Detta måste alla veta om abort
Fram till vilken graviditetsvecka får jag göra abort? Vem har rätt att besluta om en abort? Och hur känns det egentligen att göra en? RFSU vill sprida kunskap om abort till fler.
– Många saknar fortfarande kunskap om att vi har fri abort till och med vecka 18, och att det är den som är gravid och ingen annan som har rätt att bestämma om aborten, säger Kristina Castell, politiskt sakkunnig barnmorska på RFSU.
Fakta om aborträtten
Fri abort till vecka 18
Den som är gravid har rätt att göra abort fram till graviditetsvecka 18. Det är alltid den som är gravid som bestämmer.
Efter vecka 18 behöver man ansöka
Om man har särskilda skäl, till exempel psykisk ohälsa eller om fostret har allvarliga skador, går det att ansöka om att få göra en abort fram till graviditetsvecka 22. Det är Socialstyrelsens rättsliga råd som avgör om man får göra aborten eller inte. Läs mer om aborträtten i Sverige
Ärlig och informativ serienovell ska lära unga om abort
Därför satsar RFSU nu på att folkbilda om abort. Lagom till internationella aborträttsdagen den 28 september släpps serienovellen Två streck = gravid, en ärlig och ocensurerad berättelse av serietecknaren Julia Hansen.
Novellen beskriver hur en abort går till, från att Julia tagit det första positiva graviditetstestet till att hon fyra veckor efter aborten gör ett nytt test som är negativt.
Det är en berättelse som innehåller både tårar, blod, kärlek och skratt. Tanken är att sprida kunskap om hur en abort går till och hur det kan kännas efteråt, både i kroppen och i själen.
– Det är en fantastisk serie. Den är ärlig, känslomässig och informativ, allt på samma gång. Vi hoppas att den kommer att användas av många och ge upphov till viktiga samtal, säger Kristina Castell.
Fakta om aborter i Sverige
2021 utfördes 33 697 aborter i Sverige.
61 procent av aborterna utfördes före vecka 7, 86 procent före vecka 9.
Abort är vanligast bland kvinnor i ålder 25-29 år.
Det finns två typer av abort, medicinsk och kirurgisk. 2021 var 96 procent av alla aborter medicinska.
Drygt en procent av alla aborter, 516 stycken, utfördes efter vecka 18.
Skolan har ett stort ansvar att lära eleverna om abort
För att hjälpa lärare med samtalen om abort har RFSU tagit fram nya metoder att använda i undervisningen. Metoderna finns för högstadiet och gymnasiet.
– Det är viktigt att både få med faktakunskaper om hur en abort går till och ge tillfälle att reflektera över varför vår aborträtt ser ut som den gör, säger Jonas Lemon, pedagogiskt ansvarig för RFSU:s metodbank för undervisning om sex och relationer.
Inte bara elever i skolan som behöver kunskap om abort
Oavsett ålder och sysselsättning är abort något som berör. I RFSU:s chatt ställs varje vecka många frågor om abort och på RFSU.se är artikeln Abort – så går det till en av de mest lästa, vecka efter vecka.
– Abortfrågan är den fråga som väcker mest engagemang i våra olika digitala kanaler. Det finns ett sug efter information, inte minst när det händer saker i vår omvärld som sätter ljuset på den svenska aborträtten. Kunskap och engagemang går hand i hand, säger Frida Zellinger, kommunikationsstrateg på RFSU.
Så kan du läsa serienovellen om abort
Läs Två streck = gravid i din webbläsare
Ladda ner Två streck = gravid (pdf, 6 mb)