Till sidans huvudinnehåll

Könssjukdomar och hiv

Könssjukdomar, eller sexuellt överförbara infektioner (STI) som de också kallas, överförs via könsorganen, svalget och ändtarmen. Vissa sjukdomar, som hiv och syfilis, överförs även via blodet. Har du haft sex utan kondom? Då är det bra om du testar dig!

De vanligaste sätten att överföra en könssjukdom är om du har vaginalt eller analt samlag utan kondom. Vissa könssjukdomar kan även överföras om ni gnider könen mot varandra eller har munsex.

De flesta könssjukdomar ger inga symtom alls. Det enda sättet att veta säkert är att testa sig. Du kan överföra sjukdomar utan att veta om det.

Så testar du dig!

Det är gratis att testa sig för de vanligaste könssjukdomarna och du behöver inte ha uppehållstillstånd för att få vård.

Om du är under 25 år kan du kontakta din närmaste ungdomsmottagning för att testa dig. 

Om du är över 25 år kan du besöka en barnmorskemottagning, en mottagning för sexuell hälsa, en venereologisk mottagning eller en vårdcentral. Hitta närmaste mottagning på 1177 Vårdguiden


Könssjukdomar överförs genom slemhinnor

Könssjukdomar kan överföras om en slemhinna eller vissa typer av kroppsvätskor (sperma, blod, slidsekret, lubrikation eller försats) som innehåller virus eller bakterier kommer i kontakt med en slemhinna. Saliv, svett eller tårar kan inte överföra sjukdomar.

Slemhinnor finns till exempel på penis, i slida, i ändtarm och i svalget.

Om du har andra besvär

Allt som ger symtom på könsorganen behöver inte vara en könssjukdom. Flatlöss och skabb kan ge besvär, men de räknas inte som könssjukdomar. Då ska du i stället söka vård på en vårdcentral.

Se filmen om könssjukdomar 

De vanligaste könssjukdomarna