Går det att njuta av sex efter övergrepp?
Det finns en väg tillbaka till ett fungerande sexliv när man varit utsatt för våld, övergrepp eller hedersrelaterat förtryck och våld. På den här sidan kan du lära dig mer om hur jobbiga händelser kan påverka dig och vilken hjälp det finns att få.
Innehåll på sidan
Det kan kännas som att sexlivet är helt förstört av att bli utsatt för ett sexuellt övergrepp. Men så behöver det inte alltid vara – det finns trots allt en stark kraft i sex och njutning.
Vissa människor som har varit utsatta för sexuellt våld lyckas trycka undan det som är jobbigt och kan fokusera på njutning i stunden. Sex kan då vara ett sätt att läka och “ta tillbaka” det som togs ifrån en.
För andra kan det vara svårare att njuta av sex. Ett vanligt problem är att det är svårt att lita på andra och känna sig trygg i en intim situation. Att känna sig trygg och avslappnad och lyssna på både sina egna och den andra personens signaler är viktiga förutsättningar för sex. På sidan Lust och kåthet kan du läsa mer om hur man kan arbeta med sin lust
Obearbetat trauma bakom många sexuella problem
Till RFSU-kliniken i Stockholm kommer varje år tusentals personer för att få hjälp med sin sexuella hälsa. Det allra vanligaste är att man testar sig för en könssjukdom eller provar ut ett nytt preventivmedel.
Ibland passar vi på RFSU-kliniken på att fråga våra besökare: har du varit utsatt för sexuellt våld? Det kan visa sig finnas mycket att prata om. Det är vanligt att patienter som söker hjälp för ett visst problem, till exempel svårighet att känna lust, bli kåt eller få orgasm, efter lite tid inser att det ligger helt andra saker bakom. Då är en sak viktig att veta: det finns hjälp att få.
Gömt eller glömt?
Ett av de första stegen kan vara att få syn på problemet och förstå att det finns där. När du insett att ditt sexliv är påverkat av jobbiga händelser tidigare i livet, kan du tillsammans med vårdpersonalens hjälp undersöka vad som faktiskt hänt och hur det påverkar dig.
Det är inte alls ovanligt att man under många år försökt trycka undan en händelse som sedan plötsligt kommer tillbaka – man har gömt eller till och med glömt händelsen. Att prata om det man har varit med om kan vara svårt. Men risken om man inte gör det är att det dyker upp senare i livet. Det är alltså i längden inte en särskilt bra strategi att bara försöka gömma och glömma.
Triggers kan påminna om en jobbig händelse
Många som varit utsatta för ett sexuellt övergrepp kan bli påminda om att något jobbigt har hänt. Det brukar kallas “triggers” när ett visst beteende väcker minnen av en tidigare händelse till liv. Sådana beteenden eller handlingar behöver inte alls vara våldsamma. Det kan vara en känsla i helt andra sammanhang, till exempel i tandläkarstolen. Kanske är det en blick eller en viss typ av beröring från en partner som plötsligt tar dig tillbaka till en jobbig händelse. Det kan också vara när saker i en relation förändras. Att ha ont i samband med sex eller om du känner press att ha sex, till exempel om ni försöker få barn, kan också fungera som triggers.
Att förstå sina triggers kan vara en viktig väg framåt.
Vilken hjälp finns att få?
Det finns hjälp att få efter sexuella övergrepp. Du kan höra av dig till en klinik som arbetar med sexuell hälsa eller ta kontakt med en terapeut eller kurator. Du kan också kontakta någon av de stödchattar och jourer vi tipsar om på sidan Stöd och hjälp.
Det allra viktigaste är att du pratar med någon du litar på. På samma sätt som vi alla reagerar olika på sexuellt våld, finns det inte heller ett tydligt sätt att “hitta tillbaka”. Du behöver helt enkelt göra det för din egen skull och på ditt eget sätt, med stöd av någon du litar på.
De tre viktigaste tipsen för dig som varit utsatt
Få syn på problemet
Alla reagerar olika på att bli utsatt. Försök förstå hur just du påverkas. Ibland kan problemet yttra sig på helt andra sätt än du kanske förväntat dig.
Förstå dina triggers
Att förstå vad som gör att du blir påmind om övergreppet kan vara ett bra sätt att komma vidare. Ta hjälp av någon du litar på, till exempel en terapeut.
Prata med någon
Det finns mycket hjälp att få – ta kontakt med någon du litar på. På sidan Stöd och hjälp finns en lista över organisationer och stödlinjer du kan rådfråga.