RFSU:s historia
RFSU:s historia tar sin början på 1930-talet. Vid den tiden var fattigdomen hög, preventivmedel olagliga och sexualupplysningen minimal. Detta ledde till att många kvinnor levde med ständiga graviditeter och många illegala aborter gjordes.
Efter ett misslyckat försök från Socialdemokraterna att starta en kommunal klinik för sexualupplysning beslöt sig syndikalisten och journalisten Elise Ottesen-Jensen att ta saken i egna händer. Den 30 mars 1933 stod hon som en av grundarna till RFSU – Riksförbundet för sexuell upplysning.
“Jag drömmer om den dag,
då alla barn som föds är välkomna,
alla män och kvinnor är jämlika
och sexualiteten ett uttryck för
innerlighet, ömhet och njutning.”
Rätten till abort och preventivmedel, sexualundervisning i skolorna och avkriminalisering av homosexuella var några av de frågor som ”Ottar” och hennes kollegor stred för. För att få pengar till den kontroversiella verksamheten började man sälja kondomer – och så fungerar det än idag, efter mer än 75 år. I början drev RFSU sin kamp för upplysning, rättvisa och förändring i stark motvind, men så småningom ledde arbetet till stora förändringar och till och med lagändringar.