Till sidans huvudinnehåll

Prep – förebyggande behandling mot hiv

Prep, eller “PrEP” som det också brukar skrivas, är en medicin som minskar risken att få hiv vid sex. Du kan ta prep om du inte har hiv.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Vad är prep?

Prep kan inte bota hiv och skyddar inte mot andra sexuellt överförbara infektioner eller mot graviditet.

Prep betyder att du tar två olika hiv-läkemedel i en och samma tablett (emtricitabin/tenofovirdisoproxil). Det är samma slags medicin som används för att behandla hiv, då tillsammans med andra hiv-läkemedel.

Prep godkändes för användning i Sverige 2016. Det ges till personer som har hög risk att få hiv, framför allt män som har sex med män samt transpersoner, och ingår i högkostnadsskyddet. I en del andra länder används andra sorters hiv-läkemedel som prep-behandling, men i Sverige används bara emtricitabin/tenofovirdisoproxil.

Prep på RFSU-kliniken i Stockholm

Från och med den 2 september 2024 erbjuder RFSU-kliniken den förebyggande hiv-behandlingen Prep (också kallat PrEP). 

För att få Prep behöver du ställa dig i kö hos Venhälsan. När det är din tur kommer du att få en kallelse till RFSU-kliniken eller någon av de andra kliniker som erbjuder behandlingen i Region Stockholm.  

Läs mer om att få prep på RFSU-kliniken här

Hur fungerar det?

Prep-medicinen hindrar hiv-viruset från att infektera kroppen genom att den blockerar ett enzym. Behandlingen kan dock inte få bort viruset ur kroppen hos någon som redan bär på hiv.

Så använder du prep

Du sväljer prep-tabletten, gärna i samband med att du äter mat. Det är viktigt att ta tabletten ungefär vid samma tidpunkt varje dag. Då blir det också lättare att komma ihåg din medicin. Att missa doser minskar effekten av prep.

Prep kan inte användas som dagen efter-piller och får inte ersätta hivtest. När du tar prep är det viktigt att du fortsätter testa dig för hiv regelbundet.

Det finns ingen tidsgräns för hur länge du kan ta prep, så länge du tål läkemedlet och regelbundet lämnar prover hos din klinik.

Viktigt att först testa dig för hiv

Inför att du börjar med prep är det mycket viktigt att du först lämnar ett hivtest. Detta för att säkerställa att du inte redan bär på viruset. Att ta prep medan man bär på hiv utan att veta om det innebär ökad risk för resistens, alltså att läkemedlet slutar att fungera som det ska. Detsamma gäller om du har Hepatit B eftersom prep också är verksamt mot detta virus.

Du kan ta ett säkert hivtest (blodprov) först sex veckor efter möjligt smittotillfälle. Ett så kallat snabbsvarstest kan du ta när det gått åtta veckor efter smittotillfället (observera att många kliniker inte erbjuder snabbtest). 

För att få börja med prep behöver du få medicinen utskriven av en klinik som arbetar med sexuell hälsa. Vilken klinik du får komma till beror på vilken region du bor i. Om du står i Region Stockholms kö kan du få remiss att besöka oss på RFSU-kliniken.

När du använder prep får du recept för tre månaders användning åt gången.

Emtricitabin/tenofovirdisoproxil ingår i läkemedelsförmånen (högkostnadsskyddet). Apoteket kommer att erbjuda dig att köpa det billigaste alternativet. Priserna varierar ständigt och du kan få olika fabrikat varje gång. Alla fabrikat innehåller samma verksamma substans.

Regelbunden provtagning på din klinik

För att få fortsätta behöver du komma till din klinik för regelbunden provtagning. Du får inte dela med dig av tabletterna till någon annan – all behandling kräver kontakt med vården och provtagning.

Vi avråder dig starkt från att köpa prep utan recept. Det är svårt att säkert veta att dessa tabletter innehåller rätt läkemedel. Om du tar fel kan du få biverkningar eller så fungerar inte läkemedlet som det ska.

Det finns två olika sätt att ta prep. Oavsett om du tar medicinen dagligen eller vid behov behöver du komma till RFSU-kliniken och lämna prover var tredje månad.

Daglig prep-behandling

Daglig prep-behandling innebär att du tar en tablett om dagen, ungefär vid samma tidpunkt. Det passar oavsett vilken typ av sex du har (oralsex, vaginalsex, analsex) och är det dokumenterat mest effektiva sättet att ta medicinen.

Om du har kronisk hepatit B fungerar daglig prep bra, men det är viktigt att du också får särskild information av din läkare om vad som gäller för dig.

Prep-behandling vid behov (också kallat ”on demand PrEP”)

Prep-behandling vid behov innebär att du tar prep-piller i samband med att du har sex. Du tar två tabletter minst två timmar innan du har sex, och därefter fortsätter ta en tablett dagligen tills två dagar har gått efter senaste sex.

Det finns inte lika mycket forskning om vid behov-användning som om daglig användning. Därför vet vi inte om skyddet mot hiv blir lika effektivt som vid daglig prep-behandling. För dig som har vaginalsex är säkerheten lägre – du som har vagina ska alltså använda daglig prep-behanding.

Om du ska ta prep vid behov behöver du vara vaccinerad eller immun mot hepatit B. Du som har kronisk hepatit B ska inte använda prep vid behov eftersom det kan orsaka resistens.

Om du planerar att ta prep-behandling vid behov rekommenderar vi att du börjar med daglig prep under den första månaden. Då kan du utvärdera hur behandlingen fungerat och hur dina prover ser ut innan du beslutar hur din fortsatta behandling ska se ut.

Biverkningar

Du kan känna av lätt illamående eller huvudvärk de första veckorna med prep. I de flesta fall går det över efter ett par veckor eller när du slutar ta prep-medicinen.

Det är ovanligt med allvarligare biverkningar, men det kan förekomma biverkningar relaterade till njurarna och skelettet. Du behöver därför lämna urin- och blodprov så att vi kan mäta ditt så kallade kreatininvärde, ett mått på hur dina njurar fungerar. En liten förhöjning av kreatininvärdet behöver inte betyda att du måste sluta med behandlingen.

Om du har kronisk hepatit eller annan leversjukdom kan prep påverka levern. Om du har hepatit får du en remiss till infektionsklinik.

Prep påverkas inte av alkohol och ger inte heller några sexuella biverkningar.

Berätta vilka mediciner du tar

Tänk på att andra läkemedel kan påverka prep-behandlingen, till exempel så att effekten av din behandling minskar eller ger dig fler biverkningar. Därför är det viktigt att du informerar all vårdpersonal om att du använder prep-piller och att ni pratar om vilka andra mediciner du tar, till exempel om du använder något preventivmedel. 

Ska jag fortfarande använda kondom?

Kondom är det enda preventivmedlet som skyddar mot både hiv och andra sexuellt överförbara infektioner (STI). Att få en könssjukdom kan vara en obehaglig och smärtsam upplevelse. Vi rekommenderar att du fortsätter använda kondom tillsammans med prep vid penetrerande sex (oralt, vaginalt, analt). Du kan få fler tips på hur du kan minska risken att få en könssjukdom på din klinik.

Att avsluta prep-behandlingen

Prep passar inte för alla. Om du har biverkningar eller har svårt att ta tabletterna enligt instruktioner rekommenderar vi att du väljer andra sätt att skydda dig mot hiv. Det är viktigt att fortsätta testa sig regelbundet för hiv, hepatit och andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Informationen på denna sida utgår från Venhälsans broschyr om prep.