Sista mensen och klimakteriet
Klimakteriet, eller övergångsåldern, är den period i livet då äggstockarna inte längre producerar lika mycket östrogen. Det gör att ägglossning och mens så småningom upphör.
Klimakteriet är en process som kan pågå i några år, ibland upp till tio år. Det upplevs olika från person till person. En del har mycket besvär av det och en del märker ingenting.
Klimakteriet inträffar för de flesta i 50 årsåldern, men kan variera mellan 40 och 57 års ålder.
Det börjar ofta med att menstruationerna blir oregelbundna för att sedan glesa ut och småningom försvinna helt. Ett år efter den sista mensen är klimakteriet över och du är i menopaus eller postmenopaus. Efter att ägglossningar och mens försvunnit kan du inte längre bli gravid.
Vanliga symtom när du är i klimakteriet
En del märker ingenting särskilt alls av klimakteriet, men du som får besvär kan till exempel:
- Känna dig mycket varm och svettas mycket, det kallas vallningar
- Ha svårt att somna eller vakna mycket under natten
- Känna dig nedstämd eller ledsen
- Ha torra slemhinnor
- Ha besvär från urinvägarna, till exempel kan det svida när du kissar eller så behöver du kissa oftare än tidigare
Det finns behandling att få. Sök hjälp hos en gynekolog om du mår dåligt av klimakteriet.
Se RFSU:s film om klimakteriet
Filmen om klimakteriet finns på 15 olika språk
Vad händer med lusten under klimakteriet?
Det talas ofta om hur jobbig övergångsåldern är, men många tycker också att det är skönt att slippa mens och att slippa oroa sig över att bli gravid. Många upplever också att sexet blir bättre, man har skaffat sig erfarenhet och kunskap om sin egen kropp och vet hur man vill ha det.
Men om lusten minskar?
När kroppen förändras och man inte längre är fertil kan också sexlusten minska för vissa. Besvär som torra slemhinnor kan göra att sådant sex som varit skönt tidigare känns skavigt eller smärtsamt. Lusten påverkas inte bara av hormoner utan av en massa andra saker i livet, som relationer, sömnbrist, mediciner och trötthet till exempel. Det är inte så att lusten automatiskt försvinner med stigande ålder och sjunkande hormonnivåer, men sexlivet kan påverkas av förändringarna.
Sköra slemhinnor
Alla kroppens slemhinnor blir torrare, skörare och ömtåligare när östrogenet sjunker. Detta kan man märka av i ögonen, näsan, munnen och i underlivet. Torra slemhinnor i underlivet gör det lättare att få urinvägsinfektion och att sex blir smärtsamt. Mot detta finns bra behandling med lokalt östrogen i form av salvor, slidpiller och vaginalringar, både receptfritt och på recept som skrivs ut av läkare. Glidmedel är ett bra sätt att göra alla typer av sex skönare.
Prata om klimakteriet
Viljan till den till tidigare lusten och att känna som förr kan också ha negativ påverkan. Lusten blir en prestation. Kroppen har då lätt för att gå i baklås och spänna sig. Om man har partner är det viktigt att kommunicera om hur det känns. Kanske har även ens partner eller partners känt av förändringar?
Här kan det hjälpa att vara tillsammans på sätt som inte nödvändigtvis handlar om att ha sex eller samlag. Att göra roliga saker tillsammans och kanske överraska varandra, till exempel med spännande erotiska övningar eller måltider, kan blåsa liv i lusten. Ge varandra tid: smek, och berör utan krav på att det ska bli något annat än just detta. Det kallas för sensualitetsövningar och brukar ha god verkan på lusten. Ibland kan det vara till hjälp med tips från olika böcker eller poddar om sexualitet.
Svett och vallningar, drabbas alla av det?
När nivåerna av östrogen och progesteron sjunker kan man få något som kallas för värmevallningar. Det beror på att hjärnans temperaturreglering hamnar i obalans. Man svettas okontrollerat, framför allt på nätterna men ibland också under dagtid. Cirka 70 procent av alla som är i övergångsåldern drabbas av värmevallningar och svettningar. Cirka 30 procent upplever besvären som så svåra att de kontaktar läkare – och det finns bra medicinsk hjälp att få.