RFSU riktar fokus mot rasismen i förlossningsvården
Rasismen i förlossningsvården leder till trauman och riskerar att orsaka dödsfall. RFSU accelererar nu arbetet för att alla ska få tillgång till bra och säker vård.
– Tills slut fick min man gripa in, han är vit. Då lyssnade de, säger Dinah Yonas Manna, sångerska i The Mamas om sin förlossning i podden Body Rights.
Talar ut om rasismen i hälso- och sjukvården
Den senaste tiden har flera modiga röster hörts i en fråga det inte pratats särskilt mycket om tidigare. Det handlar om rasismen inom vården som leder till att personer som rasifieras som icke-vita blir misstrodda och utsätts för hälsofarliga risker.
I en debattartikel förra veckan skrev representanter från bland andra Läkare mot rasism att rasismen inom förlossningsvården är ett akut problem i värsta fall kan leda till att svarta kvinnor dör.
RFSU delar den bilden. Idag släpps ett avsnitt av podden Body Rights som blottlägger hur rasismen bland vårdanställda får stora konsekvenser.
The Mamas-sångerskan: "Kändes som övergrepp"
– Rummet var fullt av personal men det var ingen som lyssnade på mig. Jag upplevde flera situationer som kändes som övergrepp. De stoppade in fingrar i kroppen på mig utan att fråga. Till slut fick min man gripa in, han är vit. Då lyssnade de, berättar Dinah Yonas Manna, sångerska i The Mamas.
Hon berättar också om hur förlossningen följdes av en en allvarlig infektion som inte personalen tog på allvar.
Rasism står i vägen för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, menar RFSU
– Rasism utgör ett av de största hindren i Sverige och internationellt för att vi ska säkra att alla är fria att bestämma över sin egen kropp och sexualitet. Vi kan helt enkelt inte pratat om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter utan att också prata om rasism, säger Hans Linde, förbundsordförande RFSU.
Barnmorskeförbundet: Barnmorskorna behöver mer tid med varje patient
I podden uttalar sig även Eva Nordlund, ordförande för Barnmorskeförbundet. Hon är inte förvånad över Dinahs berättelse och håller med om att det finns ojämlikhet inom vården.
– Vi vet det här. Det är inget snack om det. Vi har mycket kvar att utveckla. Det här är ett problem som är inbyggt i hur hela förlossningsvården är organiserad. Vi behöver få mer tid och möjlighet till riktiga möten.
Rasism och diskriminering vardag för både patienter och medarbetare – organisering pågår
På flera håll i landet pågår en omfattande organisering kring frågan om rasism i vården. I mars 2021 skrev mer än tusen läkare och läkarstudenter under ett upprop där de krävde att ansvariga myndigheter vidtar åtgärder mot den rasism och diskriminering som är vardag för många patienter och medarbetare. Rasism är ett av de största hoten mot patientsäkerheten, enligt Isabella Kongstad, ST-läkare i akutsjukvård som är intervjuad i senaste numret av tidningen Ottar (som ges ut av RFSU).
Föreställningar om personer som rasifieras som icke-vita leder till fler förlossningsskador
I numret intervjuas också Mengly Hernandez Brusewitz som berättar om läkare som drar slutsatser om hennes graviditet utan att vare sig undersöka eller prata med henne. Några veckor efter en traumatisk förlossning och 21 dagars sjukhusvård drabbades Mengly av skyhög feber. Men sköterskan på Karolinskas akutmottagning bedömde ärendet som icke-akut. Det skulle visa sig att Mengly hamnat i septisk chock, ett livshotande tillstånd som troligtvis orsakats av en inflammatorisk reaktion.
"Vårdpersonal tror att svarta tål mer smärta"
– Det finns fördomar om att människor som är rasifierade överdriver och söker sympati. Det finns undersökningar som visar man tror att svarta tål mer smärta. Det här handlar om ett beteende som nedärvt genom historien. För att kunna utnyttja svarta som trälar och slavar var man tvungen att föreställa sig att de var mer tåliga, konstaterar Dinah i podden.
I Sverige visar data att kvinnor och andra gravida som rasifieras som icke-vita och utlandsfödda får fler komplikationer och förlossningsskador. Denna grupp löper också högre risk att dö under eller efter förlossningen.
Mer kunskap och fler åtgärder krävs för att alla ska få den vård de har rätt till
RFSU riktar nu särskilt fokus på rasismens konsekvenser för människors sexuella och reproduktiva hälsa. Vi är inte nöjda förrän alla har möjlighet att tillgodose sig den vård och stöd de har rätt till. Vi jobbar tillsammans med andra aktörer för att få politiker att rikta fokus mot frågan och ge uppdrag till myndigheter för att ta fram en kunskapsöversikt om rasism i förlossningsvården.
Foto: myrrha/istockphotos