När nakenbilder sprids
Att skicka nakenbilder (eller "nudes") har blivit allt vanligare, också bland unga. Även om du själv inte har skickat eller tagit emot nakenbilder kan det vara bra att fundera på hur du kan agera om en bild får spridning bortom personen som den var menad för.
Innehåll på sidan
Varför tar man nakenbilder?
Det kan kännas roligt, spännande eller sexigt att skicka nakenbilder i ett tryggt sammanhang. Det kan också vara ett sätt att ha sex på distans.
Sex ska alltid det ske med samtycke, alltså att båda deltar frivilligt. Precis som i andra sexuella sammanhang behöver man visa respekt för varandra och känna in vad den andra vill.
Du som skickar bilden ska vilja göra det och den du skickar till ska vilja ta emot bilden.
Säkrare nakenbilder – saker att tänka på
Är du orolig över att bilder eller filmer kan spridas utom din kontroll? Fundera på om du verkligen litar på personen du skulle skicka dem till. Är du osäker kan du avvakta och ha kontakt på ett annat sätt.
Kom ihåg att det är alltid personen som sprider bilder mot din vilja som gör fel – inte du som tar dem.
Vill du minska risken för att identifieras på bild finns det några saker du kan tänka på.
- Undvik att visa kroppen och ansiktet samtidigt
- Dölj tatueringar och andra specifika kännetecken
- Använd appar eller sidor där ditt namn inte syns i samband med bilden och där du kan vara anonym
- Låt inte saker som kan identifiera dig synas i bakgrunden
Inte okej att sprida andras bilder
Det är aldrig okej att visa en nakenbild för andra, eller dela den på något sätt, om inte personen på bilden uttryckligen vill det. Det är ett svek mot den som har skickat bilden och en kränkning mot hens integritet. Det kan också vara brottsligt.
Det är olagligt att sprida en nakenbild (eller andra känsliga uppgifter) för att skada personen i fråga, till exempel vid så kallad "hämndporr".
Att sprida bilder av sexuell karaktär, till exempel nakenbilder, på en person som är under 18 år är också brottsligt.
Det kan vara väldigt jobbigt för den utsatta att veta att andra har sett hen i en intim situation. Det kan leda till sociala konsekvenser, som trakasserier eller utfrysning, eller att man mår psykiskt dåligt.
När personen på bilden är under 18 år
Bilder eller filmklipp som visar en person under 18 år i ett sexuellt sammanhang räknas som barnpornografi. Det kan därför vara ett brott att ha eller sprida sådana bilder.
Om personer som är nära varandra i ålder och utveckling frivilligt skickar nakenbilder till varandra behöver det inte vara olagligt.
Det är till exempel okej för unga som är under 18 år och jämnåriga att skicka bilder eller filmer som en del av ömsesidigt sex på distans. Precis som vid andra former av sex gäller då byxmyndighetsåldern 15 år. Så länge bilderna inte sprids till andra är det okej att ha såna bilder i detta sammanhang. Att ha nakenbilder på sig själv är inte heller olagligt.
Är det frivilligt?
Det är aldrig okej att pressa eller hota någon till att ta eller skicka nakenbilder. Att pressa någon under 18 år att skicka nakenbilder är brottsligt. Det är också olagligt att hota om att sprida nakenbilder på en person som är under 18.
Precis som med alla sätt att ha sex är det viktigt att båda deltar frivilligt – alltså att den som syns i bilden vill skicka den, och att den som bilden skickas till vill ta emot den.
När en vuxen tar kontakt med ett barn för att försöka få nakenbilder kallas det grooming. Det är olagligt.
Om du har blivit utsatt
Finns det intima bilder på dig som har fått spridning är det inte du som har gjort fel, utan den eller de som sprider bilden.
I många fall kan det vara brottsligt att sprida nakenbilder. Polisen brukar uppmana till att alltid anmäla sådana händelser. Du behöver inte vara säker på att ett brott har hänt, det utreder polisen. Läs mer om att göra en polisanmälan på Polisens hemsida
Det är tungt att bära på oro och ångest själv. Prata med någon du litar på om vad som har hänt, exempelvis en kompis, förälder eller lärare. De kan också hjälpa dig att bestämma hur du går vidare och stötta dig om du vill polisanmäla händelsen.
Är du under 18 kan du också vända dig till organisationen ECPAT. De erbjuder hjälp med att få bilder nedplockade från internet. Du kan också chatta med ECPAT anonymt, prata om det som har hänt och få stöd. ECPAT kan även hjälpa dig att polisanmäla om du vill.
Hur kan man hjälpa någon vars bilder sprids?
Genom att säga nej när någon frågar om du vill se en nakenbild som sprids, och påpeka att det inte är okej att sprida bilderna, kan du göra skillnad för den utsatta.
Du kan också snabbt meddela den som är utsatt vad som händer. Berätta att bilden börjar få spridning och erbjud ditt stöd.
Kom ihåg att det aldrig är för sent att säga ifrån eller visa omtanke för den utsatta. Även om du inte agerade i stundens hetta kan du i efterhand prata med dina vänner om att det inte är okej att sprida bilder. Att bekräfta för den utsatta att det som hände inte var okej kan också betyda mycket.