Mödomshinnan finns inte!
Det finns ingen mödomshinna och det är omöjligt att se på en persons könsorgan om den har haft sex eller inte. Det som finns i slidans öppning kallas slidkrans.
Innehåll på sidan
Det som finns i slidans öppning kallar vi på RFSU i stället slidkrans. Det är en veckad kant av tunn och fuktig hud, en slemhinna. Slidkransen finns en bit innanför slidöppningen.
Slidkransen ser olika ut på alla – precis som örsnibbar, näsor eller blygdläppar gör – och är av olika storlek, färg och form.
Titta på filmen om slidkransen
Filmen om slidkransen finns på 16 olika språk.
Varför tror vissa att det finns en mödomshinna?
Mödomshinnan är en gammal myt som lever kvar. Det handlar om att vissa tycker att en kvinna är bättre eller finare om hon inte har haft samlag. Några vill till och med kunna kontrollera att en tjej inte haft sex. Men sanningen är att det är helt omöjligt att se på en persons könsorgan om någon har haft sex eller inte.
Vissa tror också att tjejer alltid blöder första gången de har samlag. Det stämmer inte. Om man blöder vid samlag kan det bero att man är spänd, nervös eller inte tillräckligt upphetsad och våt.
Myten om mödomshinnan är farlig för flickor och kvinnor
Myten om mödomshinnan skapar allvarliga problem för flickor och kvinnor, både i Sverige och i andra delar av världen. Myten är ett sätt att kontrollera flickors och kvinnors sexualitet, och att de inte ska ha sex innan de gifter sig. En del känner press att de måste blöda när de har samlag första gången, och en del är rädda att bli straffade för att de inte blöder.
Denna idé om mödomshinnan kan leda till att flickor och kvinnor tvingas undersöka slidan (så kallad "oskuldskontroll"), trots att det egentligen inte går att se på någon om den har haft sex. Att tvinga någon till en sådan kontroll är en form av övergrepp, och det inte tillåtet enligt lag. Tjejer och kvinnor kan också tvingas att gifta sig för att omgivningen är rädd att de annars ska ha sex utanför äktenskapet. Tjejer och kvinnor kan också tvingas att gifta sig för att omgivningen är rädd att hon annars ska ha sex utanför äktenskapet.
På FN-språk kallas sådan kontroll av tjejers och kvinnors sexualitet för “skadliga sedvänjor”. Många av världens regeringar har lovat att de ska göra allt för att tvångsgifte, så kallade “oskuldskontroller” och könsstympning ska upphöra, men det är fortfarande många som drabbas, både i Sverige och i världen.
Känner du dig kontrollerad? Det finns hjälp att få
Upplever du att din familj eller andra vill bestämma om och när du ska ha sex och med vem? Ingen får bestämma över dig och din kropp! Du är inte ensam och det finns hjälp att få.
Om du är ung kan du prata med en vuxen du litar på, till exempel en lärare i skolan eller på ungdomsmottagningen. Om du är vuxen kan du få hjälp från till exempel socialtjänsten, mödravården eller vårdcentralen. Det finns också tjej-, kvinno- och transjourer som stöttar.
Här kan du få hjälp och stöd
Har du eller någon du känner blivit kränkt eller hotad ska du anmäla det hos Polisen.
Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 ger stöd till dig som utsatts för våld och hot.
Rädda Barnens stödchatt för unga utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck, Kärleken är fri.
Du kan också ta kontakt med socialtjänsten eller en tjej- eller kvinnojour, till exempel Kvinnors nätverks stödverksamhet eller Somaya kvinno- och tjejjour.
Om du som är barn har blivit tvingad att till exempel övervaka ett syskon kan du också ta kontakt med BRIS.