Motion 3. Skydda aborträtten i grundlagen
Innehåll på sidan
Skydda aborträtten i grundlagen
Motionär: Richard Brodd, HBT-liberaler. HBT-liberaler står bakom motionen.
Motionen handlar om att aborträtten ska skyddas i grundlagen.
Det görs uppskattningsvis 50 miljoner aborter i världen per år. 30 miljoner är säkra och legala aborter. 20 miljoner av dem är illegala. Varje år beräknas cirka 47 000 kvinnor i världen avlida i samband med illegala aborter, enligt uppgifter från WHO. Endast en tredjedel av världens kvinnor i fertil ålder har idag tillgång till säkra och legala aborter.
I många länder tvingas flickor och kvinnor att genomgå graviditeten mot sin vilja, även i fall av våldtäkt och incest. I andra länder tvingas kvinnor att fullborda graviditeten även om det hotar kvinnans liv eller hälsa. I länder där abort är totalförbjudet görs inga undantag, även om fostret är så missbildat att det inte kan överleva.
Effekten av de hårda abortlagstiftningarna är förfärande. Kvinnor tvingas till osäkra aborter, ofta utförda under dåliga hygieniska och medicinska förhållanden. Inte minst gäller det flickor och kvinnor som bor i fattiga länder.
Efter lång kamp blev aborter fullt legala i Sverige genom 1974 års abortlag. Lagen ger den gravida kvinnan rätt att i varje situation själv bestämma om hon vill avbryta graviditeten upp till den 18:e graviditetsveckan. Efter 18:e graviditetsveckan tillåts abort efter prövning hos Socialstyrelsen, t ex vid grava missbildningar eller svår sjukdom hos modern. Den absoluta majoriteten av aborter sker tidigt under graviditeten.
Utvecklingen av aborträtten går åt olika håll i olika länder. På Irland liberaliserades exempelvis abortlagstiftningen genom en folkomröstning 2018 där en stor majoritet röstade för en ny och liberaliserad lag. På andra ställen går utvecklingen åt motsatt håll.
I Polen har den strikta lagstiftningen skärpts ytterligare och landet har nu Europas strängaste lagstiftning på området. Inte ens när foster har mycket grava missbildningar är abort tillåtet, utan kvinnan tvingas genomföra graviditeten mot sin vilja.
Den utveckling som skett i Polen och en rad andra länder är mycket oroande. Även om aborträtten har ett genuint stöd i den svenska befolkningen, måste vi vara beredda på att aborträtten kan utmanas även hos oss.
Den svenska lagstiftningen om abort sker genom en vanlig lag. Det innebär att den också kan ändras eller upphöra genom ett enkelt beslut i riksdagen. Vi menar att rätten till abort är en fundamental fråga om rätt till liv och hälsa och att aborträtten därför bör skrivas in i grundlagen. Ett sådant skydd skulle göra det omöjligt att med ett enkelt beslut i riksdagen låta aborträtten upphöra. Ett grundlagsskydd
Förslag till beslut
- att Kongressen uttalar att aborträtten bör skrivas in i grundlagen, i enlighet av vad som ovan anförts i motionen.
Förbundsstyrelsens svar på motionen "Skydda aborträtten i grundlagen"
Förbundsstyrelsen tackar motionärerna för motionen om att skydda aborträtten i grundlagen. Möjligheten att göra abort har varit en av RFSU:s viktigaste frågor ända sedan RFSU bildades. Rätten till fri abort är avgörande för att människor själva ska kunna bestämma över sina liv. På många platser i världen är det förbjudet eller omöjligt att göra en säker abort. De framsteg vi gjort under det senaste halvseklet i Sverige kan aldrig kan tas för givna. RFSU:s målsättning är tydlig i Sextanten som kongressen antog 2021: att människor oavsett makt och resurser har tillgång till laglig och säker abort och att abortstigmat ska minska.
Aborträtten ska ha bästa möjliga skydd
Aborträtten ska ha bästa möjliga rättsliga skydd i Sverige och i världen. Regeringspartierna och Sverigedemokraterna har i det så kallade Tidöavtalet kommit överens om att en ny grundlagsutredning ska utreda hur aborträtten kan stärkas. I nuläget saknas ett konkret förslag för hur aborträtt skulle formuleras i grundlagen, ingen utredning är ännu tillsatt och det finns inte heller några direktiv för en sådan utredning. Förbundsstyrelsen är dock positiva till den punkt i Tidöavtalet som finns om att utreda detta.
Slutsats och väg framåt
Förbundsstyrelsen föreslår att RFSU tar ställning för en utredning enligt punkten i Tidöavtalet. RFSU kommer, under processens gång, att göra allt för att vara delaktiga. Frågan om stärkt aborträtt och minskat abortstigma är något som RFSU, på alla sätt möjligt, kommer att arbeta vidare med, oavsett vad grundlagsutredningen kommer fram till eller hur lång processen kommer att bli.
I förslaget till nytt idéprogram finns inga ställningstaganden i specifika sakfrågor. Idéprogrammet verkar istället som vägledande utifrån organisationens grundläggande värderingar i enlighet med kongressens uppdrag från 2021. Utifrån idéprogrammet ska olika positioner kunna utformas och där kan exempelvis frågan om aborträtten i grundlagen anses ingå. Idéprogrammets stycke med rubriken Fria att bestämma över kropp, identitet och sexualitet nämner bland annat “Alla människor har själva rätt att bestämma över sin reproduktion, alltså om man vill ha barn eller inte, när och hur många.”
Förbundsstyrelsen väljer därmed att anse motionen besvarad men vill tydligt uttrycka en positiv inställning till att frågan om huruvida aborträtten ska skrivas in i grundlagen ska utredas.
Förbundsstyrelsen föreslår kongressen besluta
- att anse motionen besvarad
till förmån för förbundsstyrelsens yrkande
- att RFSU tar ställning för att frågan bör utredas om och hur aborträtten ska skrivas in i grundlagen.