Till sidans huvudinnehåll
Collage med bilder på olika preventivmedel. Ovanpå ligger en bild på UD:s rapport Sveriges hälsobistånd 2023.

Stoppa minskningen av SRHR-biståndet, Benjamin Dousa

Vad hände med biståndet 2022? För första gången på ett decennium minskade den andel av svenskt bistånd som går till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter – och sedan dess har det bara fortsatt nedåt. Samtidigt har antidemokratiska krafter fortsatt att pumpa in pengar för att motarbeta arbetet för jämställdhet, SRHR och hbtqi-personers rättigheter.

Regeringens rapport om svenskt hälsobistånd visar att något allvarligt har hänt

I fredags släppte regeringen sin årliga rapport om svenskt hälsobistånd. Den djupdyker i de svenska prioriteringarna global hälsa och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR. Frågorna har under lång tid varit prioriterade i svensk utrikes- och biståndspolitik. Sverige har gjort ett rejält avtryck globalt när det kommer till att öka människors tillgång till information och hälsoservice kopplat till sexuella och reproduktiva rättigheter.

Men nu har något alltså hänt. Svenskt bistånd till SRHR har länge legat på runt sju procent av det totala biståndet. 2022 dyker siffran plötsligt till 5,6 procent för att fortsätta nedåt till 5,1 procent under 2023. Minskningen av biståndet kan inte enbart förklaras av att Sverige fick en ny regering 2022. Trenden började redan med den S-ledda regeringens budget under valåret 2022.

Stora summor pumpas in i motståndet mot SRHR och jämställdhet

Tajmingen är inte lyckad. I pandemins och de stora konflikternas spår syns ökade nivåer av mödradödlighet, sexuellt våld och tonårsgraviditeter. Aktörer med mycket pengar – inte minst den kristna högern i USA – satsar enorma summor på att motarbeta SRHR i låg- och medelinkomstländer, med fokus på södra Afrika. Och inför det amerikanska presidentvalet om tre veckor finns det långtgående konservativa planer på att kraftigt skära i det amerikanska biståndet till SRHR och jämställdhet – något som RFSU nyligen visade i en rapport.

Sveriges starka diplomatiska röst för rättigheter har kombinerats med ett generöst ekonomiskt bistånd, även till områden som få andra givare vågar finansiera i: säkra aborter, sexualundervisning och preventivmedel till unga och hbtqi-personers rättigheter. Det har varit ett bra sätt för att få till ett effektivt och långsiktigt bistånd – och öka det svenska mervärdet.

Biståndsministern måste agera

Nu väntar vi på dig, Benjamin Dousa. Du behöver nu:

  • verka för ett generöst och långsiktigt svenskt SRHR-bistånd. Sveriges starka diplomatiska röst för rättigheter har länge gått hand i hand med ekonomiskt bistånd, även till områden som få andra givare vågar finansiera: säkra aborter, sexualundervisning och preventivmedel till unga samt hbtqi-personers rättigheter.
  • satsa på att stärka hälsosystemen i världens länder och verka för att alla typer av sexuella och reproduktiva tjänster ingår – också säker abortvård och effektiva preventivmedel. Här kan digitala lösningar göra att de mest utsatta grupperna får tillgång till information och sexualitet och hälsa.
  • motarbeta det globala motståndet mot jämställdhet och SRHR. Den så kallade antigenderrörelsen samlar auktoritära och religiösa stater, populister, ultrakonservativa grupperingar och entreprenörer från alla världens hörn. Det som behövs för att stoppa rörelsen är inte bara pengar utan också nya och innovativa strategier och allianser i biståndspolitiken för att försvara allas rätt till sexuell hälsa.