Till sidans huvudinnehåll
Fyra olika kartor med p-piller

P-piller

P-piller, mellanpiller och minipiller är tabletter som du tar varje dag för att undvika graviditet. Kombinerade p-piller innehåller hormonerna östrogen och gestagen, medan mellan- och minipiller bara innehåller gestagen. Här kan du läsa om hur de olika sorternas p-piller fungerar, hur de skiljer sig åt och vad du ska tänka på.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Vad är p-piller och hur fungerar de?

P-piller är en av de vanligaste preventivmetoderna. Den mest använda typen av p-piller är kombinerade p-piller. De innehåller de syntetiska hormonerna östrogen och gestagen. Det finns också mellanpiller och minipiller. De innehåller bara gestagen. Mellanpiller innehåller en högre dos gestagen än minipiller.

Påverkar sekret, slemhinnor och ibland ägglossning

Alla sorterna gör att livmoderhalsens sekret blir för segt för spermierna att ta sig igenom. De gör också så att slemhinnan i livmodern blir för tunn för att ett befruktat ägg ska kunna fastna och utvecklas. Kombinerade p-piller och mellanpiller gör att du inte får ägglossning. På så sätt förhindrar de befruktning. Minipiller gör så att ägglossningen uteblir eller blir oregelbunden.

När man säger p-piller är det oftast kombinerade p-piller man menar. Här i texten kommer det att stå "kombinerade p-piller" när vi menar just den sorten. När det bara står p-piller i texten menar vi alla de olika sorterna, inklusive mellan- och minipiller.

Hur effektivt skyddar p-piller?

När du tar p-piller regelbundet är de ett mycket effektivt skydd mot graviditet.

Minipiller förhindrar inte alltid ägglossningen på samma sätt som mellanpiller och kombinerade p-piller, och är därför något mindre effektiva. För att minipiller ska vara så säkra som möjligt ska du ta dem vid samma tidpunkt varje dag. När du tar dina tabletter som du ska ger de ett effektivt skydd mot graviditet.

Hur skaffar jag p-piller?

Du skaffar p-piller genom att gå till en barnmorska eller läkare, som skriver ut ett recept till dig. Om du inte använt p-piller tidigare får du komma på ett första besök där du får svara på frågor om dig själv, din hälsa och om någon i din familj fått en blodpropp.

Hur använder jag p-piller?

Du kan börja med p-piller när som helst i din menscykel, oavsett vilket sort du väljer. Om du börjar på mensens första dag är du skyddad mot graviditet direkt. Om du börjar någon annan dag i cykeln tar det sju dagar innan du är skyddad.

Viktigt att inte hoppa över ett piller

Minipiller måste du ta samma tid varje dag. Mellanpiller och kombinerade p-piller räcker det om du tar ungefär vid samma tid varje dag. Det är viktigt att du inte hoppar över någon dag. Går det mer än 36 timmar mellan två tabletter behöver du använda ett annat skydd (t.ex. kondom) i en vecka. Samma sak gäller om du får diarré eller kräks.

Ta ett dagen efter-piller om du glömt en tablett och haft oskyddat sex

Om du glömt bort ditt p-piller och haft oskyddat sex kan du använda ett akutpreventivmedel om du vill undvika att bli gravid.

Vad händer med mensen?

P-piller, oavsett sort, påverkar ditt blödningsmönster. Hur de kommer påverka just dina blödningar går inte att säga på förhand, men de flesta som tar någon form av p-piller blöder mindre än vad de gör utan sitt preventivmedel.

När du äter kombinerade p-piller är den blödning du får egentligen inte en riktig mens, eftersom du inte har någon ägglossning. Den blödning du får är en så kallad bortfallsblödning.

Så kan du styra över dina blödningar när du äter p-piller

Du kan välja om du vill ha blödningar eller inte. När du använder kombinerade p-piller får du en karta med 28 tabletter. De sista sju tabletterna är sockerpiller. När du äter sockerpillren är det som att du gör ett uppehåll med dina p-piller var fjärde vecka. Under det uppehållet får du en blödning. Du är skyddad mot graviditet även när du äter sockerpillren.
Du kan styra över dina blödningar på det här sättet. Om du till exempel vill skjuta upp din nästa blödning kan du vänta med att göra uppehåll och istället fortsätta äta dina p-piller tills du vill att blödningen ska komma.
Om du inte vill ha någon blödning alls kan du låta bli att göra uppehåll och istället ta dina kombinerade p-piller hela tiden.

Om du äter kombinerade-piller med ett uppehåll var fjärde vecka brukar de göra dina blödningar mer regelbundna och mindre kraftiga än din vanliga mens. De gör också ofta att du får mindre besvär med mensvärk och PMS. Om du har ägglossningssmärtor brukar också de försvinna.

Minipiller och mellanpiller gör oftast att du får oregelbundna blödningar, och att du blöder mindre än du gör annars. För vissa kan de göra att blödningarna upphör i perioder, eller att de slutar helt. Ungefär 10 procent av alla som tar mellan- eller minipiller får inga blödningar alls. De flesta får småblödningar. Vissa kan få långa perioder utan blödningar, men sedan ändå någon blödning någon gång. En del har otur och får långdragna blödningar.

Då kommer mensen tillbaka 

När du slutar äta p-piller kommer din mens tillbaka. Hur snabbt det går för mensen att komma tillbaka och bli regelbunden är olika från person till person. Oftast dröjer det en till två månader. För vissa kan det ta flera månader, medan andra får regelbunden mens direkt.

Passar p-piller mig?

P-piller passar dig som vill ha ett effektivt skydd mot graviditet och som tycker att det fungerar bra att ta en tablett varje dag. Många tycker att det går lätt att komma ihåg att ta tabletterna, eftersom det blir en del av den dagliga rutinen. Så länge du tar dina p-piller regelbundet behöver du inte oroa dig för oönskad graviditet, och du kan vara spontan när du har sex.

Minipiller eller mellanpiller är östrogenfria alternativ för dig som inte vill eller kan använda kombinerade p-piller, alltså de som innehåller både östrogen och gestagen.

Vanliga biverkningar är mellanblödningar, nedstämdhet och minskad sexlust – men det varierar från person till person

Oavsett vilken sorts p-piller du tar finns det risk för biverkningar. De första månaderna kan en del personer få övergående besvär med mellanblödningar. Vissa kan också uppleva nedstämdhet och minskad sexlust. Andra biverkningar kan vara bröstspänningar, illamående, och viktuppgång på grund av ökad aptit.
Exakt vilka biverkningar du kan få och hur kraftiga de är går inte att säga på förhand, eftersom det varierar från person till person. Vissa är känsligare för en viss sorts p-piller, så om du inte skulle må bra av just den sort du tar kan du pröva en annan sort. Hur din mens kan påverkas av olika sorters p-piller kan du läsa om i stycket “Vad händer med mensen?” precis här ovanför.

Om du nyligen fött barn

Om du nyligen har fött barn ska du inte använda kombinerade p-piller under de första sex till åtta veckorna efter förlossningen, eftersom det under den perioden finns en ökad risk för blodpropp. När åtta veckor har passerat går det däremot bra att använda alla olika typer av hormonella preventivmedel.

Om du ammar

Bröstmjölken påverkas inte av hormonella preventivmedel. Både kombinerade p-piller, minipiller och mellanpiller går bra att använda under amningen.

Om du röker

Om du röker mycket bör du inte använda p-piller, eftersom de i kombination med rökning ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Du bör också undvika p-piller om du har eller har haft vissa andra allvarliga sjukdomar. Det gäller om du tidigare gjort en hjärtklaffoperation, har en akut leversjukdom, eller är sängliggande efter en större operation.

Om du har eller har haft bröstcancer

Om du har eller har haft bröstcancer bör du inte heller använda p-piller eller andra hormonella preventivmetoder. Sambandet mellan p-piller och risken för bröstcancer har diskuterats. Forskningsresultaten visar på en mycket liten ökad risk för bröstcancer. Samtidigt finns forskning som visar på att p-piller minskar riskan för äggstocks- och livmoderkroppscancer.

Om du har haft blodpropp

Om du haft blodpropp eller har anlag för blodpropp ska du inte använda kombinerade p-piller. Då brukar mellanpiller eller minipiller rekommenderas istället.

Om du brukar ha migrän

Om du har migrän med så kallad aura ska du inte heller använda kombinerade p-piller. Då ska du också undvika p-plåster eller p-ring, som innehåller samma hormonkombination som kombinerade p-piller.

Vad kostar p-piller?

För dig som är under 21 är de flesta preventivmedel gratis. I vissa regioner är preventivmedel också billigare för dig som är under 25.

Hur mycket p-piller kostar för dig som inte får dem subventionerade varierar mycket beroende på sort. De dyraste kombinerade p-pillren kostar ungefär 1 200 kronor per år. De billigaste kostar 300 kronor per år. Mellanpiller och minipiller har ungefär samma prisintervall.

Fördelar och nackdelar med p-piller

Fördelar med p-piller

  • Effektivt skydd mot graviditet.
  • Det är ofta lätt att komma ihåg att ta tabletterna, eftersom det blir en rutin.
  • Kombinerade p-piller gör dina blödningar mindre och mer regelbundna. De gör också ofta att du får mindre besvär med mensvärk och PMS. Om vill skjuta upp din mens eller slippa ha mens överhuvudtaget kan du också välja att göra det.

Nackdelar med p-piller

  • Skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Biverkningar kan vara humörsvängningar, viktuppgång, illamående eller minskad sexlust.
  • Det kan vara svårt att komma ihåg att ta pillret samma tid (minipiller) eller ungefär samma tid (kombinerade p-piller och mellanpiller) varje dag.
  • Minipiller och mellanpiller gör oftast att du får oregelbundna blödningar.