Till sidans huvudinnehåll
En hand håller upp en spiral.

Hormonspiral

Hormonspiral är ett mycket effektivt sätt att skydda mot graviditet. Den innehåller det syntetiska hormonet gestagen och sätts in i livmodern. Du kan ha hormonspiralen insatt i tre till åtta år, och du har ett lika effektivt skydd under hela den perioden.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Hur fungerar hormonspiral?

Hormonspiralen är några centimeter lång och ser ut som ett litet T. I skaftet sitter en silikoncylinder som innehåller ett hormon som heter gestagen. Hormonspiralen förs upp genom slidan och sätts på plats i livmodern. Där påverkar den livmoderslemhinnan, som blir tunn och inaktiv. Sekretet i livmoderhalsen blir segt och det blir svårt för spermierna att tränga igenom det. På det sättet förhindras befruktning. Hormonspiraler finns i olika storlekar och med olika mängd gestagen.

Hur effektivt skyddar hormonspiral?

Hormonspiral är ett av de mest effektiva skydden mot graviditet.

Hur skaffar jag hormonspiral?

Hormonspiraler är receptbelagda. Om du vill ha eller funderar på att skaffa hormonspiral kontaktar du en barnmorska, gynekolog eller ungdomsmottagning. Då får du komma på ett besök för att få rådgivning och svara på frågor om din hälsa. Om du sedan ska få hormonspiral insatt får du ett recept, så att du kan hämta ut din spiral på apotek. Du tar sedan med dig spiralen till en barnmorska eller läkare, som sätter in den.

Du kan läsa mer om hur det går till att sätta in en spiral på 1177 Vårdguiden.

Vad ska jag tänka på när jag använder hormonspiral?

Hormonspiralen kan sitta kvar i livmodern med full effekt i tre till åtta år, beroende på vilken sorts hormonspiral det är. Två vanliga sorter är Mirena och Kyleena.

Det kan göra ont att få spiralen insatt. Du kan förbereda dig genom att ta en värktablett innan ditt besök på mottagningen. Den värsta smärtan brukar gå över så snart spiralen satts in, men det kan hända att du känner en molande värk, ungefär som mensvärk, i några dagar eller en vecka efter att du satt in spiralen. Om du fortfarande har ont efter mer än två veckor ska du kontakta din mottagning. Det kan hända att spiralen sitter fel eller att du fått en infektion.

När spiralen sitter på plats ska du inte känna något. Den kommer inte att påverka hur det känns när du har sex, varken för dig eller den du har sex med.

Passar hormonspiral mig?

Hormonspiral passar dig som vill ha ett mycket effektivt preventivmedel, som du kan använda under lång tid. När du satt in spiralen behöver du inte tänka på att komma ihåg ditt preventivmedel. Det är därför ett bra alternativ om du vill kunna vara helt spontan med när och hur du har sex.

Den kan vara ett bra alternativ för dig med riklig mens, eftersom den gör att blödningarna minskar. Gestagenet i hormonspiralen gör att mensen kommer oregelbundet. Efter en tid kan mensen upphöra så länge spiralen är kvar. Det kan kännas skönt och praktiskt att slippa ha mens, men det kan också kännas besvärligt om din mens blir oregelbunden.

Det är ovanligt att få biverkningar av hormonspiral, eftersom den största mängden gestagen från spiralen stannar i livmodern. I resten av kroppen är mängden gestagen mycket låg. Trots det finns ändå viss risk för hormonella biverkningar, till exempel humörförändringar.

Hormonspiral är inte skattefinansierad som kopparspiral, som oftast är gratis. 

Vad kostar hormonspiral?

En hormonspiral kostar omkring tusen kronor. Den ingår i högkostnadsskyddet. För dig som är under 21 år är de flesta preventivmedel gratis. I vissa regioner är preventivmedel också billigare för dig som är under 25.

Fördelar och nackdelar med hormonspiral

Fördelar med hormonspiral

  • Mycket effektivt skydd mot graviditet
  • Gör att mensblödningarna minskar, och är därför ett bra alternativ om du har riklig mens.
  • Du behöver inte komma ihåg ditt preventivmedel, utan kan ha din hormonspiral i tre till åtta år innan det är dags att byta.
  • Ovanligt med biverkningar.


Nackdelar med hormonspiral

  • Skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Kan ge hormonella biverkningar, t.ex. humörförändringar.
  • Dyrt jämfört med till exempel kopparspiral.
  • Det kan göra ont eller kännas obehagligt att få den insatt.