Q&A om valberedningsprocessen till RFSU:s förbundsstyrelse
Mellan den 2 oktober och 30 november 2024 kan medlemmar i RFSU nominera kandidater till den kommande förbundsstyrelsen (mandatperiod 2025-2027). Här följer information om valberedningens arbete samt vilka behov som finns i förbundsstyrelsen.
Vad är och gör förbundsstyrelsen?
Förbundsstyrelsen väljs av kongressen vartannat år och består av åtta till tolv ledamöter och en ordförande. Förbundsstyrelsen ansvarar för att leda och utveckla RFSU i enlighet med stadgar och kongressbeslut. Förbundsstyrelsen fattar bland annat beslut om för RFSU principiella frågor, verksamhetsplan och budget för RFSU:s hela verksamhet, strategiska utvecklingsområden, remissvar samt säkerställer intern kontroll.
Vad är förbundsordförandens roll?
Förbundsordföranden leder förbundsstyrelsens och arbetsutskottets arbete. Ordförande ska säkerställa att förbundsstyrelsen har förutsättningar att agera strategisk ledning för RFSU. Det innebär att ordförande förbereder och lägger upp möten i dialog med kansliet, och ansvarar för att styrelsen får de underlag de behöver för att kunna genomföra sitt uppdrag. Förbundsordförande är ägarrepresentant i RFSU AB:s bolagsstyrelse och företräder RFSU i vår federation IPPF.
Förbundsordförande utför sitt uppdrag i nära samarbete med generalsekreteraren, och agerar arbetsledare och arbetsgivare för generalsekreteraren. Förbundsordföranden är organisationens ansikte inåt och utåt, och ansvarar för att föra dialog med medlemmar, lokalföreningar, politiker och partnerorganisationer samt företräda RFSU i media. Ordförande deltar i arbetet med att utforma RFSU:s strategier för politisk påverkan och kommunikation.
Är förbundsstyrelsen och förbundsordföranden ett arvoderat uppdrag?
Förbundsordföranden är just nu heltidsarvoderad. Övriga förbundsstyrelseledamöter arbetar ideellt, men ersättning för förlorad arbetsinkomst utgår.
Vad är en valberedning?
RFSU:s medlemmar väljer en valberedning vid varje kongress. Förslag på valberedning bereds av ordförandekonferensen. Valberedningens uppgift är att lägga fram ett förslag till förbundsstyrelse och revisorer, att förbereda valen genom att arbeta för att medlemmar ska nominera personer, gå igenom föreslagna kandidater, intervjua kandidater och lägga fram ett väl genomarbetat förslag till kongressen.
Valberedningen består av fem ledamöter och tre ersättare och arbetar utifrån riktlinjer antagna av kongressen.
Det enklaste sättet att kontakta valberedningen är att skicka ett e-post till: valberedning@rfsu.se
Hur ser valberedningens process ut?
Sedan kongressen 2023 har valberedningen via en mängd olika kontakter tagit fram denna behovsanalys. Valberedningen som valdes vid kongressen har en bredd i sin sammansättning som i sig underlättar att en mångfald av perspektiv tas in i det interna arbetet och omvärldsbevakningen. Under året har vi även fått inspel till behovsanalysen genom dialog med förbundsstyrelsen och kansliet, medverkan på ordförandeträffen i april samt intervjuer med Förbundsordförande och Generalsekreterare. Behovsanalysen har även varit ute på remiss till RFSUs lokalföreningar och medlemsorganisationer. Allt detta har vägts in i denna slutliga behovsanalys.
Vilka viktiga datum finns det?
Valberedningens process har ett antal viktiga datum:
2 oktober: Period för att nominera kandidater påbörjas.
30 november: Sista dag för nominering (kl. 23.59).
15 december: Sista dag för kandidater att komplettera sin kandidatinformation.
25 januari: Valberedningen kallar kandidater till intervju.
1 februari till 10 mars: Period för intervju av kandidater.
17 mars: Valberedningens förslag planeras vara klart och samtliga kandidater informeras.
Hur nominerar jag en kandidat?
Nominera en kandidat genom att föreslå hen till valberedningen via nomineringsverktyget Nominator.
Vi behöver namn, e-post och telefonnummer till den du nominerar. Stäm gärna av om personen är intresserad innan du nominerar, även om det inte är nödvändigt att göra då kandidaten får en avisering från nomineringsverktyget.
Det går även bra att kandidera själv. Vem som har nominerat spelar inte in i valberedningens bedömning.
Vad förväntas av dem som kandiderar?
De kandidater som nominerats får fylla i ett formulär kring de erfarenheter de har inom de områden som det finns ett behov av i förbundsstyrelsen samt ett fotografi. Valberedningens mål är att hitta en kombination av kunskap och erfarenhet för att täcka förbundsstyrelsens behov. Ingen kandidat förväntas därför ha samtliga kompetenser som efterfrågas.
Går det att vara anonym?
Fotografiet kommer endast användas i handlingarna till förbundskongressen, om personen ingår i valberedningens förslag. Att nomineras och/eller att delta i processen är helt anonymt fram till intervjuerna. Handlingar för samtliga kandidater raderas efter att valet har genomförts.
Vilka krav finns på valberedningens förslag?
Utöver de olika erfarenheterna och kunskaperna ska valberedningen i sitt förslag sträva efter att säkerställa mångfald och bred representativitet utifrån till exempel etnisk/kulturell bakgrund, genus, ålder och bostadsort. Samtliga krav på valberedningens förslag framgår av de fastslagna riktlinjerna.