Sveriges regering avböjer rekommendationer om trans- och intersexpersoners rättigheter
Vart femte år granskas varje FN-medlemsstat i FN:s råd för mänskliga rättigheter, där andra länder ger rekommendationer till medlemsstatens regering. I januari var det Sveriges tur att granskas. Landet fick flera rekommendationer som handlar om bristande mänskliga rättigheter för trans- och intersexpersoner. Nu har regeringen svarat på rekommendationerna.
Läs mer om UPR-processen här: RFSU och RFSL välkomnar rekommendationer till Sverige om transpersoners rättigheter
Vilka rekommendationer som har med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter att göra har regeringen accepterat?
Ja till en självständig institution för mänskliga rättigheter
Flera länder tyckte att Sverige bör införa en självständig institution för mänskliga rättigheter.
Regeringen valt att acceptera de flesta råden, även det från Grekland, som poängterar vikten av ordentlig finansiering. Det välkomnar vi på RFSU! Sverige har tidigare fått och accepterat rekommendationer om detta. Nu ser vi fram emot att det blir verklighet.
Hatbrott mot hbtq-personer ska bekämpas hårdare
Regeringen accepterar rekommendationer från Spanien och Kanada att intensifiera arbetet mot hatbrott, och specifikt hatbrott som beror på sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck. Ett positivt resultat!
Däremot har regeringen valt att endast notera rekommendationen från Island om att utveckla särskilda utbildningar för polisen gällande hatbrott samt USA:s rekommendation att utöka resurserna för arbetet mot hatbrott.
Strålkastare på asylsökande hbtqi-personers rättigheter
Sverige accepterar Mexikos rekommendation att se till att hbtqi-personer inte utvisas eller avvisas när deras liv, frihet eller personlig integritet är i fara. Detta kommer RFSU bevaka så att det efterlevs i praktiken.
Framgångar i området våld mot kvinnor - med ett par undantag
Sverige fick ett stort antal rekommendationer som handlade om våld mot kvinnor och accepterade de flesta. Azerbajdzjan ville att Sverige skulle arbeta mer med att minska "impunity" (det vill säga straffrihet) i fall av våld i hemmen. Sverige håller inte med om att detta är ett problem. Regeringen har inte heller accepterat Colombias rekommendation om att stärka kunskapen om genus hos rättsväsendets aktörer för att de ska kunna bättre hantera fall av könsbaserat våld.
Äntligen - data om nedlagda förlossningskliniker ska samlas in
Regeringen accepterade Paraguays rekommendation att undersöka konsekvenserna av nedlagda sjukhus och förlossningskliniker i glesbygdsområden. RFSU har lyft denna viktiga fråga under en lång tid och vi är glada att regeringen åtar sig att agera.
I vilka frågor tycker regeringen att det pågående arbete räcker utan att acceptera några nya rekommendationer?
Utredning om införande av ett tredje juridiskt kön övervägs
Malta tyckte att Sverige skulle utreda möjligheten att införa ett tredje juridiskt kön. Regeringen konstaterar att förslag gällande transpersoners rättigheter har framförts tidigare och att dessa ska "övervägas", med hänvisning till en tidigare utredning (Transpersoner i Sverige, SOU 2017:92).
Riktlinjer för att skydda barn med intersexvariationer
Malta gav också en rekommendation om att införa en lag eller annan reglering som säkerställer att personer som fötts med intersexvariation inte genomgår operationer innan de har kunnat uttrycka sin egen vilja. Regeringen svarar att de ska överväga och återkomma i frågan. De hänvisar även till nya riktlinjer från Socialstyrelsen som ska säkerställa att barns rättigheter står i fokus när det gäller kirurgiska ingrepp.
En ny könstillhörighetslag kan vara på väg
Malta, Island och Danmark rekommenderade att införa en ny könstillhörighetslag, något som RFSU har arbetat för länge. Regeringen accepterar inte rekommendationen men uttrycker en ambition att fortsätta arbeta för en förändring av lagen så snart som möjligt under mandatperioden.
Regeringen accepterade också en rekommendation från Nederländerna på samma område som inte specifikt nämnde att lagstiftningen skulle ändras. RFSU anser dock att det är precis en ändring i lagen som behövs för att leva upp till den. Nu ser vi fram emot en fortsatt snabb hantering av frågan som regeringen har utlovat.
Ingen rätt till sjukvård för utsatta EU-medborgare
Bulgarien med flera hade föreslagit att Sverige skulle ge utsatta EU-medborgare rätt till sjukvård, men Sverige menar att det beror på att medborgarna saknar sjukvårdsförsäkring i sina hemländer. Det är dock just därför det svenska civilsamhället lyfte saken i UPR-processen. RFSU är besviken över resultatet och kommer fortsätta arbeta för att utsatta EU-medborgare ska få tillgång till subventionerade preventivmedel, bland annat.