Till sidans huvudinnehåll
Trafikljus där alla lampar lyser samtidigt, foto.

RFSU om höstbudgeten: Regeringen skickar dubbla signaler om SRHR

Regeringen säger sig vilja satsa på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter både i Sverige och utomlands – men att de samtidigt minskar på viktiga anslag skickar andra signaler. Här kommenterar RFSU regeringens budget som presenterades på torsdagen.

Innehåll på sidan

Klicka på länkarna för att ta dig till avsnittet i texten.

Hårdare tag räcker inte – att stärka relationer är våldsförebyggande

Ingen har missat att kampen mot gängkriminalitet är en viktig prioritering för regeringen. I en tid när hårdare tag blivit norm vill RFSU påminna om vikten av förebyggande insatser, bortom höjda straff. Att stärka unga killar och män i deras relationsbyggande och empatiska förmåga behöver vara en central del i det brottsförebyggande arbetet.

RFSU välkomnar regeringens satsningar på barn- och ungdomspsykiatrin liksom på suicidprevention generellt. Men ansatsen måste vara bredare: bland annat krävs rejäla satsningar på elevhälsan och fler samtal om sexualitet, samtycke och relationer i skolan.

Att ge unga killar och män stöd i att bygga sunda relationer skulle gynna hela samhället: det leder till mindre våld, färre självmord och till att färre lockas in i kriminalitet. Att behovet av samtal om dessa frågor är stort vet vi från RFSU:s mångåriga samarbete med Kriminalvården och från ett pågående arbete för killars och mäns psykiska hälsa i samarbete med ungdomsmottagningar och fackförbund.

Att förebygga hedersrelaterat förtryck och våld kräver helhetsgrepp

RFSU ser positivt på att regeringen satsar på arbetet mot mäns våld mot kvinnor samt insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck. Det är viktigt att Kvinnofridslinjen och de andra nationella stödlinjerna för våldsutsatta vid Nationellt centrum för kvinnofrid får ökat stöd. Även andra satsningar på rättsväsendet och polisen kan leda till att fler sexualbrott utreds.

Samtidigt vill RFSU påminna om att arbetet mot hedersrelaterat förtryck måste vara antirasistiskt och kombineras med åtgärder mot segregation och den diskriminering som stänger dörrar till samhället. Vi vet att hedersnormer riskerar att förstärkas i isolerade miljöer. Endast genom förståelse för hur förtryck uppstår och bryts kan vi effektivt stötta de kvinnor, flickor och hbtqi-personer som lever med hedersnormer i sin vardag. Om fler ska få bestämma över sina egna kroppar och liv behöver samhället ta ett helhetsgrepp.

Viktigt att prioritera hbtqi-rättigheter, men att minska anslagen till hiv-prevention kommer att försämra den sexuella hälsan

Hbtqi-personer i Sverige utsätts fortfarande för hat, hot och diskriminering och har en sämre hälsa än andra. RFSU välkomnar därför det planerade tillskottet på 10 miljoner kronor 2027 för att hbtqi-strategin ska utvecklas. Samtidigt är vi frågande inför att anslaget för hiv-prevention minskar med 19 miljoner och därefter sänks med tre miljoner årligen. Förebyggandet av hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar är ett långsiktigt arbete som stärker den sexuella hälsan hos hela befolkningen. Civilsamhällesorganisationer och andra aktörer som bedriver upplysning och social verksamhet behöver allt stöd de kan få i detta arbete.

SRHR är prioriterat i biståndet – men minskningen av biståndsbudgeten är kontraproduktiv

Tillsammans med ett 50-tal partnerorganisationer runt om i världen kämpar RFSU för att alla ska få bestämma över sin kropp och sexualitet. Det är ett arbete vi vill fortsätta med i många år framöver.

RFSU välkomnar att regeringen har ett tydligt fokus på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i biståndsbudgeten. Rätten att bestämma över den egna kroppen är en förutsättning för andra rättigheter.

Regeringen uttalar tydligt att de vill förbättra hbtqi-personers situation i Sverige. RFSU hade önskat att hbtqi-personers särskilda utsatthet i världen också uppmärksammats i biståndsbudgeten – inte minst då denna grupp tidigare har prioriterats.

Det är mycket bra att regeringen tydligt uppmärksammar Sveriges internationella roll att motverka globala hot mot jämställdhet. Men frågan är hur stark rösten blir när man samtidigt sänker biståndsbudgeten med tre miljarder från 2026? RFSU vill att medlen till jämställdhet och SRHR i stället ökar – det är särskilt viktigt i en tid när stater och aktörer pumpar in pengar för att motverka dessa rättigheter.