Sexuellt våld
Sexuellt våld är hot, kränkningar och övergrepp som har med sex att göra. Här får du information om olika typer av sexuellt våld.
Innehåll på sidan
Samtycke är grunden för sex
Alla har rätt att bestämma om, när och hur de vill ha sex. Grunden för sex är ömsesidighet. Det ska kännas positivt att vara med andra, oavsett om det handlar om att kyssas, ha samlag eller titta på porrfilm tillsammans.
Alla har rätt att själva känna efter om de vill ha sex och om det känns bra när man har sex med andra. Man ska lita på sin känsla och respektera den. Om det inte känns bra kan man backa, vänta eller ändra sig. Kanske vill man senare eller en annan gång, men inte nu. Man är aldrig skyldig att ha sex eller att ställa upp på någonting sexuellt.
Viktigt att känna av vad andra vill
Om man vill njuta tillsammans med andra är det viktigt att stämma av att de inblandade visar att de vill ha sex. Man har ett ansvar också för den andra i ett sexuellt möte. Man måste känna in situationen när man ska ha sex, så att den andra inte ska behöva vara med om något som inte känns bra. Man kan fråga, lyssna, känna. Läs mer om ja- och signaler på sidan Sex – hur gör man?
Vad är sexuellt våld?
Sexuellt våld kan vara många olika saker. Det kan vara sexuella trakasserier, sexuellt ofredande, sexuellt övergrepp eller våldtäkt. Sexuellt våld förekommer i hela världen, i alla kulturer och religioner. Det är ett mycket stort samhällsproblem och ett brott mot de mänskliga rättigheterna.
Sexuellt våld är allt från kränkande kommentarer till övergrepp. Det är stor skillnad på en obehaglig blick och en våldtäkt. Men båda handlingarna är våldsamma. Det handlar om att förövaren, den som begår brotten, inte respekterar den andra personens känslor och gränser.
Alla kan bli utsatta för sexuellt våld, oavsett kön. Våldet mot flickor och kvinnor är mycket utbrett, men också pojkar, män och transpersoner blir utsatta. Ungefär 99 procent av de som misstänks för sexualbrott är män, oavsett kön på den som blir utsatt. Men det finns också kvinnor som begår övergrepp.
Det här är exempel på sexuellt våld
- Kränkningar och nedsättande kommentarer
- Att tafsa, till exempel ta på någons rumpa eller bröst
- Att förnedra någon, till exempel tvinga en person att göra något obehagligt eller äckligt
- Att tvinga någon att genomgå en så kallad “oskuldskontroll”.
- Att försöka få en person att känna skam i en sexuell situation
- Att kyssa eller smeka någon som inte vill
- Att tjata sig till sex
- Att tvinga en person till något sexuellt
- Hot i sexuella sammanhang
- Att tvinga någon att sälja sex
Se filmen om sexuellt våld
Filmen om sexuellt våld finns att se på 16 olika språk
Sexuella övergrepp
Ingen får göra något sexuellt med dig mot din vilja. Det är olagligt. Det gäller alla sexuella handlingar.
Några exempel på sexuella övergrepp:
- Att ta på någons kropp med händerna, munnen eller könet fast den inte vill.
- Att prata med någon på ett sexuellt sätt fast den inte vill.
- Att pressa eller tvinga någon till sexuella handlingar.
- Att pressa eller tvinga någon att se på när man gör något sexuellt.
- Att pressa eller tvinga någon till sexuella handlingar på internet.
Många har en bild av att sexuella övergrepp sker utomhus, till exempel i form av överfallsvåldtäkter. Men de flesta övergrepp sker faktiskt inomhus, ofta i ens eget hem. Förövaren är ofta en person man känner. Det kan vara en arbetskamrat, vän, släkting, någon man dejtar eller en partner. I många fall är det någon som man tycker om och litar på, till exempel den man är tillsammans med.
Frozen Fright – en vanlig reaktion vid till exempel våldtäkt
En vanlig reaktion när man blir utsatt är att det inte går att göra motstånd. Rädslan gör att kroppen blir helt stilla, som om den har frusit till is. Då går det inte att slåss eller skrika.
Vid ett övergrepp kan slidan bli våt, eller penis bli hård. Det är en kroppslig reaktion. Det betyder inte att man tycker om det som händer.
Sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier är kränkningar som har med kroppen eller sex att göra. Det är ord eller handlingar som känns obehagliga och som görs mot ens vilja. Den som vill göra något sexuellt med en annan person har ett ansvar att lyssna på vad den andra vill och inte vill göra.
Det här kan vara sexuella trakasserier
- Att titta på någon på ett sexuellt sätt.
- Tafsa, eller trycka sig mot någons kropp.
- Sexuella skämt eller kommentarer.
- Blinka eller vissla.
- Att ge sexuella förslag.
- Skicka sexuella meddelanden.
- Skicka nakenbilder, till exempel bilder på sitt kön.
- Sprida ut rykten som har med sex att göra.
Det kan vara svårt att säga ifrån när något händer. Man kanske ler eller skrattar med – trots att situationen känns jobbig. Om man blir arg kan man få höra att man överreagerar. Att det bara var på skämt, en komplimang eller ett sätt att flirta. Det spelar ingen roll om personen menar illa eller inte. Om beteendet är obehagligt ska den andra sluta. Försök att säga stopp. Du kan göra det vid ett annat tillfälle. Skriv ett meddelande om det är lättare, eller be någon säga det åt dig.
Om du har blivit utsatt för sexuella trakasserier ska du prata med någon du litar på. Diskrimineringslagen säger att ingen får utsättas för sexuella trakasserier i skolan, på universitetet, högskolan eller jobbet. Rektorn eller chefen har ansvar för att arbetsmiljön är bra. De ska se till att alla känner sig trygga och att ingen blir utsatt. Om de får veta att något har hänt måste de ingripa och se till att trakasserierna slutar.
Hur mår man efter ett övergrepp?
Det är vanligt att känna skuld och skam. Det kan kännas som att övergreppet är ens eget fel. Eller som att man borde skämmas för att man varit med om det. Många anklagar sig själva. De tänker att de inte borde ha följt med personen hem, att de borde ha sagt nej högre eller att de får skylla sig själva för att de tog initiativ till sex.
Man kan också känna skam över att man är tillsammans med en person som gör en illa. Skammen kan göra att man inte vill berätta om det som hänt.
Det är aldrig ditt fel att du blir utsatt för ett övergrepp. Det spelar ingen roll vad du har sagt eller gjort. Hur du har klätt dig. Om du är tillsammans eller gift med personen. Om du har flirtat, dejtat eller först sagt att du vill ha sex. Du har alltid rätt att ångra dig. Man kan säga ja till vissa sexuella handlingar och nej till andra.
Det är den som begår övergreppet som gör fel. Det är alltid förövaren som är ansvarig.
På sidan Sex efter övergrepp kan du läsa om hur sexlivet kan påverkas av övergrepp och vilken typ av hjälp du kan få.