Att vara närstående till en transperson
Har du en transperson i din närhet? Då kan du vara ett viktigt stöd för din partner, förälder, släkting eller vän. På den här sidan lyfter vi fram några bra sätt.
Innehåll på sidan
Våga fråga och våga lyssna
Det första och viktigaste är att fråga personen om hen vill ha stöd. Respektera det svar du får – även om det betyder att personen inte vill ha stöd från dig.
Många transpersoner önskar stöd från och kontakt med andra som har liknande erfarenheter. Kanske kan du som är närstående prata med andra som vet hur det är att vara just närstående?
Använd rätt namn och pronomen
Ett sätt att visa stöd är att du använder rätt namn och rätt pronomen, alltså till exempel han, hon, hen eller något annat pronomen. Det händer förstås att man säger fel i början, och då kan det räcka med ett kort “ursäkta, jag menar…”, men försök att verkligen respektera personens önskemål.
Det är inte ovanligt att en person som nyss kommit ut testar olika namn innan det känns rätt. Om personen i din närhet kommit ut som transperson för dig kan du börja med att fråga om den vill att du använder ett namn eller pronomen än ditt tidigare.
Tänk också på andra ord du använder om personen och fundera över om det är könat eller könsneutralt. Om du brukade kalla personen bror eller syster kan du säga syskon.
Även när du pratar om personen i dåtid, innan personen kom ut, är det bäst att använda det namn och de pronomen som personen använder idag – om personen själv inte sagt annat.
Ett annat konkret sätt att stötta en person kan vara att påminna andra närstående om rätt namn och pronomen om de glömmer bort sig. Men gör det bara om personen har sagt att det är ok – den kanske inte har kommit ut för andra ännu och det kan vara känsligt att sprida sådan information vidare.
Skaffa kunskap på egen hand
Många transpersoner säger att de känner sig som uppslagsverk om transfrågor för sin omgivning. Ett exempel är att behöva förklara vad ord som ickebinär eller könsuttryck betyder på vårdcentralen, i skolan eller i den närmaste kretsen.
Det är skillnad på att undra hur någon har det eller hur det går med exempelvis utredningen och behandling och att efterfråga allmän information om vården eller hur det funkar att dejta eller ha sex. Fundera en extra gång innan du ställer frågor till transpersonen i din närhet. Om du vill lära dig mer finns det både bra böcker och hemsidor, du kan till exempel läsa mer på webbplatsen Transformering.se.
Stå upp för transpersoner i vardagen
Transpersoner har funnits i alla tider och i alla samhällen, och kommer alltid att finnas. I Sverige finns många ställen att vända sig till för att få stöd om man känner oro, oavsett om man är transperson, är orolig för en närstående, eller har funderingar kring könsidentitet.
Många transpersoner känner sig utsatta i dagens debattklimat. Det sprids hatfyllda budskap i media, från politiker och på sociala medier. Många transpersoner och närstående till transpersoner påverkas negativt av det och känner oro inför vad debatten kan leda till.
En konkret sak du som närstående person kan bidra med är att sprida positiva budskap som rör transfrågor. Läs böcker om transpersoners erfarenheter, se filmer med positiva transbudskap, och prata med andra närstående om hur ni kan bidra till ett mer positivt samhällsklimat för transpersoner.
För att stötta transpersoners rättigheter kan du även gå med i en förening. Här är några:
- Transammans som samlar transpersoner och närstående
- Patientföreningen för transpersoner
- RFSL Ungdom
- RFSL