
Stoppa nedmonteringen av sexualundervisningen
Läroplansutredningen föreslår att sexualundervisningen stryks ur skolans mål och uppdrag.
– Det här är det värsta angreppet på sexualundervisningen vi har sett i modern tid. Under alla år har den hela tiden utvecklats och förbättrats. Att nu tona ner skolans ansvar vore att backa nästan 50 år tiden, säger Lina Fridén, förbundsordförande för RFSU.
– Sexualundervisning ger livsviktig förståelse om kroppen, relationer och sexualitet och skyddar unga från sexuellt våld och övergrepp. Att radera den från skolans viktigaste styrdokument är att vända unga ryggen. Skolan har ett ansvar att rusta eleverna för livet, inte göra dem mer utsatta, fortsätter hon.
En skola som vänder unga ryggen
Läroplansutredningen har uppmärksammats för att den vill betona skolans kunskapsuppdrag och skärpa dess fokus på faktainlärning. Men många har missat att den också föreslår att den ämnesövergripande sexualundervisningen plockas bort från skolans mål och uppdrag – den del av läroplanen som beskriver frågor och perspektiv som ska ingå i all undervisning.
Utredaren motiverar förändringarna i läroplanen med att frågorna i stället ska tas upp i några kursplaner, till exempel i biologi och hem- och konsumentkunskap. Men det räcker inte, menar RFSU.
Om eleverna ska få konkreta kunskaper som de har användning för resten av livet måste frågorna tas upp i flera ämnen. Rektorn måste ansvara för att alla elever får undervisningen och för att alla lärare involveras.
– Det kan inte bara vara upp till enstaka lärare i enskilda ämnen. Frågorna handlar om hela skol- och lärandemiljön, inte bara undervisningen i klassrummet. Därför behöver det vara tydligt utskrivet i läroplanens centrala delar och inte bara finnas med i enstaka kursplaner.
Sverige har varit en förebild – nu riskerar vi att backa
Sverige var 1955 ett av de första länderna i världen att införa obligatorisk sex- och samlevnadsundervisning. Redan då var poängen att eleverna skulle få olika perspektiv på frågorna i olika ämnen. Så sent som 2022 bytte ämnesområdet namn till “Sexualitet, samtycke och relationer” och fick ett bredare uppdrag. Att nu börja montera ner den skulle vara ett historiskt misstag, enligt RFSU.
Förslagen från utredningen kommer i en tid när jämställdhet och sexuell och reproduktiv hälsa ifrågasätts på många håll.
– Vi vet att det finns starka krafter som vill begränsa sexualundervisningen och vi undrar om regeringen verkligen är medvetna om vad de krattar för om de går vidare med en strykning av den här kalibern. Sexualundervisningen behövs mer än någonsin – den borde stärkas, inte raderas, säger Lina Fridén.
Hoppas att regeringen tar avstånd från förslaget
Nu uppmanar hon politikerna att tänka till – och hoppas att många visar var de står, inte minst de remissinstanser som ska presentera sina ståndpunkter om utredningens förslag.
– Det finns ett stort stöd för skolans sexualundervisning. En sån här förändring får inte genomföras utan att alla vi som bryr oss om unga människors sexuella hälsa och välmående tydligt protesterar, säger Lina Fridén.
Fakta: Sexualundervisningen i läroplanen
Läroplan och kursplaner
Läroplanen består av tre delar. Den första innehåller skolans värdegrund och uppdrag. Den andra delen innehåller övergripande mål. Den tredje delen innehåller kursplanerna för alla skolämnen.
Så ser dagens läroplan ut
I dagens läroplan (Lgr22) är Sexualitet, samtycke och relationer ett prioriterat kunskapsområde som också ingår i arbetet med likabehandling och skolans värdegrund.
Sexualitet, samtycke och relationer omskrivs både under rubriken Skolans uppdrag i den första delen och som ett av målen under rubriken Kunskap i den andra delen. Dessutom står kunskapsområdet med under rubriken Rektorns ansvar, också det i den andra delen.
Ny läroplan enligt utredningen
Förslaget från läroplansutredningen föreslår förändringar i alla delar av läroplanen. Enligt utredaren ska kunskapsområdet Sexualitet, samtycke och relationer inte längre ingå i läroplanens första och andra del, varken under skolans uppdrag, mål eller rektorns uppdrag.
Kunskapsområdet Sexualitet, samtycke och relationer ska begränsas till den tredje delen – kursplanerna. Utredningen ger dock inga exempel på hur frågorna ska ingå i kursplanerna.
Ändringarna föreslås börja gälla från och med 1 juli 2028.
Källor:
- Skolverket: Läroplan för grundskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet
- Kunskap för alla – nya läroplaner med fokus på undervisning och lärande SOU 2025:19
- Skolverket: Sexualitet, samtycke och relationer