Till sidans huvudinnehåll
Två killar som kysser varandra ömt, foto.

Prep på RFSU-kliniken från 1 september

En tablett som skyddar mot hiv i kombination med regelbundna hiv-tester. Från och med den 1 september 2024 erbjuder RFSU-kliniken förebyggande hiv-behandling, så kallat PrEP.

– Vi arbetar för fullt med förberedelserna och våra barnmorskor ser fram emot att välkomna patienterna som behöver förebyggande hiv-behandling. Äntligen får vi möjlighet att stärka den sexuella hälsan hos en patientgrupp som väntat länge på vård, säger Anna Sundell, enhetschef på RFSU-klinikens mottagning för sexuell hälsa.

En ny rapport från RFSL visar att tillgången till prep är ojämlikt fördelad i landet. 62 procent som svarat på RFSL:s undersökning uppger att de inte vet var de får tag på prep.

I Stockholm har kön för att få behandlingen länge varit lång, och i maj beslutade Region Stockholm att låta fler mottagningar inom sexuell hälsa ta emot patienterna. Det betyder att RFSU-kliniken kommer att erbjuda behandlingen från och med 1 september i år.

Hur gör jag för att få prep på RFSU-kliniken?

Du som vill och behöver börja med prep ska i första hand kontakta Venhälsan som samordnar kön för behandlingen. Venhälsan kommer att skicka alla patienter vidare till de mottagningar som fått i uppdrag att erbjuda prep från den 1 september. Du kan alltså inte välja klinik själv.

För att få prep behöver du lämna ett prov som visar att du inte har hiv. När du skrivits in som patient på RFSU-kliniken kommer vi även att samtala om dina sexpraktiker och testa dig för andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Det finns två olika sätt att ta medicinen, daglig prep eller prep vid behov. Oavsett vilket sätt som passar dig behöver du komma till RFSU-kliniken och lämna prover var tredje månad så länge du står på behandlingen.

Du kommer att få all information du behöver vid ditt inskrivningsbesök. Läs mer om att få prep på RFSU-kliniken