdcentralen, en kvinnojour eller polisen om du lever med våld i din nära relation. Berätta hur du har det. Du behöver inte veta vilka beslut du ska ta sen – det viktiga är att du berättar för någon.
Läs mer på polisens sida om brott i nära relationer
Känner du dig pressad att ha sex för att ni är sambos eller gifta?
Samtycke krävs alltid – även om ni är ihop. Det spelar ingen roll att ni har varit ihop länge eller brukar ha sex på ett särskilt sätt. Du behöver aldrig göra något du inte vill.
Äktenskap betyder inte rätt till sex
I olika samhällen, kulturer och religioner finns olika uppfattningar om äktenskap. En del har fått lära sig att en man har rätt att "uppfostra" sin hustru, att en kvinna är skyldig att bli gravid eller att man måste ha sex den natt man gifter sig. Men det är inte så. Du har alltid rätt att bestämma över dig själv: över din kropp, tid och pengar.
Alla former av våld är brottsligt. Det är olagligt att slå sin partner eller att bestämma att den inte får gå ut. Sexuella övergrepp och psykisk misshandel är också brott.
Kanske lever många i ens omgivning på liknande sätt. Det kan göra det svårare att säga ifrån.
I ett äktenskap eller i en längre relation kan man känna sig pressad att ha sex. En del tror att de måste ha det för att de är gifta. Men det stämmer inte. Du bestämmer själv om du vill ha sex eller inte, hur ofta och på vilket sätt.