Ta snacket på "tafsardagen" - och fortsätt sedan att prata
Är du orolig för vilka trender som unga i din närhet väljer att haka på? Här är sex tips.
Den senaste veckan har media rapporterat om “tafsardagen”, en utmaning (eller challenge som det kallas) som påståtts finnas på sociala medie-plattformen TikTok. Hur kan vuxenvärlden hantera den här typen av fenomen? Här är våra bästa sätt att prata med barn och unga om vad de möter på nätet.
1. Prata! Fråga!
Ta inte för givet att barnet har tagit del av fenomenet eller har tagit ställning till det. Fråga: Har du sett det här? Vad tänker du om det? Har du pratat med dina kompisar om det? Det är viktigt att det blir en öppen dialog och att du inte går i affekt. Det leder oss in på nästa punkt;
2. Få inte panik
Såna här nyheter sprids för att vuxna vill väl. Men ibland blir nyhetsrapporteringen kring fenomenet större än själva fenomenet i sig.
3. Gör källkritik tillsammans
Navigera runt i de olika kanalerna där barnet befinner sig online och leta efter källan till utmaningen. Fundera tillsammans på bakgrunden till den och syftet bakom. Vem kan ha hittat på det här och varför? Det blir en bra träning i källkritik för er båda!
4. Anta inte att barnet är okritiskt
Om du antar att barnet oreflekterat har hakat på en trend som “tafsar-dagen” är risken stor att hen sparkar bakut. Ingen vill bli tillsagd för nåt den faktiskt inte gjort. Du riskerar att minska chansen för bra samtal om viktiga frågor framöver. Lyssna först på vad barnet har att berätta, sen kan ni navigera i situationen tillsammans.
5. Gör research
Var på plattformarna där ditt barn befinner sig, visa intresse för dem. Om du ska kunna vara en bra samtalspartner måste du förstå apparna och arenorna det handlar om.
6. Prata mer om viktiga frågor!
Nyhetsrapporteringen skapar perfekta förutsättningar för att ha samtal om viktiga frågor som rätten till sin egen kropp, pirriga känslor, jobbiga upplevelser och hur man är en schysst kompis eller bra partner. Sikta på att ha den här typen av samtal kontinuerligt och inte bara när det har hänt något som oroar dig. Det här är början på ett pågående samtal om att ingen ska behöva få sina gränser kränkta, likväl som att ingen får kliva över någon annans gräns.