Till sidans huvudinnehåll

Q&A om valberedningsprocessen till RFSU:s förbundsstyrelse

Mellan den 2 oktober och 30 november 2024 kan medlemmar i RFSU nominera kandidater till den kommande förbundsstyrelsen (mandatperiod 2025-2027). Här följer information om valberedningens arbete samt vilka behov som finns i förbundsstyrelsen.

Vad är och gör förbundsstyrelsen?

Förbundsstyrelsen väljs av kongressen vartannat år och består av åtta till tolv ledamöter och en ordförande. Förbundsstyrelsen ansvarar för att leda och utveckla RFSU i enlighet med stadgar och kongressbeslut. Förbundsstyrelsen fattar bland annat beslut om för RFSU principiella frågor, verksamhetsplan och budget för RFSU:s hela verksamhet, strategiska utvecklingsområden, remissvar samt säkerställer intern kontroll.

Vad är förbundsordförandens roll?

Förbundsordföranden leder förbundsstyrelsens och arbetsutskottets arbete. Ordförande ska säkerställa att förbundsstyrelsen har förutsättningar att agera strategisk ledning för RFSU. Det innebär att ordförande förbereder och lägger upp möten i dialog med kansliet, och ansvarar för att styrelsen får de underlag de behöver för att kunna genomföra sitt uppdrag. Förbundsordförande är ägarrepresentant i RFSU AB:s bolagsstyrelse och företräder RFSU i vår federation IPPF.

Förbundsordförande utför sitt uppdrag i nära samarbete med generalsekreteraren, och agerar arbetsledare och arbetsgivare för generalsekreteraren. Förbundsordföranden är organisationens ansikte inåt och utåt, och ansvarar för att föra dialog med medlemmar, lokalföreningar, politiker och partnerorganisationer samt företräda RFSU i media. Ordförande deltar i arbetet med att utforma RFSU:s strategier för politisk påverkan och kommunikation.

Är förbundsstyrelsen och förbundsordföranden ett arvoderat uppdrag?

Förbundsordföranden är just nu heltidsarvoderad. Övriga förbundsstyrelseledamöter arbetar ideellt, men ersättning för förlorad arbetsinkomst utgår.

Vad är en valberedning?

RFSU:s medlemmar väljer en valberedning vid varje kongress. Förslag på valberedning bereds av ordförandekonferensen. Valberedningens uppgift är att lägga fram ett förslag till förbundsstyrelse och revisorer, att förbereda valen genom att arbeta för att medlemmar ska nominera personer, gå igenom föreslagna kandidater, intervjua kandidater och lägga fram ett väl genomarbetat förslag till kongressen.

Valberedningen består av fem ledamöter och tre ersättare och arbetar utifrån riktlinjer antagna av kongressen.

Det enklaste sättet att kontakta valberedningen är att skicka ett e-post till: valberedning@rfsu.se

Hur ser valberedningens process ut?

Sedan kongressen 2023 har valberedningen via en mängd olika kontakter tagit fram denna behovsanalys. Valberedningen som valdes vid kongressen har en bredd i sin sammansättning som i sig underlättar att en mångfald av perspektiv tas in i det interna arbetet och omvärldsbevakningen. Under året har vi även fått inspel till behovsanalysen genom dialog med förbundsstyrelsen och kansliet, medverkan på ordförandeträffen i april samt intervjuer med Förbundsordförande och Generalsekreterare. Behovsanalysen har även varit ute på remiss till RFSUs lokalföreningar och medlemsorganisationer. Allt detta har vägts in i denna slutliga behovsanalys.

Vilka viktiga datum finns det?

Valberedningens process har ett antal viktiga datum:

2 oktober: Period för att nominera kandidater påbörjas.
30 november: Sista dag för nominering (kl. 23.59).
15 december: Sista dag för kandidater att komplettera sin kandidatinformation.
25 januari: Valberedningen kallar kandidater till intervju.
1 februari till 10 mars: Period för intervju av kandidater.
17 mars: Valberedningens förslag planeras vara klart och samtliga kandidater informeras.

Hur nominerar jag en kandidat?

Nominera en kandidat genom att föreslå hen till valberedningen via nomineringsverktyget Nominator

Vi behöver namn, e-post och telefonnummer till den du nominerar. Stäm gärna av om personen är intresserad innan du nominerar, även om det inte är nödvändigt att göra då kandidaten får en avisering från nomineringsverktyget.

Det går även bra att kandidera själv. Vem som har nominerat spelar inte in i valberedningens bedömning.

Vad förväntas av dem som kandiderar?

De kandidater som nominerats får fylla i ett formulär kring de erfarenheter de har inom de områden som det finns ett behov av i förbundsstyrelsen samt ett fotografi. Valberedningens mål är att hitta en kombination av kunskap och erfarenhet för att täcka förbundsstyrelsens behov. Ingen kandidat förväntas därför ha samtliga kompetenser som efterfrågas.

Går det att vara anonym?

Fotografiet kommer endast användas i handlingarna till förbundskongressen, om personen ingår i valberedningens förslag. Att nomineras och/eller att delta i processen är helt anonymt fram till intervjuerna. Handlingar för samtliga kandidater raderas efter att valet har genomförts.

Vilka krav finns på valberedningens förslag?

Utöver de olika erfarenheterna och kunskaperna ska valberedningen i sitt förslag sträva efter att säkerställa mångfald och bred representativitet utifrån till exempel etnisk/kulturell bakgrund, genus, ålder och bostadsort. Samtliga krav på valberedningens förslag framgår av de fastslagna riktlinjerna

Vilka behov och krav behöver förbundsstyrelsen fylla?

Vi delar in behoven i tre övergripande områden: nödvändig kunskap och erfarenhet, viktig kunskap och erfarenhet samt krav. De beskrivs i detalj nedan.

Hur bedömer valberedningen detta?

Kandidaterna får fritt beskriva sin erfarenhet och kunskap skriftligen. Kandidaternas beskrivning av texterna bedöms anonymt av valberedningen, fråga för fråga. Valberedningens försöker hitta en kombination av kunskap och erfarenhet för att täcka förbundsstyrelsens alla områden. Ingen kandidat förväntas därför ha samtliga kompetenser som efterfrågas.

Nödvändig kunskap och erfarenhet

Kunskaper och erfarenheter som förbundsstyrelsen inte klarar sig utan för att kunna strategiskt leda organisationen. Det krävs att det finns flera personer som besitter denna kunskap så att inte styrelsen blir beroende av enskilda individer eller enskilda personers erfarenheter. Det är också sådana områden där det är viktigt att olika ledamöter kan komma med olika perspektiv och erfarenheter.

1. Lokalföreningar i RFSU
Vi letar efter kandidater som har varit eller är aktiva inom RFSU och vet vad det innebär att sitta i en lokal styrelse, engagera sig lokalt eller regionalt eller driva lokalt sexualpolitiskt arbete på andra sätt lokalt. Valberedningen vill gärna se en spridning mellan lokalföreningar vad gäller både storlek på lokalföreningarna och geografi.

2. Ekonomisk styrning
En central del av förbundsstyrelsens arbete handlar om att styra organisationen genom att fatta ekonomiska beslut som påverkar föreningens övergripande budget och ekonomiska ställning. RFSU är en ideell förening, men också en koncern med näringsdrivande bolag. Den ideella föreningens verksamhet finansieras till stor del genom vinsten från RFSU:s bolag, avkastning från RFSU:s kapitalförvaltning, samt insamling via 90-kontot. Det gör att vi söker personer med senior erfarenhet av strategisk ekonomistyrning på ledande positioner i civilsamhället och/eller senior erfarenhet av strategisk ekonomistyrning och bolagsstyrning på ledande positioner i näringslivet. Erfarenhet av ledande position inom kapitalförvaltning är också meriterande.

3. Sexualpolitik/RFSU:s sakfrågor
Ledamöter i förbundsstyrelsen behöver vara insatta i RFSU:s politiska sakfrågor. Därför söker vi personer med nätverk och kunskap inom exempelvis hbtqi-frågor, normbrytande sexuella praktiker, sexualupplysning, forskning och folkbildning i sexualpolitiska frågor, sexuellt och genusbaserat våld samt hedersrelaterat våld och förtryck. Läs mer i RFSU:s idéprogram.

4. Ledarskap i ideella organisationer
Vi söker personer med erfarenhet av strategiskt styrelsearbete, förvaltning och omsättning av styrdokument och ledarskap inom ramen för ideella organisationer. RFSU samverkar med olika organisationer, därför är det av vikt att styrelsen erhåller erfarenhet och nätverk från olika typer av organisationer inom civilsamhället. RFSU är också en arbetsgivare, varför kunskap om arbetsrätt/arbetsgivarfrågor är meriterande och sådan erfarenhet efterfrågas.

5. Mångfaldsarbete och inkludering
RFSU arbetar strategiskt med föreningens mångfald av olika erfarenheter och bakgrunder. Vi söker personer med kunskap om och erfarenhet av att arbeta med de sju diskrimineringsgrunderna samt perspektiv som genus, intersektionalitet och normkritik. Utöver diskrimineringsgrunderna strävar vi också efter mångfald gällande utbildning, kompetens, politisk och ideologisk ståndpunkt. Erfarenhet av att arbeta strategiskt med mångfaldsarbete och inkluderingsarbete är därför värdefullt.

Viktig kunskap och erfarenhet

Kunskaper och erfarenheter som är centrala för förbundsstyrelsens arbete och således behöver finnas i förbundsstyrelsen.

a. Medicin / Hälsa
Medicinska frågor är ständigt aktuella i RFSU:s förbundsstyrelsearbete. För att kunna driva RFSU:s frågor är det viktigt att förbundsstyrelsen besitter medicinsk kompetens inom RFSU:s sakområden. Det innebär personer som med medicinsk kunskap och kompetens, exempelvis inom medicin, omvårdnad, psykologi eller folkhälsovetenskap.

b. Juridik
I förbundsstyrelsens arbete ingår ofta att vara remissinstans till nya lagförslag och lagändringar. Det behövs därför förbundsstyrelseledamöter som har kunskap om lagstiftningsarbete, lagstiftningsprocesser, diskrimineringslagstiftning samt rättsliga frågor och som kan omsätta denna kunskap i lösningsfokuserad, konstruktiv sakpolitisk påverkan.

c. Internationell erfarenhet på ledningsnivå
En stor del av RFSU:s verksamhet består av internationellt arbete. Därför ser valberedningen att det är nödvändigt att förbundsstyrelsen har kunskap om bistånd och internationell politik, specifikt i det nuvarande geopolitiska läget. Även erfarenheter från att leda internationellt arbete ser valberedningen som meriterande, till exempel multilaterala projekt eller EU:s institutioner.

d. Politiskt arbete och påverkan
RFSU är en tung aktör inom sexualpolitiken, därför är kunskap om politiskt påverkansarbete värdefullt. Det kan handla om att ha varit aktiv i ett politiskt parti eller på annat sätt arbetat med politisk opinionsbildning. Insyn i det vardagliga politiska hantverket som långsiktigt bygger allianser och förflyttar en sakfråga i önskad riktning är värdefull. Det kan röra sig om välskrivna remissvar, konstruktiva relationer med många politiska partier, informella nätverk etc.

e. Ungdomsfrågor
RFSU arbetar för barn och ungas rätt till kunskap om sexualitet, hälsa och rättigheter. Det är viktigt att förbundsstyrelsen har målgruppskännedom och därför söker vi personer som har kompetens i ungdomsfrågor.

f. Socialt arbete
Mycket av förbundets arbete lokalt, nationellt och internationellt med SRHR-frågor kan kopplas till socialt arbete. Erfarenheter eller kompetenser inom social hållbarhet är därför meriterande.

Krav

För att i slutändan kunna bli föreslagen till förbundsstyrelsen i RFSU finns ett antal viktiga grundläggande kriterier.

1. Den nominerade måste stå bakom RFSU:s grundläggande värderingar. Dessa uttrycks i stadgan som RFSU:s uppdrag: “Genom kunskap, engagemang och påverkan bidrar RFSU till en värld där alla människor är fria att bestämma över och njuta av sin kropp och sin sexualitet.” 

2. Den nominerade måste kunna vara beredd att avsätta tid och engagemang för arbetet i förbundsstyrelsen - det gäller styrelsemöten, utskottsmöten, inläsning av handlingar och vissa kontakter/arbete mellan möten. Förbundsstyrelsen har minst fem helgmöten per år. Ledamöter deltar ofta i ett eller flera av förbundsstyrelsens utskott vilket innebär att ytterligare tre till fem halvdagsmöten kan tillkomma per år.

3. Styrelsens ledamöter får inte vara försatta i konkurs eller meddelade näringsförbud. De ska heller inte ha betalningsanmärkningar och/eller förfallna skatteskulder. Detta mot bakgrund att RFSU är innehavare av 90-konto och bedriver insamlingsverksamhet.

4. Den nominerade får inte vara anställd av RFSU.

5. Endast enskild medlem i RFSU kan väljas till förtroendeuppdrag. I praktiken betyder det att personen måste vara medlem innan ett val på kongressen. Dock måste personen inte vara medlem för att nomineras.