Till sidans huvudinnehåll
Catharina Lundgren Idh är chef på RFSU-kliniken, som möter många papperslösa.

RFSU-kliniken om informationsplikten: "Vi ser redan nu en oro"

Idag presenterades utredningen som bland annat föreslår en utökad informationsplikt, det som kallats angiverilagen. Att utredaren föreslår att personal i skola, vård, bibliotek och socialtjänst undantas från informationsplikten är bra, enligt RFSU.

– Utredaren har lyssnat på de omfattande protesterna från fackförbunden och civilsamhället och det är bra. Men vissa saker är vi fortfarande oroliga över, till exempel förslaget om att kraftigt öka den inre utlänningskontrollen, säger Catharina Lundgren Idh, chef på RFSU-kliniken.

Drygt 21 000 människor kommer varje år till RFSU-kliniken för att testa sig för könssjukdomar och få rådgivning om sexuell hälsa. Bland dessa finns också papperslösa patienter.

– Våra patienter behöver hjälp med det allra mest privata. De kanske behöver testa sig för en könssjukdom eller prata om det där sexet som inte kändes bra. Vi berättar inte för någon att du har varit här – inte för din partner, inte för din familj och inte för polisen. Frågan är nu om patienterna vågar fortsätta komma hit om de kan bli stoppade på gatan utanför, säger Catharina Lundgren Idh.

– Vi ser redan nu en oro bland våra patienter. Även om vår verksamhet enligt utredningen ska undantas så är det en stor risk för liv och hälsa när människor i utsatthet blir för rädda. Det påverkar tilliten i hela samhället, säger hon.

Vill du veta mer om hur RFSU ser på utredningen?

Kontakta gärna RFSU:s pressjour på 076-160 33 07 eller press@rfsu.se