Till sidans huvudinnehåll
Cyklande demonstranter med gröna tröjor

En vändpunkt för aborträtten i Argentina

Kampen för aborträtten har samlat miljontals människor på Argentinas gator de senaste åren. Och förra veckan lämnade president Alberto Fernández äntligen ett lagförslag till kongressen om att avkriminalisera abort. Nu håller RFSU:s samarbetspartners i Argentina tummarna för att förslaget godtas.

De senaste åren har “Den gröna vågen”, Argentinas rörelse för att avkriminalisera abort, sköljt över landet. Och när Argentinas president Alberto Fernández kom till makten för ett år sedan gjorde han det med löfte om att göra abort lagligt. Meningen var att han skulle lämna in ett lagförslag om att avkriminalisera abort till kongressen i mars i år. Sen kom coronapandemin och tog allt fokus. Många aktivister, däribland RFSU:s samarbetspartners, var besvikna och undrade om presidentens löften verkligen skulle bli verklighet. Men i tisdags hände det äntligen! Alberto Fernández presenterade sitt förslag tillsammans med ett brinnande tal om kvinnors rättigheter.

Presidentens tal rakt på sak

– Du kan hata eller älska presidenten. Men om du lyssnade på hans tal när han presenterade förslaget … Jag har aldrig hört någon prata så tydligt om behovet av att legalisera abort. Det här är verkligen en vändpunkt. Aldrig förr i Latinamerika har en politiker med den här makten varit så här rakt på sak. Givetvis var talet skrivet av feminister, men det var han som framförde det, säger Nina Zamberlin från RFSU:s partnerorganisation IPPF WHR.

Kvinna i aborträttsprotester som håller upp en skylt.
Nina Zamberlin under en de stora protesterna förra året. Idag är det svårare att visa sitt stöd ute på gatorna.

I sitt tal fokuserade presidenten på vilka effekter det får för kvinnors hälsa att inte ha tillgång till abort. Framförallt för de mest utsatta. Han framhöll också att aborter kommer att utföras vare sig de är lagliga eller ej.
– Inget av det här är nytt, men det är nytt att det kom från hans mun. Det lades fram på ett sätt som inte delar upp frågan i att vara för eller emot abort. Han sa att det här är vad vi behöver. Vi behöver det för att värna om kvinnors hälsa och välmående, säger Nina Zamberlin.

Samvetsklausul tillagd i förslaget

2018 lades ett liknande lagförslag fram men röstades ner. Detta trots att en miljon människor var ute på gatorna och demonstrerade inför omröstningen. Det nya förslaget har av taktiska skäl fått ett par tillägg. Bland annat har man lagt till en samvetsklausul för vårdpersonal så att de kan slippa utföra aborter om de anser att det strider mot deras övertygelse. Man har också lagt till att staten ska stötta de kvinnor som annars skulle välja att göra abort av ekonomiska skäl.
– Det är klart att det är kompromisser vi helst skulle vara utan. Men det är en bra strategi för att få förslaget att gå igenom. Det går bort från idén om att ställa två liv mot varandra – kvinnans och det ofödda barnets. I stället stöttar det både kvinnor som vill göra abort, de som vill behålla sina barn och bebisarna som föds. Det lyckas föra samman de olika delarna av vårt samhälle, säger Nina Zamberlin.

Stark mobilisering tack vare RFSU:s nätverk

2014 startade IPPF, med stöd från RFSU, upp sitt så kallade abortinitiativ i Latinamerika. Det innebar ett helt nytt sätt att närma sig frågan. Från att ha stöttat enskilda aktörer som tillhandahöll abort eller jobbade med politisk påverkan, bildade man ett gemensamt nätverk.
– Tack vare detta har de olika aktörerna kontakt både med varandra, och med gräsrotsrörelsen i sina regioner. Det gör att vi fått en stark mobilisering över hela landet, berättar Laura Malajovich från IPPF WHR.

Laura Malajovich med den klassiska gröna sjalen runt halsen.
Laura Malajovich med den gröna sjalen runt halsen.


Detta kommer till stor nytta om lagförslaget godtas. Då återstår nämligen att se till att den nya lagen implementeras överallt, från privata till offentliga vårdinrättningar, och från storstäder till landsbygden. Laura menar att vid det här laget känner alla kvinnor i Argentina till sina rättigheter.
– Alla pratar öppet om abort numera. Från min hårfrisörska till min yngre släkting som går i katolsk skola. Det som behövs när lagen väl går igenom är att se till att abortvård verkligen erbjuds överallt, och att det blir juridiska påföljder för de vårdgivare som inte följer lagen.

Grannländerna kan följa efter 

Både Nina och Laura är övertygade om att det är aborträttsaktivister som gjort lagförslaget möjligt. Om abort blir lagligt i Argentina finns det stora chanser att grannländer som Bolivia och Colombia följer efter.
– Vi har visat att det inte längre går att undvika frågan om abort i samhällsdebatten. Det är inte regeringens förtjänst utan den gröna vågens. Om lagförslaget blir verklighet visar det att det går att förändra, från gräsrotsnivå. Det går att övertyga politikerna, såsom vi gjorde, säger Nina.

Kvinna i bil med munskydd och aborträttsplanscher utanpå bilen.
Kvinna deltar i protesterna från sin bil. "Det är bråttom" står det på bilens plakat.

Nu ska lagförslaget granskas och därefter röstas om, först i underhuset och därefter i senaten. Exakt när detta sker är ännu inte klart. När förslaget var uppe i senaten senast 2019 var demonstrationer på gatan fortfarande möjligt. Den här gången ser det annorlunda ut på grund av corona. För tillfället är det inte total isolering som gäller, men alla uppmanas att hålla socialt avstånd.
– Rörelsen har ju stöttat presidenten, och röstat för honom. Då kan vi inte gå emot hans uppmaning om att stanna hemma. Nu är den stora utmaningen att visa folkets stöd för lagförslaget utan att vara ute och demonstrera, säger Laura.

Text: Ulrika Hammar