HPV och cellförändringar i livmoderhalsen
På RFSU-kliniken och i RFSU-chatten får vi många frågor om HPV och cellförändringar. Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna vi får.
Varför ska jag lämna cellprov? Hur går en gynekologisk cellprovtagning till?
Du som har kvinnligt personnummer och har fyllt 23 år erbjuds att att gå på gynekologisk cellprovtagning med jämna mellanrum. Det är ett viktigt sätt att upptäcka och förebygga cancer i livmoderhalsen.
Gynekologisk cellprovtagning betyder att en barnmorska tar ett prov från din livmodertapp. Provet skickas sedan på analys. På 1177 finns det bra information om hur en gynekologisk cellprovtagning går till. Läs om hur en undersökning går till på 1177 Vårdguiden
Efter ungefär sex veckor får du ett brev hemskickat med information om hur ditt prov såg ut. Ibland står det i brevet att du har cellförändringar som beror på HPV.
Vad betyder provsvaret? Betyder cellförändringar att jag har cancer?
Nästan alla som är sexuellt aktiva har eller haft någon variant av HPV. En del HPV-virus orsakar kondylom (könsvårtor). Kondylom är ofarliga men de kan vara jobbiga ändå – behandling finns att få.
Vissa HPV-virus orsakar cellförändringar på livmodertappen
En del HPV-virus orsakar cellförändringar på livmodertappen. Dessa cellförändringar är oftast ofarliga och försvinner av sig själva efter en tid. Ibland är cellförändringarna allvarligare. Då vill sjukvården hålla koll på dem så att de inte utvecklar sig till cancer i eller på livmodertappen.
HPV och cellförändringar är alltså olika saker. Att få provsvaret “du har HPV och/eller cellförändringar” betyder inte att du har cancer.
Fakta om HPV
HPV betyder humant papillom virus och är ett samlingsnamn för flera olika typer av virus. Det finns cirka 200 typer och de allra flesta är ofarliga och läker ut av sig själva efter en tid.
Varför måste jag vänta så länge på en ny provtagning?
HPV utvecklar sig långsamt, så det är ingen idé att ta nya prover för tätt om ditt cellprov bara visat att du har HPV. Ofta har cellförändringarna hunnit läka ut under tiden du väntar på en ny provtagning.
Om provet har visat att du har cellförändringar så kan du få gå på kontroller oftare. Ibland vill sjukvården göra en så kallad biopsi, alltså ta ett vävnadsprov från livmodertappen. Sjukvården kan ibland också vilja göra en konisering, det vill säga ta bort den del av livmodertappen där cellförändringarna sitter.
Kan jag göra ett självtest medan jag väntar?
Det behövs inte. Sjukvården har ett genomtänkt och forskningsbaserat program för hur ofta du behöver lämna prov. Det bygger på kunskap om hur HPV utvecklas och du kan lugnt lita på att vården tar ansvar för att dina prover tas med lagom långt intervall. Det är mycket möjligt att dina cellförändringar hinner läka ut under tiden.
Gynekologiska cellprovskontroller – om du är över 23 år
Det är viktigt att du som har livmoder går på gynekologiska cellprovskontroller regelbundet.
Alla med kvinnligt personnummer får automatiskt kallelse från sjukvården från 23 års ålder. Om du är transman och har en livmodertapp men manligt personnummer behöver du själv kontakta barnmorskemottagning eller din region för att få tid för cellprovtagning. Information om vart du ska vända dig finns på 1177 Vårdguiden.
Källa: 1177 Vårdguiden och Transformering.se
Vad ska jag som partner tänka på?
Egentligen ingenting annat än att vara ett stöd om den som har HPV och/eller cellförändringar mår dåligt och är ledsen eller orolig. En del kontaktar oss på RFSU och undrar om partners också kan och ska testa sig för HPV, eller om de behöver höra av sig till tidigare partners angående HPV, men det finns inget annat test än prov från slidan eller livmodertappen.
Eftersom de flesta har eller har haft HPV går det inte heller att ta reda på varifrån din partner fått det. Trots att HPV är sexuellt överförbart så är det inte som vid andra sexuellt överförbara infektioner som exempelvis klamydia, där man både gör så kallad smittspårning och behandlar partnern till den som fått infektionen.
Jag känner mig ledsen och orolig över att behöva vänta på nya provsvar. Vart ska jag vända mig med mina frågor?
Du som partner eller du som har fått besked om att du har en HPV-infektion kan få stöd på telefon om du känner dig orolig. Det är regionerna som erbjuder stödet. Telefonnumret står på brevet där du fått ditt provsvar.