RFSU-priset 2022 går till UMO.se
Sajten UMO.se tilldelas 2022 års RFSU-pris för sexualupplysning för unga via nätet. Redaktörernas arbete förändrar normer och stärker unga.
Veckomötet som blev prisutdelning
Det är en helt vanlig måndagsmorgon i januari när RFSU sent omsider får chans att dela ut sitt årliga pris för någon eller några som verkat för en kunskapsbaserad och öppen syn på sexualitet. På UMO:s kontor på Hornsgatan i Stockholm har redaktionens åtta medarbetare samt deras kollegor på 1177 samlats för ett veckomöte. Men till skillnad från en vanlig måndag har det dukats upp fika och bubbel.
Ett enkelt val enligt RFSU:s förbundsordförande
RFSU:s ordförande Hans Linde tar till orda:
– När vi skulle fatta beslut om vem som skulle ta emot RFSU-priset denna gång var valet enkelt. Det var en aktör som vi verkligen vill hylla, uppmärksamma och stötta. 2022-års pris går till… UMO!
Jubel och applåder utbryter och hela redaktionen går tillsammans fram för att ta emot priset bestående av ett diplom, en pokal och 40 000 kronor.
Tillsammans för en inkluderande värld och säker information
– Det är med stor glädje och stolthet som vi tar emot RFSU-priset. Det känns extra ärofyllt att det är RFSU som ger oss det erkännandet, en organisation som betyder mycket för UMO och för alla unga som förtjänar en inkluderande värld och rätten till säker information om deras hälsa, säger Hebbah Elgindy-Johnsson, tjänsteansvarig för UMO.se och Youmo.se.
På UMO.se har unga hittat svar på sina frågor sedan 2008
UMO.se är en webbplats för alla mellan 13 och 25 år som funnits sedan 2008. Här kan unga hitta information om sex, hälsa och relationer genom att ta del av sajtens alla texter och filmer. Det går också att ställa anonyma frågor och få personliga svar av exempelvis en sjuksköterska, barnmorska eller psykolog.
– Just nu fokuserar vi mycket på ungas psykiska hälsa och unga som lever i utanförskap och utsatthet. Sen försöker vi förstås ständigt utveckla hela UMO.se i enlighet med behov, säger Hebbah Elgindy-Johnsson.
Anne Lichtenstein är en av sajtens redaktörer. Även hon känner sig upplyft av utnämningen, särskilt när det visar sig att prispengarna ska gå till att låta hela redaktionen få delta i årets stora nationella konferens för ungdomsmottagningar, FSUM, som äger rum i maj.
– Det känns helt fantastiskt att få priset! RFSU och UMO hjälper varandra att finnas och verka. Det gör att ännu fler kan ta del av det vi gör och att vi tillsammans kan få unga att förstå sitt värde.
Därför får UMO.se RFSU priset 2022
Såhär motiverar RFSU:s förbundsstyrelse sitt val:
”En värld där alla är fria att bestämma över sin kropp och sin sexualitet förutsätter att alla barn och unga, oavsett livssituation, har jämlik tillgång till sexualupplysning och kunskap om sexualitet, kropp och relationer. UMO har sedan starten 2008 blivit en oumbärlig del av sexualupplysningen i Sverige och spelar en viktig roll i många ungas vardag. Genom att konsekvent sätta ungas egna behov och frågor i centrum har UMO bidragit till att många unga fått tillgång till viktiga kunskap om sex, hälsa och relationer. Genom sitt kunskapsbaserade och tillgängliga arbete har UMO både stärkt många unga och förändrat samtal och normer i vårt samhälle. UMO är idag ett lysande exempel på kraften i sexualupplysningen.”
Om RFSU-priset
Priset ges till en person eller organisation som i sin gärning verkat med kunskap, lust och engagemang för allas rätt och frihet att vara, välja och njuta. Till exempel genom aktuell sexualpolitisk debatt, banbrytande forskning, kulturella insatser eller långvarigt socialt eller pedagogiskt arbete.
Priset är 40 000 kr och en specialdesignad prispokal. RFSU:s medlemmar nominerar till priset och förbundsstyrelsen fattar beslut. Ojämna år delas priset ut under RFSU:s kongress. Jämna år i något annat festligt sammanhang.
Tidigare RFSU-pristagare
2021 Rosengrenska stiftelsen
2020 Elza Dunkels
2019 Eva Bonde
2018 Födelsevrålet och BB-ockupationen i Sollefteå
2017 Kristina Gemzell Danielsson
2016 Johan Holmström
2015 Elsie Johansson
2014 Salar Shalmashi
2013 Ligga med P3
2012 Nour El-Refai
2011 Johanna Koljonen
2010 Staffan Bergström
2009 Pija Lindenbaum
2008 Birgitta Stenberg
2007 Rosengårdsskolans Satellitskola och projektet Genant
2006 Tiina Rosenberg och Don Kulick
2005 Sharaf hjältar
2004 Elin Ek och Maria Örtengren
2003 Lotta Löfgren-Mårtenson
2002 Claes Hultling
2001 Walter Heidkampf och Birgitta Segelström
2000 Fittjaskolan
1999 Elisabeth Ohlson
1998 Lars Molin
1997 Filmen Väninnor
1996 Bullen
1995 Barbro Westerholm
1994 Kamratposten
1993 Marc Bygdeman
1992 Nils Borgfors
1991 Hanna Olsson