Tre år som RFSU:s familjerådgivare – det vill folk prata om
Hur gör man när en flersam relation, som lät bra på pappret, inte riktigt funkar i praktiken? Eller när man som transperson inte känner sig bekväm med sitt kön tillsammans med sin nya partner? Och hur löser man konflikter när man är fler än två föräldrar till samma barn? Detta är några av de utmaningar som RFSU-klinikens familjerådgivning hjälper till med. Här är det relationen som är klienten, inte personerna som ingår i den. Och här drar sig ingen för att prata om sex.
Det är nu tre år sedan som RFSU:s familjerådgivning slog upp dörrarna på RFSU-klinikens mottagning på Södermalm. Efter en lite trevande start, och med en pandemi som ställde allt på ända, har man nu hittat rätt inriktning.
– De par som mest bråkar om vem som tömmer diskmaskinen hänvisar vi vidare till andra mottagningar. Vi siktar in oss på frågor som rör sexualitet och relationer som inte följer normerna, säger Annika Kalén, en av mottagningens tre familjerådgivare.
På RFSU:s mottagning går det att få hjälp med både den fysiska och psykologiska delen av sexualiteten, vilket är unikt. Terapeuterna kan hänvisa till klinikens barnmorskor eller läkare för frågor som de misstänker grundar sig i något fysiskt och tvärtom kan kollegorna som arbetar kliniskt uppmana klienterna att undersöka det bakomliggande psykiska.
– Det är ganska vanligt att jag frågar mina klienter om de har gjort en gynekologisk eller andrologisk undersökning. Det är verkligen en tillgång att vi har den möjligheten under samma tak. I våra gemensamma teammöten stöttar vi varandra i allt det som rör gränsen mellan det emotionella och det fysiska för att kunna ge klienterna ett helhetsperspektiv.
Flersamma relationer allt vanligare
Vad är det då för relationsproblem folk söker hjälp för år 2022? Går det att se några allmänna trender i samhället? Ja, flersamma relationer är ett växande fenomen, tror Annika Kalén.
– Det är vanligt att folk söker stöd för problem som uppstår i flersamhet. Man är överens på ett teoretiskt plan men har svårt att hitta de praktiska formerna för relationen. Här kan vi hjälpa till att skapa vägar framåt så att alla inblandade blir sedda och förstådda, säger Annika.
Hennes kollega Carlos Guevara håller med om att polyamori och öppna relationer blivit allt vanligare. Han tycker att det är utvecklande och roligt att prata med dem som lever flersamt.
– Generellt så pratar, förhandlar och kommunicerar de mer med varandra än tvåsamma par. Det blir så när man inte följer normreglerna i en relation utan måste komma på egna överenskommelser, säger han.
Förväntningar på relationen har ökat
En annan trend han ser är att förväntningarna på relationen har ökat, på gott och ont. En relation ska ge så mycket och att hela tiden prata om och utvärdera den kan öka kraven.
– Om man till exempel ska gå ut på restaurang handlar det inte längre bara om vad man ska äta utan också om man får flirta med servitören eller inte. Man pratar mer och tänker mer på hur man vill ha det.
Carlos har också en känsla av att folk idag är mer öppna om sina sexuella praktiker och mer nyfikna på att testa olika saker. Kvinnor pratar mer om onani idag och om att de gärna vill ha fler orgasmer.
– Det är jättebra att det blir mer öppet. Men det kan också vara problematiskt. Vad händer när du inte får orgasm – är allting fel då? Eller om man tror att alla ägnar sig åt en viss sak och så tycker man egentligen själv att den är lite äcklig. Det kan väcka skam.
Tror att alla andra har mer sex
Familjerådgivaren Ingela Löwenthal håller med om att det blivit vanligt att ha höga förväntningar på sig själv, sina relationer och sin lust. Många par lider av föreställningen om att de inte har sex med varandra så ofta som alla andra har. Många har också en övertro på att sex ska fungera genom stress, småbarnsliv, relationskonflikter och corona. Hon hjälper paren att lägga pussel och se sammanhang.
– Min uppgift här blir att undersöka vad sexuell njutning egentligen betyder för de här personerna. ”Vad är bra och passar för dig/er i din/er situation?” Det viktiga är att de som ska ha sex med varandra är överens om när och hur det ska ske. När det går att förstå kan de ta nästa steg, acceptera situationen eller arbeta mer medvetet för en förändring.
Corona hindrar inte dejtandet
Man skulle kunna tro att pandemin lagt sordin på Stockholms intensiva dejtingliv, men så tycks inte vara fallet. Ingela Löwenthal ser i alla fall en trend kring klienter som söker för att det är svårt att anpassa sig till en fast relation efter ett utlevande singelliv. Och hon tror att onlinedejtingen är en del av orsaken.
– Jag har träffat många par som har svårt att få ihop sex och kärlek. Att gå från att ha träffat många sexuellt till att leva i relation med en enda person kan vara en stor omställning. Här handlar det om att få hjälp att förstå att den sexuella lusten förändras över tid och att stå ut med den förändring som kan ske efter en inledande förälskelse.
RFSU bedriver familjerådgivningen på uppdrag av Stockholms stad. Avtalet sätter ramarna för upplägget. Varje samtal är 90 minuter långt och varje relation får samtala upp till tio gånger. Kostnaden är subventionerad till 450 kr per tillfälle. Finansiellt känns det förstås skönt att ha Stockholms stad i ryggen, men Carlos önskar ibland att de hade friare tyglar.
– Jag önskar att vi fick träffa folk så många gånger som de behövde. Och att vi terapeuter fick mer tid att tänka och reflektera mellan samtalen.
Han känner dock att han har stort stöd av sina kollegor. Tillsammans stöttar de och handleder varandra i både det praktiska och det emotionella.
– Det är viktigt när man är med om så mycket lidande. Vi träffas en gång i veckan och pratar både om administration och om saker vi tycker är jobbigt. Den tiden är priceless!
Alla terapeuter bör kunna prata om sex
Förhoppningen vid starten för tre år sedan var att fylla ett behov för alla som vill ingå terapisamtal utifrån en sexuell problematik, men också för alla de som lever i normbrytande relationer. Och det låter onekligen som att kliniken hittat sin nisch. Men hur kan kunskap och erfarenhet spridas till övrig familjerådgivning framöver?
– Alla familjerådgivare borde såklart kunna prata obehindrat om sex eller ta emot personer som lever utanför normen. Vi på RFSU delar gärna med oss av alla de erfarenhet och den kunskap vi nu samlat på oss. Vi erbjuder handledning till andra yrkesverksamma, håller utbildningar och workshops, säger Annika Kalén.
Text: Ulrika Hammar
Foto: Daniel Ivarsson