Kukens olika delar
Kuken består av många olika delar, både på utsidan och på insidan av kroppen. De har olika funktioner, och flera av dem kan skapa mycket njutning när du har sex. Här kan du lära dig om delarna, hur de sitter ihop och vad de gör. Vi tar också upp några vanliga funderingar kring de olika delarna och hur de kan se ut på olika personer.
Innehåll på sidan
Skaftet och ollonet
Kuken består av skaft och ollon. Kring ollonet i toppen sitter förhud, om du inte är omskuren. Huden på penis är extremt rörlig och det är lätt att föra den fram och tillbaka.
Ollonet, som är fullt av nervändar, är kroppens mest känsliga del. Att bli smekt eller slickad på ollonet kan vara väldigt skönt. Ollonet kan också bli stimulerat när du har omslutande sex.
I skaftet sitter kukens svällkroppar. Även skaftet är känsligt för beröring. Att hålla om, krama och smeka det kan vara mycket upphetsande och skönt.
Förhuden – ollonets skyddshölje
Förhuden är ett hudveck kring ollonet, längst ut på kuken. Vissa har mycket förhud som täcker hela ollonet. Förhuden kan då bilda en liten "snabel" framför ollonet. Andra har mindre förhud, så att ollonet syns helt eller delvis. Om du inte har någon förhud, till exempel om du blivit omskuren, brukar hela ollonet synas.
Förhuden skyddar den känsliga huden på ollonet. Under förhuden finns en talg som skyddar mot bakterier och svamp och ser till att huden på ollonet hålls mjuk. Talgen under förhuden kallas ibland för smegma, och på slang kan man kalla det flänsost.
Varför har jag trång förhud?
Innan puberteten kan din förhud vara trång. Det är helt naturligt och i de allra flesta fall blir förhuden mindre trång av sig själv när du kommer i puberteten.
Svällkropparna – gör att du får erektion
En kuk kan öka mycket i storlek när den blir hård. Det beror på svällkropparna, som sitter inuti penisskaftet. Två av dem sitter på ovansidan och en tredje på undersidan. Den undre svällkroppen fortsätter upp längs kuken och bildar ollonet. Svällkropparna är som tvättsvampar som kan fyllas med blod. Det är detta som är erektion, eller stånd. Blodet som samlas får kuken att växa och bli hård. Ofta händer det när du som har kuk blir kåt, men det kan också hända utan att du känner dig upphetsad.
Krökt erektion
Det är vanligt att kuken inte är rak när du har stånd. En liten krökning brukar inte vara ett problem när du har sex. Vissa har större krökningar, och en del kan då uppleva att de får problem vid omslutande sex (till exempel slidsamlag). När du har sex som inte är omslutande är det mycket sällan ett problem att kuken är krökt, oavsett om krökningen är stor eller liten.
Strängen – skyddar urinröret när du har sex
På undersidan av ollonet, under förhuden, går en ganska stel hudsträng som heter frenulum. Den sitter fast i underkanten av urinrörsmynningen. Hudsträngen kan inte töjas lika mycket som kukens andra delar. När du får stånd blir det därför en dragning i strängen, som gör att urinrörets öppning stängs till lite grann. Det skyddar urinröret genom att hindra att det kommer in saker i det när du har sex. Om du till exempel har slidsamlag kommer slidsekretet inte in i urinröret.
För många är strängen lite kort och den kan gå av eller spricka. Det här är inte farligt och läker ofta av sig själv på någon vecka. Däremot kan det blöda en hel del eftersom det finns många blodkärl runt strängen.
Frenulum går ihop med sömmen, som löper längs kukens undersida. Sömmen är en rest från fosterstadiet när könet bildades.
Knottror på kuken
Eftersom kuken saknar underhudsfett syns mycket av det som ligger under huden. Hårsäckar och talgkörtlar gör att pungen och delar av penisskaftet ser knottriga och ådriga ut. Man kan också ha knottror under förhuden (fordyce körtlar) och på ollonkanten och runt strängen (penila papler). Många blir oroliga av att se knottror på kuken, men det är helt ofarligt.
Fordyce körtlar – gulvita prickar
Under förhuden finns Fordyce körtlar (kan också kallas fordycefläckar), som producerar smegma. På många kukar går körtlarna att se under huden. De kan vara vita eller gulvita.
Vissa kukar har bara några enstaka, eller mycket små körtlar som knappt syns. Andra har täta flockar av talgkörtlar som bildar gulvita "kakor" innanför förhuden. På vissa kan det vara knottrigt under hela förhudens insida.
Penila papler – knottror kring ollonet
Det flesta kukar har knottror eller hudflikar på kanten av ollonet. De kallas penila papler. De kan se olika ut: vissa är vita, andra är samma färg som huden runt omkring. Hur många och stora de är skiljer sig också från person till person. Oftast dyker krottrorna upp i tonåren, men de kan förändras i både antal och storlek över tid. De är ofarliga.