Till sidans huvudinnehåll
Till vänster, en bild på en vajande regnbågsflagga under en prideparad, till höger, en porträttbild på Henrik Hirseland, RFSU:s säkerhetsansvarig, fotocollage.
– När vi är förberedda och vet vad som kan hända blir det enklare att agera i stunden, säger Henrik Hirseland, säkerhetsansvarig på RFSU.

Trygg och säker på Pride – så jobbar RFSU

Snart inleds pridesäsongen. Inför en tid av fest och glädje satsar RFSU extra på trygghet och säkerhet.
– Säkerheten under Pride är viktig. Ingen ska behöva ha en klump i magen inför att gå i en parad eller besöka ett seminarium, säger Henrik Hirseland, säkerhetsansvarig på RFSU.

Pride är fest – men också allvar

Pride ska vara en härlig fest där vi tillsammans fyller gatorna med dans, glädje och stolthet över att vara oss själva. Där regnbågsflaggan vajar högt och påminner oss om alla människors lika värde.

De senaste åren har dock hat, hot och smutskastning av hbtqi-personer blivit allt mer synligt, både i samband med pride och till vardags. Drag queens som läser sagor för barn hotas till livet. Ett kollo för barn med transidentitet tvingas ställas in efter hot från högerextrema. Prideflaggor halas och bränns. Och under vårens debatt om den nya könstillhörighetslagen fylldes både kommentarsfälten online och riksdagens kammare av röster som ifrågasatte transpersoners rätt att existera.

Samma tendenser har RFSU:s partnerorganisationer runt om i världen rapporterat om under en lång tid. Konservativa och högerextrema grupper pekar ut hbtqi-personer – framför allt transpersoner – som måltavlor och symboler i ett kulturkrig, med syftet att splittra och sprida rädsla. Samma rörelser hetsar mot sexualundervisning och pumpar in stora pengar i abortmotstånd och hatretorik mot alla som bryter mot normen.

Stöd till pridearrangörer i hela landet

På grund av utvecklingen satsar RFSU på ökad säkerhet, men också på andra aktiviteter som skapar trygghet. Bland annat stöttar vi landets olika pridearrangörer med föreläsningar och tips på hur man kan skapa säkrare evenemang.
– När vi är förberedda och vet vad som kan hända blir det enklare att agera i stunden, säger Henrik Hirseland.

Det är polisens ansvar att säkerställa att firandet runt i landet är tryggt och säkert. Ett gott samarbete med polisen är därför A och O för RFSU och våra samarbetspartners. Men det finns mer att tänka på.
– Säkerhet är något vi skapar tillsammans. Tillsammans kan vi hålla koll på eventuella bråkmakare samtidigt som vi tar hand om och stå upp för varandra.

Kunskap om SRHR-motstånd och civilsamhällets krympande utrymme

Vi bjuder också in till seminarier om hur motståndet mot sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, ser ut idag och hur civilsamhällets organisationer tillsammans kan agera när det demokratiska utrymmet krymper.
– Det allra viktigaste är att fortsätta arbeta för mänskliga rättigheter för alla. Vi vet att det finns ett mycket starkt stöd för det. Det är hoppfullt att se hur många som väljer att stå upp för hbtqi-personer och SRHR-frågor under pridesäsongen, säger Henrik Hirseland.