
RFSU lanserar unik rapport om kusinäktenskap i Sverige
En ny forskningsrapport ger unik inblick i erfarenheter av kusinäktenskap i Sverige. Tolv personer delar med sig av sina berättelser – från tvång och våld till kärlek och trygghet.
Innehåll på sidan
Regeringen planerar ett förbud av kusinäktenskap
I oktober 2024 presenterade en statlig utredning ett förslag om att förbjuda kusinäktenskap, både äktenskap ingångna i Sverige och utomlands. Enligt regeringen handlar förslaget om att bekämpa hedersrelaterat förtryck och våld.
Studie ger ny kunskap om hur människor påverkas
Människor som själva lever i kusinäktenskap har dock sällan hörts i den politiska debatten. Idag publicerar RFSU en ny forskningsrapport av Hanna Cinthio, forskare inriktad på hedersrelaterat förtryck och våld. Studien bygger på intervjuer med tolv personer med erfarenheter av att vara gift med en kusin.
– Studien är viktig eftersom den ger plats åt röster från människor som direkt berörs av lagförslaget. Frågan är komplex, och det är avgörande att förstå effekterna ur deras perspektiv, säger Hanna Cinthio, författare till rapporten.
En bred palett av erfarenheter av kusinäktenskap
De tolv deltagarna i studien, i åldrarna 33 till 87 år, har bakgrund från bland annat Turkiet, Kurdistan, Libanon och Thailand. Åtta lever i kusinäktenskap idag, medan fyra har lämnat sådana relationer. Berättelserna visar på en stor bredd av erfarenheter.
Tre av deltagarna beskriver att de tvingades in i äktenskap och har mycket negativa erfarenheter. En beskriver sitt liv hos svärfamiljen som “slavarbete” och vittnar om våld.
“Jag visste inte ens att jag skulle gifta mig. En dag kom bilarna, tut tut, och jag tänkte, vadå bröllop? Vem gifter sig?”
Nio andra berättar att de frivilligt valt att gifta sig med en kusin. Flera nämner trygghet, gemenskap och känsla av samhörighet som viktiga faktorer för beslutet. Några beskriver att de brottades med kluvna känslor när de insåg att de förälskat sig i en kusin, och att familjen först såg på relationen med skepsis.
“Ja, ja, ja, jag älskade honom! I mig själv, det är inte bara... Jag tänkte hela tiden på honom! Jag lovar, jag älskade honom!!”
Andra berättar att de ville hitta en partner där det fanns samförstånd och förutsättningar för relationen att hålla i längden. Flera informanter beskriver även hur kärlek kan växa fram över tid i en relation med en släkting
“Vi var inte kära, om vi ska vara ärliga. Men jag kände henne från barndomen och visste att hon fungerade för mig. (...) Men det är bra, vi är gifta nu i mer än nitton år och har en dotter som är nästan tjugo nu”
Debatten om kusinäktenskap påverkar informanternas vardag
Samtliga intervjupersoner tar starkt avstånd från tvångsäktenskap och är tydliga med att sådana aldrig bör accepteras. Flera framhåller vikten av att få välja sin partner själv. Några intervjupersoner uttrycker att debatten om kusinäktenskap har påverkat deras syn på tillhörighet och hur de uppfattas i det svenska samhället.
Författaren och forskaren Hanna Cinthio tror att rapporten kan bidra till en djupare förståelse av fenomenet kusinäktenskap. Hon hoppas både beslutsfattare och remissinstanser tar del av den inför att beslutet om ett förbud fattas.
– Flera av de jag intervjuat berättade om hur den här debatten skapat en känsla av främlingskap hos dem. Några beskrev det som att de nu måste gå runt och försöka dölja något som är det finaste de har, säger hon.