Så fick RFSU:s tävling 800 unga att skriva om känslor och sex
I augusti lanserade RFSU för första gången sin berättartävling “Sätt ord på det” för att få högstadieelever att skriva om saker som kropp, känslor, sex och identitet. Tävlingen har genomförts tillsammans med Författarförbundet och Storytel och sammanlagt kom det in nästan 800 bidrag från hela Sverige.
En av dem som nappade på tävlingen var Jessica Greby, lärare på Båtsmansskolan i Mölnlycke.
– Jag fick tips om tävlingen via en Facebookgrupp för lärare som jag är med i. Många elever gillar att känna att det finns en mening med de uppgifter de får. Så en tävling tyckte de var jättekul! Skrivandet blev på något sätt mer spännande, säger Jessica Greby.
Eleverna tog sig an temat på massor av olika sätt och texterna som kom in skildrade allt från parförhållanden till familjerelationer och adoption.
– Just att ha ett tema att skriva om var guld värt! Det kan vara svårt att komma på ett ämne men här fick eleverna hjälp att begränsa sig lite.
Att få en möjlighet att uttrycka sig skriftligt och få uppmärksamhet på det sättet har också gjort att nya elever fått komma fram.
– Många elever är bra på att uttrycka sig muntligt, men vissa har svårare för det. Det här blev ett sätt även för de lite tystare eleverna att få ta plats.
En av Jessica Grebys elever blev också en av tävlingens fem andrapristagare.
– Att ha en elev som får ta emot klassens applåder och uppmärksamhet, det ökar gruppkänslan. Jag är stolt över vartenda bidrag vi skickat in, men det var fantastiskt roligt att vi fick en av pristagarna, säger hon.
– Det var väldigt kloka och välskrivna texter med kärlek som övergripande tema. Texterna handlade om kärlek till sig själv som individ och människa, identitet, självkänsla och att stå upp för sig själv. Men också om kärlek till familj och vänner. Många av texterna handlade om att hitta “sin” person. En person man kan känna sig trygg och vara sig själv med, säger Maria Fagerberg.
Maria Fagerberg är författare, andra vice ordförande i Sveriges Författarförbund och undervisar till vardags i svenska och kreativt skrivande på Film- och musikgymnasiet i Norrköping. Hon är också en av dem som satt i juryn för berättartävlingen, och där väckte texterna både nyfikenhet, frågor och samtal.
Texterna gav också en ljusare bild av ungas verklighet än den som ofta ges plats.
– I det offentliga samtalet problematiserar man ofta ungas relationer och sexualitet så de här texterna blev en härlig kontrast till det. De uttryckte vad de längtar och drömmer om på ett starkt och fint sätt.