P-stav
P-stav är en liten, mjuk plaststav som du med livmoder får insatt under huden på överarmens insida. Den innehåller hormonet gestagen. Du kan ha p-staven insatt i ungefär tre år, och under hela den tiden är du skyddad mot graviditet.
Innehåll på sidan
Hur fungerar p-stav?
P-staven är en några centimeter stor stav av mjuk plast. När den sitter på plats under huden utsöndrar den hormonet gestagen. Det gör sekretet i livmoderhalsen segt så att spermierna får svårare att ta sig in i livmodern. Dessutom gör den oftast att du inte får ägglossning, eller att din ägglossning blir oregelbunden.
En p-stav är effektiv i ungefär tre år, beroende på vilken sort du använder. Vill du ta ut den tidigare går det också bra. När du tagit bort staven får du snabbt tillbaka din ägglossning och möjligheten att bli gravid.
Hur effektivt skyddar p-stav?
P-stav är en mycket effektiv preventivmetod, med lång verkningstid. Du behöver inte oroa dig för att glömma bort att ta ditt preventivmedel. Om du blir magsjuk påverkar inte det heller hur effektivt p-staven skyddar, till skillnad mot p-piller.
Hur skaffar jag p-stav?
P-stav är receptbelagt. Du får den insatt av barnmorska eller läkare. Om du vill använda p-stav kontaktar du barnmorska, gynekolog eller ungdomsmottagning. Du får komma på ett första besök för att berätta lite om din hälsa och din mens. Då får du också tillfälle att ställa frågor. Om du sedan ska få p-staven insatt får du ett recept så att du kan hämta ut staven på apoteket. När du hämtat ut staven går du tillbaka till din mottagning, där du får den insatt.
Du kan sätta in p-staven när som helst under din menscykel. Om du sätter in den när du inte har mens tar det sju dagar innan den skyddar dig mot graviditet. Om du får den insatt på någon av mensens fem första dagar är du däremot skyddad direkt.
När staven sätts in får du lokalbedövning. När den sitter på plats under huden syns den inte och gör inte ont, men du kan känna den om du trycker på stället där den sitter.
När du vill ta ut p-staven bokar du en ny tid på mottagning.
Vad ska jag tänka på när jag använder p-stav?
När staven sitter på plats ska du inte behöva tänka på din preventivmetod. Eftersom den sitter under huden fungerar den även om du skulle kräkas eller få diarré.
När du tagit ut din p-stav tar det oftast ungefär två månader för din mens att komma tillbaka regelbundet, men det är olika från person till person. Vissa får regelbunden mens direkt, och för andra tar det flera månader.
När din ägglossning kommer tillbaka kan du bli gravid. Tänk på att du får ägglossning innan du fått din första mens efter att du tagit ut staven. Om du inte vill bli gravid är det därför viktigt att du använder en annan preventivmetod redan innan din mens kommit tillbaka, eftersom du inte kan veta när ägglossningen kommer att ske.
Passar p-stav mig?
P-stav passar dig som vill ha ett effektivt skydd mot graviditet, som du inte behöver tänka på eller komma ihåg varje dag. Eftersom du har din p-stav i upp till tre år kan du vara helt spontan med när och hur du har sex, utan att behöva oroa dig för oönskad graviditet.
När du använder p-stav brukar din mens förändras. Vissa får oregelbunden mens, medan andra får mindre mens, eller ingen mens alls så länge staven sitter kvar. Det kan kännas bekvämt att slippa få mens, men det kan också kännas besvärligt om mensen blir oregelbunden. Om du har riklig mens kan det vara positivt att blödningarna minskar.
P-staven innehåller bara ett hormon, gestagen. Den kan därför vara ett bra alternativ om preventivmedel med östrogen inte passar dig.
Eftersom staven sitter på plats under huden gör den att en låg dos hormon utsöndras i jämnt i kroppen. Trots det kan p-stav kan ge hormonella biverkningar. Oftast är problemen värst i början, innan din kropp har vant sig vid hormonet. Du kan till exempel få bröstspänningar eller humörförändringar. Om du har akne kan den förvärras. Andra biverkningar kan vara mellanblödningar, viktuppgång, huvudvärk eller minskad sexlust. Om du fortfarande har biverkningar efter tre till sex månader kan det vara bra att prova en annan preventivmetod.
Vad kostar p-stav?
För dig som är under 21 är de flesta preventivmedel gratis. I vissa regioner är preventivmedel också billigare för dig som är under 25. Att få p-stav ingår i högkostnadsskyddet, men kan kosta olika mycket beroende på var du bor. Om du betalar själv brukar den kosta runt 1 000 kronor.
Fördelar och nackdelar med p-stav
Fördelar med p-stav
- Effektivt skydd mot graviditet.
- Långverkande – du kan ha p-staven i upp till tre år.
- Du behöver inte komma ihåg ditt preventivmedel och kan vara spontan när du har sex
- Kan göra att din mens minskar eller uteblir.
- Innehåller bara hormonet gestagen. Den passar därför dig som är känslig för hormonet östrogen, som finns i t.ex. p-piller.
- Effektiv även om du skulle kräkas eller få diarré.
Nackdelar med p-stav
- Skyddar inte mot könssjukdomar.
- Kan göra att din mens blir oregelbunden.
- Biverkningar kan vara bröstspänningar, humörförändringar, viktuppgång, huvudvärk eller minskad sexlust. Om du har akne kan p-staven göra att den blir värre.