Könsstympning
Könsstympning är när man skär eller klipper bort delar av fittan, till exempel blygdläppar eller klitoris. Du som har utsatts för könsstympning kan ha ont eller uppleva problem, eftersom flytningar, mens och kiss inte kan komma ut som det ska. Det finns sätt att njuta av sex även om du har utsatts.
Innehåll på sidan
Det finns olika former av könsstympning eller kvinnlig omskärelse, som vissa kallar det. De inre och ibland även de yttre blygdläpparna kan ha tagits bort. Även hela eller delar av klitoris ollon eller förhud kan vara borttagna. Se bilder på fyra olika varianter av könsstympning
Titta på filmen om könsstympning
Filmen om könsstympning finns på 15 olika språk.
Det kan göra ont eller kännas jobbigt
Du som har utsatts för könsstympning kan få problem och besvär med kroppen. Några vanliga fysiska symtom är att du
- har svårt att kissa
- ofta får urinvägsinfektioner
- har ont i mage och bäcken
- har ont när du har sex
Du kan också ha jobbiga minnen av ingreppet. Det är vanligt att känna stress, oro, ångest, ilska eller ha svårt att lita på andra.
Du kan fortfarande njuta av din kropp
Det är bra att veta att många som utsatts för könsstympning ändå kan njuta av sex, både med sig själv och tillsammans med någon annan. Vissa tror att könsstympning gör att man helt saknar känsel i fittan, men det stämmer inte. Hela könet är fullt av sköna ställen att ta på.
Den största delen av klitoris sitter inne i kroppen och är tio centimeter lång. Även om en bit har tagits bort kan klitoris fortfarande ge njutning. Du kan till exempel prova att stimulera området runt omkring med fingrar eller med en vibrator. För att nå in till klitoris inre delar så kan det vara bra med lite mer kraftfulla vibrationer och en bredare bas på vibratorn.
Om klitoris ollon har skurits bort kan det också vara så att andra delar av kroppen blir extra känsliga och känns extra sköna att smeka eller kyssa, till exempel läppar, hals, bröstvårtor eller lår.
Viktigt att träna på att slappna av och tillåta dig att känna lust
Vissa personer som har varit med om en könsstympning kan uppleva problem med skam eller låg sexuell självkänsla. Då kan man behöva träna på att slappna av, lära känna hur just ens egen kropp ser ut och fungerar och träna sig på att tillåta sig själv att känna lust och njutning. Om man har en partner är det viktigt att kommunicera med varandra om sex, förväntningar och behov.
Könsstympning är olagligt i Sverige
Att genomföra en könsstympning av flickors och kvinnors kön är olagligt i Sverige och i många andra länder. Den som bor i Sverige får inte heller planera, förbereda eller be någon annan att utföra könsstympning, oavsett om könsstympningen sker i Sverige eller utomlands.
Könsstympning är en gammal tradition och den är vanligare i vissa länder. Det finns inget stöd för ingreppet i någon religion. Det är ett brott mot barns rättigheter och mot barnkonventionen.
Det finns hjälp att få
Du som har har blivit könsstympad har rätt att få hjälp för dina besvär. Du kan prata med en vårdcentral, en ungdomsmottagning eller en gynekologisk mottagning. Om du går i skolan kan du prata med din skolsköterska.
Här kan du få hjälp och stöd
Det finns mottagningar som är extra bra på att ta hand om dig som har blivit könsstympad. På AMEL-mottagningen på Södersjukhuset i Stockholm kan du söka vård oavsett var i landet du bor.
I Göteborgsområdet finns Vulvamottagningen på Angereds närsjukhus. Dit behöver du ha en remiss. Prata med din vårdcentral, ungdomsmottagning eller gynekologmottagning så hjälper de dig.
Prata med din barnmorska om du är eller vill bli gravid
Om du är gravid, eller vill bli gravid men är orolig för att få problem på grund av könsstympningen, är det bra att prata med en barnmorska, till exempel på mödravården. Det är viktigt att barnmorskan vet om att du är omskuren inför förlossningen. Då kan ni planera vilken typ av vård du kan behöva inför att barnet ska födas. Du kan till exempel få hjälp med en så kallad öppningsoperation inför förlossningen.