Till sidans huvudinnehåll
Den amerikanska flaggan vajar mot blå himmel och moln, foto.

Så kan Sverige och EU stoppa ultrakonservativ plan på att slakta bistånd till jämställdhet och aborträttigheter i världen

En ny rapport från RFSU visar att den ultrakonservativa handlingsplanen Project 2025 skulle kunna få oöverstigliga globala konsekvenser, i synnerhet för jämställdhet, säkra aborter och hbtqi-rättigheter. Nu kräver RFSU att regeringen skaffar en global krisberedskap.

– Tobias Billström behöver omedelbart ta på sig ledartröjan och koordinera arbetet mot en superkonservativ och reaktionär plan för amerikansk utrikes- och biståndspolitik. EU och europeiska regeringar behöver förstå vad Project 2025 kan innebära för människor i världens låg- och medelinkomstländer och agera genast, säger Lina Fridén, RFSU:s förbundsordförande.

Project 2025 – en global mardröm

Project 2025, den politiska handlingsplan som den konservativa, nationalistiska och högerradikala tankesmedjan The Heritage Foundation levererat inför valet i höst, har av många beskrivits som en amerikansk mardröm. All makt ska centreras kring presidenten, domstolarna blir politiskt styrda och oberoende tjänstemän ska avskedas till förmån för politiskt tillsatta personer.

Men rapporten som RFSU släpper idag visar att Project 2025 är en mardröm också globalt: den föreslår en total nedmontering av amerikansk utrikes- och biståndspolitik. SRHR-experten Malayah Harper har analyserat det 4 000 sidor långa dokumentet och resultatet är hårresande. Projektet föreslår att:

  • USA drar sig ur FN-systemet och lämnar öppet för att stoppa all finansiering till organ som världshälsoorganisationen (WHO) och FN:s befolkningsfond (UNFPA)
  • Det amerikanska biståndsorganet USAID kraftigt urholkas, bland annat genom att dra ner budgeten och ta bort alla skrivningar om jämställdhetsarbete och sexuella och reproduktiva rättigheter.
  • En ny och mer extrem så kallad Global Gag Rule införs. Global Gag Rule innebär att inget amerikanskt bistånd får gå till organisationer som arbetar med att informera om eller tillhandahålla säkra aborter, inte ens om de gör det med sina egna pengar. Den nya versionen skulle diskvalificera humanitärt stöd och en rad organisationer och FN-organ som arbetar med hälsa och jämställdhetsfrågor från att ta emot amerikanskt bistånd.

Project 2025 innehåller mycket konkreta förslag för att utradera hbtqi-rättigheter och har ett starkt fokus på att omöjliggöra alla former av abort – i och utanför landets gränser. Alla regelverk och system som går emot “den traditionella familjestrukturen” och “det ofödda barnen” ska avvecklas.

– Idag dör 300 000 kvinnor per år på grund av komplikationer i samband med graviditet, förlossning och osäkra aborter. Med de föreslagna begränsningarna av amerikanskt bistånd riskerar mödradödligheten i världen att öka markant. Planen skulle också allvarligt begränsa mänskliga rättigheter och demokratin, säger Lina Fridén.

Så kan Sverige och EU säkra jämställdhet, SRHR och aborträtten i världen

RFSU:s förbundsordförande Lina Fridén vänder sig nu till den svenska regeringen och efterlyser en ordentlig krisberedskap. Det går att vidta åtgärder för att trygga aborträtten och jämställdheten från den ultrakonservativa politiken. Oavsett hur det går i valet kvarstår hotet från den högernationalistiska och ultrakonservativa rörelse som Project 2025 representerar.

– EU och europeiska regeringar måste förbereda sig för att täcka upp och inrätta en krisplan för världen, den kommer att behövas under lång tid framåt. Det är så mycket som står på spel, säger hon.

Ladda ner rapporten: ”Global Impacts of Project 2025. How the blueprint for the next Republican administration may impact US foreign and development policy on SRHR and gender equality” (pdf)

Ladda ner en sammanfattning på svenska: Project 2025. En ultrakonservativ färdplan för att avveckla amerikansktbistånd och slakta jämställdhets- och SRHR-arbetet globalt (pdf)