Här är partiledarna som stod upp för aborträtten
För sjunde året i rad uppmanade RFSU politiker, aktivister och medlemmar att stå upp för aborträtten i sociala medier.
Aborträtten är stark i Sverige. En stor majoritet av riksdagspartiernas ledare deltog i RFSU:s årliga kampanj Stå upp för aborträtten den 28 september. En av dem var statsminister Ulf Kristersson. Han beskrev abort som “en grundläggande mänsklig rättighet och en självklarhet i ett jämställt samhälle”.
– Vi är glada över att stödet för aborträtten är så stabilt. Men vi vet också att abort är en rättighet som vi aldrig kan ta för given. I länder som USA där abort varit lagligt i över 50 år har lagarna till exempel blivit mer restriktiva. Därför kommer vi alltid fortsätta att stå upp för aborträtten, säger Kristina Castell, politiskt sakkunnig barnmorska på RFSU.
Hotad aborträtt runt om i världen
Flera partiledare påminde om att inskränkningar av aborträtten sker runt om i världen. Vänsterledaren Nooshi Dadgostar skrev att många kvinnor fortfarande saknar rätten att bestämma över sina kroppar. Miljöpartiets språkrör Per Bolund gav Polen som exempel på ett land där kvinnor dött till följd av repressiva abortlagar. Socialdemokraternas Magdalena Andersson påminde om att liknande krafter finns i Sverige.
RFSU:s Kristina Castell delar den bilden.
– Det pågår en global backlash mot mänskliga rättigheter i allmänhet och mot abort- och hbtqi-rättigheter i synnerhet. Det är viktigare än någonsin att visa att vi är en stark kraft och en ostoppbar rörelse, säger hon.
Flera vill grundlagsskydda aborträtten
Bland regeringspartiernas inlägg var förslaget om att skriva in aborträtten i grundlagen ett återkommande tema. Kristdemokraternas Ebba Busch beskrev hur ett sådant starkt skydd inte finns i alla länder.
“Med grundlagsskyddet vill vi ge aborträtten ett starkare rättsligt skydd och status som mänsklig rättighet i Sverige”, skrev Liberalernas ledare Johan Pehrson.
Vad tycker RFSU om det?
– Generellt är vi positiva till allt som kan stärka aborträtten både i Sverige och världen. Vi är även positiva till att frågan om ett grundlagsskydd utreds, säger Kristina Castell.
Hemaborter inom räckhåll
Den pågående utredningen om att ändra abortlagstiftningen så att det blir möjligt att göra hela aborten hemma, så kallade hemaborter, lyftes av flera regeringspartier. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall och jämställdhetsminister Paulina Brandberg skrev båda om hemaborter i sina inlägg.
Hemaborter är en del av en global trend. Under coronapandemin införde flera länder möjligheten att göra aborten hemma med stöd av vårdpersonal genom digitala tjänster eller på telefon. Att tillåta hemaborter och uppdatera den svenska abortlagen är något som RFSU länge kämpat för.
– Vi ser fram emot resultatet från utredningen som regeringen har tillsatt, men vi tycker att utredningen är planerad att pågå alldeles för länge. Det kommer att ta flera år innan den nya lagen kan träda i kraft. En snabbare utredningstid skulle förbättra tillgången till abortvård i Sverige, säger Kristina Castell.